16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Liber la TVA!

În „patria“ rambursărilor ilegale de TVA, firmele care au de luat sume de până la 10.000 de lei de la stat jubilează la ideea că nu se vor mai face controale prealabile. Fiscul nu se teme că vor apărea iar profitorii.

Firmele care au sume mici de recuperat de la stat, cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei, reprezentând taxă pe valoarea adăugată (TVA) de recuperat, vor primi banii mai repede, fără ca Fiscul să le controleze în prealabil. În Monitorul Oficial numărul 131 din 26 februarie a fost publicat un ordin al ministrului finanţelor prin care firmele care au de recuparat de la stat TVA de până la 10.000 de lei nu vor mai fi controlate anticipat, ci vor beneficia de „rambursare anticipată“ a sumelor, după cum afirmă guvernanţii. Potrivit ordinului amintit, legiuitorii consideră firmele care au deconturi negative de TVA de sume mici au „risc fiscal scăzut“, astfel că nu se vor mai face controale prealabile. În schimb, respectivele inspecţii fiscale se vor efectua în termen de până la doi ani de la data soluţionării decontului. Dacă va fi aplicată aşa cum se cuvine, măsura fiscală are drept scop deblocarea plăţilor către agenţii economici mici, în general bun-platnici. Şi micii exportatori beneficiază de acelaşi tratament din partea Fiscului în materie de TVA. Vor fi returnate sumele din TVA acelor importatori care îndeplinesc două condiţii: 75% din cifra de afaceri a firmei să provină din exporturile societăţii şi să fie echivalentul în lei a un milion de euro.

Standard individual negativ

Potrivit ordinului ministrului finanţelor, se introduce un instrument complex care arată riscul fiscal al fiecărei firme plătitoare de TVA. Instrumentul se numeşte standard individual negativ (SIN) şi are drept scop calculul sumei maxime de TVA de rambursat până la care nu se face control prealabil. Calculul SIN depinde de raportările contabile periodice ale firmei, de plata obligaţiilor fiscale, dar şi de deconturile de TVA depuse de firma în cauză, potrivit secţiunii B1 din ordinul citat.

„Nu vor mai fi probleme cu TVA!“

Doljul este renumit prin sumele de 200 de milioane de lei, reprezentând rambursări ilegale de TVA acordate în anii anteriori unor firme doljene ale unor oameni de afaceri renumiţi. Din sumele pe care Fiscul doljean le-a restituit ilegal unor firme, în prezent, s-au recuperat sume infime – sub 10%.
Întrebat dacă anumiţi oameni de afaceri nu vor fi tentaţi să prejudicieze statul cu TVA, având în vedere istoricul din judeţ, şeful Fiscului doljean consideră că nu se vor mai „arde“ afaceriştii cu aşa ceva.
„Nu credem că vom mai avea problemele pe care le-am avut în trecut la rambursarea de TVA, pentru că avem un corp de control bine pus la punct. Avem oameni bine pregătiţi atât pe inspecţie fiscală, cât şi pe administrarea veniturilor statului, încât nu cred că vor mai fi probleme legate de TVA“, a declarat directorul coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, Eugen Călinoiu. Guvernul a luat măsura rambursării anticipate a sumelor mici provenind din TVA, pentru ca plăţile către agenţii economici să se desfăşoare cu uşurinţă. De fiecare dată când firmele (cele cu activitate normală, de data aceasta) se plângeau că se fac greu rambursările de TVA, în sensul că procedurile erau greoaie şi de durată, Fiscul doljean motiva că se află în termenul-limită de 45 de zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII