17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrea mici pentru asfaltul lor

Prea mici pentru asfaltul lor

În vreme ce în Capitală constructorii de drumuri apropiaţi puterii îşi împărţeau bugetele, la Craiova se excludeau. Spiritele bituminoase se încing însă din nou: primăria a scos la licitaţie un acord-cadru care poate deveni, în funcţie de fondurile locale şi guvernamentale, cel mai mare contract derulat vreodată în Bănie şi nu numai.

Lăsând la o parte fondurile europene alocate Craiovei prin Programul Operaţional Regional, în ultima vreme au fost semnale serioase că în Bănie urmează să intre sute de milioane de lei pentru reabilitarea infrastructurii rutiere şi de utilităţi. Bani pentru care concurenţa ar trebui să fie acerbă. Primăria a scos la licitaţie acordul-cadru pentru aceste lucrări, cu valabilitate patru ani şi valoare maximă 501 milioane de lei. Precedentul contract din aceeaşi categorie a fost executat în 2009 de Delta ACM ‘93, firma lui Pirpiliu şi Diaconu, adică o rudă de sânge şi un apropiat al PD-L. La acesta a candidat însă şi o firmă despre care presa spune că e sponsor important al PD-L, Tehnologica Radion. Cele două societăţi beneficiază de tranşe bine definite din bugetul Capitalei, la care acced de multe ori împreună. Ceea ce nu s-a întâmplat la Craiova. Al treilea ofertant bucureştean a fost Euroconstruct Trading ‘98, firmă considerată de jurnalişti ca membră a grupării „Regii asfaltului“. Societatea a concurat pentru reabilitarea bulevardelor Dacia şi Decebal, dar a pierdut. Cine ar putea avea exclusivitatea în următorii patru ani la calupul de 500 de milioane?

Rege în Capitală, loser la Craiova

O candidatură nouă pe grila de acces la bugetele de infrastructură din Craiova a fost în 2008 şi 2009 firma Tehnologica Radion Bucureşti, care a participat atât la licitaţia pentru acordul-cadru, de 120 de milioane de lei, cât şi la cea pentru reabilitarea Rocadei, în valoare de 12 milioane de euro. Le-a pierdut pe amândouă – una, în favoarea Delta ACM ‘93, cealaltă – în favoarea asociaţiei Domarcons – Colas – Sorocam. Tehnologica nu s-a lăsat însă copleşită de pierderea celor două contracte. În perioada în care Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor îi respingea plângerile, societatea investea într-o staţie de asfalt în apropierea Centurii de Nord a Craiovei. Tehnologica Radion este considerată de presa bucureşteană un sponsor important al PD-L. A câştigat contracte fabuloase în sectoarele Bucureştiului, cum ar fi feliile lui Negoiţă, finul ministrului Videanu, şi Onţanu, dar şi o parte din acordul-cadru pe cinci ani pentru întreţinerea străzilor Capitalei – 61 de milioane de lei. Într-un drept la replică publicat de Financiarul la articolul „Cum să măsluieşti o licitaţie de 450 de milioane de lei prin «metoda Negoiţ㻓, Tehnologica Radion a explicat: „Cu privire la faptul că licitaţia organizată de Primăria Sector 3 a fost pregătită în dorinţa de a fi câştigată de societatea noastră, ţinem să vă informăm că Tehnologica Radion SRL este o societate de top, bine structurată, cu o infrastructură puternică, având în dotare balastiere, cariere, 17 fabrici de profil de mare capacitate, un parc impresionant de maşini şi utilaje şi un număr de aproximativ 5.000 de angajaţi calificaţi şi bine instruiţi. Având în vedere acest potenţial, societatea noastră participă la licitaţii şi execută lucrări în tot Bucureştiul, precum şi în afara lui, în multe judeţe, fără a se ţine cont de culoarea politică a autorităţilor contractante“.

„Regii asfaltului“ au ratat Rocada

Altă societate de construcţii recomandată ca sponsor al actualei puteri, Euroconstruct Trading ‘98, a trecut pe la Craiova în ultimii doi ani, fără însă a câştiga ceva. Firma, beneficiară alături de alţi parteneri obişnuiţi din Bucureşti – „Regii asfaltului“ – a sutelor de milioane de euro pentru diverse tronsoane de autostrăzi, a participat la licitaţia pentru modernizarea Rocadei Craiova în asociere cu firma locală Erpia. A pierdut licitaţia şi a contestat rezultatul, însă fără succes.

Delta ACM ’93, deja pe ciolan

Cealaltă societate care a atacat licitaţiile în 2008 şi 2009 la Craiova, Delta ACM ’93, are avans faţă de Tehnologica şi Euroconstruct: a câştigat contractul pentru modernizarea străzilor, cu o valoare finală de 140 de milioane de lei, realizarea Parcului Tineretului şi deszăpezirea. La contractul pentru amenajarea parcului, care poate ajunge la valoarea totală de 70 de milioane de lei dacă primăria obţine şi finanţare europeană, Delta ACM ’93 are ciolanul asigurat în continuare, fiind executantul primei faze a proiectului, cu care autoritatea contractantă este obligată să negocieze. Anul trecut, directorul Delta ACM ‘93, Ionel Pirpiliu, a spus că nu se va asocia cu nimeni la licitaţia pentru realizarea Rocadei, licitaţie pe care aparent a pierdut-o pentru că nu a cumpărat proiectul de management al traficului de la UTI. Delta a fost acuzată de primarul Solomon că a venit la acea licitaţie „ca să piardă“.

Dispar localii

Despre firmele locale de construcţii, care câştigau de obicei licitaţiile până la intrarea Delta ACM ‘93, nu se mai aude mare lucru în Craiova. Domarcons SA Craiova era principalul pion al asociaţiilor care câştigau licitaţiile până în 2009, cu sau fără legătură cu faptul că unul dintre şefii săi era soţul şefei de la Achiziţiile publice din Primăria Craiova. Domarcons este pe cale de înstrăinare, doi dintre acţionari fiind decişi să vândă. Tranzacţia nu a fost încheiată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII