16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriADS l-a lăsat pe Dinescu fără pământuri în Dolj

ADS l-a lăsat pe Dinescu fără pământuri în Dolj

ADS a reziliat mai multe contracte de concesionare în Dolj cu societăţile reprezentate de poetul Mircea Dinescu, pe motiv că acesta nu a plătit la timp redevenţele şi nu a făcut investiţiile asumate prin contract. Dinescu susţine că are investiţii de 1,2 milioane de euro în viticultură. El spune că va da ADS în judecată.  

Agenţia Domeniilor Statului (ADS) a reziliat recent contractele de concesiune semnate cu societăţile la care este acţionar poetul Mircea Dinescu, prin care acesta concesionase mai multe sute de hectare de teren în Dolj. Potrivit preşedintelui ADS, Nicolae Giugea, societăţile în cauză nu au plătit redevenţele restante şi nu au avut scrisori de garanţie bancară.
Astfel, în 2004, ADS a încheiat cu persoana fizică Mircea Dinescu un contract de concesiune pentru circa 600 de hectare, teren aflat pe teritoriul administrativ al localităţilor Moţăţei, Calafat, Cetate şi Ciupercenii Noi. Un an mai târziu, Agroindustriala SRL Giubega a semnat un contract de concesiune pentru 8,10 hectare de teren în Giubega. Firma în cauză este deţinută de Mircea Dinescu (50%) şi omul de afaceri craiovean Doru Stănescu (50%) – cu afaceri în agricultură, industrie, artă şi piaţa de capital. Potrivit ADS, concesionarul avea pe 8 februarie datorii cu redevenţa în valoare de circa 23.000 de lei. Societatea nu a făcut nici investiţiile asumate prin contract, motiv pentru care i s-au calculat aproape 22.000 de lei, din care a fost achitată suma de 17.000 de lei. Concesionarul avea obligaţia să facă investiţii de circa 18.000 de euro, eşalonat, pe o perioadă de nouă ani.

„Mă duc cu ei până la Bruxelles!“

În 2006, ADS a încheiat alt contract de concesiune, cu MD Agricola SRL – reprezentată legal de Mircea Dinescu. Firma primea în concesiune exploatarea amenajării piscicole Cetate şi terenurile aferente acesteia, în suprafaţă totală de 388,57 hectare. Potrivit ADS, Dinescu nu a realizat planul investiţional agreat prin contract – 11.000 de euro, eşalonat pe o perioadă de zece ani. Din această cauză, i s-au calculat penalizări în valoare de circa 3.200 de lei, din care a fost achitată suma de aproximativ 2.000 de lei. ADS menţionează şi în acest caz lipsa scrisorii de garanţie şi a contractului cu o societate de asigurări.
Nicolae Giugea, preşedintele ADS, a declarat că s-a încercat în repetate rânduri rezolvarea situaţiei.
„Din 2007 am trimis notificări, dar nu s-a rezolvat nimic. Contractele au fost desfiinţate, iar terenurile vor fi scoase la licitaţie pentru concesionare, după o perioadă“, a afirmat Giugea. În schimb, Mircea Dinescu susţine că a făcut investiţii serioase în Dolj. „Am investit mai mult decât toţi acolo. Am pus 100 de hectare de vie. Documentele care atestă investiţiile le-am prezentat din decembrie 2009. Este cea mai modernă vie din Oltenia, am 12 feluri de vin. Este un proiect de 1,2 milioane de euro pentru reconversia solurilor pe bani europeni, 300.000 de euro i-au pus eu“, a spus Dinescu. Acesta este hotărât să dea ADS în judecată pentru că a reziliat contractele. Din 10.000 care au luat pământuri de la ADS, 9.000 cred că nu au investit nimic. Au văzut că e perioadă de criză şi ce s-au gândit? Ia să vedem pe cine mai omorâm noi! Ăştia folosesc metoda: aruncarea pacientului din maşina salvării. O să-i dau în judecată! Mă duc cu ei până la Bruxelles!“, a mai afirmat Dinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

33 COMENTARII