11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriVânzarea locuinţei pe timp de criză, o mare problemă

Vânzarea locuinţei pe timp de criză, o mare problemă

Chiar dacă în piaţa imobiliară din Craiova au început să se mai încheie tranzacţii, pentru cei mai mulţi proprietari este încă greu să-şi vândă locuinţa în această perioadă.

Vânzarea unei locuinţe în această perioadă este extrem de dificilă în primul rând din cauza nesiguranţei pieţei forţei de muncă, în Dolj numărul şomerilor apropiindu-se vertiginos de 40.000. Din acest motiv, oamenii sunt mult mai ponderaţi cu cheltuielile, mai ales când vine vorba de investiţii mari, cum este cazul celor din imobiliare. Astfel, proprietarii de locuinţe trebuie să fie extrem de maleabili dacă vor să-şi vândă bunurile. Acesta nu este însă singurul sfat dat de specialiştii în domeniu. „Sfaturile experţilor pentru vânzarea locuinţei pe timp de criză au ca punct de pornire cei trei P, respectiv promovarea, publicitatea şi prezentarea, dar şi diverse ponturi de negociere. Aşa cum cumpărătorii sunt foarte sensibili la cei trei L (locaţia, locaţia şi iar locaţia), vânzătorii trebuie să înţeleagă că în această perioadă doar proprietăţile foarte bine promovate vor avea succes“, a declarat Mihai Stan, directorul general al portalului imobiliar topestate.ro, citat de banknews.ro. Astfel, vânzătorii sunt sfătuiţi să folosească simultan mai multe canale de promovare, inclusiv internetul. În plus, ei pot să contracteze serviciile unei agenţii.

Creditele pentru locuinţe contractate de populaţie – 634 de milioane de lei

Astfel, de la un an la altul, tot mai puţini doljeni contractează credite ipotecare. Potrivit ultimelor date statistice publicate de Banca Naţională a României (BNR), cu privire la comportamentul financiar al populaţiei şi agenţilor economici în profil teritorial, la sfârşitul lunii ianuarie 2010, volumul creditelor pentru locuinţe contractat de populaţie a ajuns la aproximativ 634 de milioane de lei. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2009, când volumul creditelor era de aproximativ 581 de milioane de lei, se observă o creştere de doar 9,12%. Asta, în condiţiile în care, în perioada ianuarie 2008 – ianuarie 2009, volumul creditelor a crescut cu 42%.
Făcând o comparaţie în funcţie de moneda de împrumut, creditele în valută par să fie cele care au făcut diferenţa. Dacă, în ianuarie 2009 (comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2008), volumul împrumuturilor contractate în lei a crescut cu 7,41%, iar cel al creditelor în valută cu 49,2%, în ianuarie 2010 (comparativ cu ianuarie 2009), sumele creditate în lei s-au majorat cu 5,19%, iar cele în valută cu doar 7,75%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII