13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriHârburi şi terenuri din Craiova, evaluate la preţ de... Paris

Hârburi şi terenuri din Craiova, evaluate la preţ de… Paris

http:http://www.youtube.com/watch?v=Y1xrE8-fs50
Fiscul sare la gâtul experţilor evaluatori, pentru că au umflat „catastrofal“ valoarea unor active ale firmelor craiovene. Un mijloc de transport vechi de 24 de ani a fost evaluat la jumătate de milion de euro, iar suprafeţe de teren situate la periferia Craiovei ar face 600-700 de euro pe metrul pătrat. Asemenea evaluări aberante tind să se generalizeze, spun finanţiştii.

Experţi evaluatori din Craiova sunt în vizorul Fiscului pentru supraevaluarea vizibilă a unor mijloace de transport, utilaje şi terenuri, în favoarea unor firme locale. Societăţile care cer amânarea la plată a datoriilor pe o perioadă de maximum şase luni trebuie să prezinte garanţii materiale de 40% din sumele pentru care cer amânarea la plată, conform modificărilor aduse OUG nr. 92/2009. Actul normativ spune că evaluarea activelor aduse garanţie se face de către un evaluator independent. Numai că din expertizele depuse de firme la dosare reiese că unele active au fost atât de supraevaluate încât bate la ochi chiar şi pentru cei care nu sunt specialişti. Directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Călinoiu, a precizat că tinde să devină un fenomen, „o problemă periculoasă“ cea legată de supraevaluările de mijloace de transport, terenuri şi alte active ale firmelor. Numai în ultimele două săptămâni, Fiscul doljean a depistat patru rapoarte de evaluare unde bunurile firmelor erau supraevaluate.

Utilaj evaluat la preţ de… navetă spaţială

Şeful Finanţelor doljene le-a declarat război evaluatorilor, arătând, în conferinţa de presă organizată ieri, cum un mijloc de transport fabricat în anul 1986 a fost evaluat la jumătate de milion de euro, mai mult chiar decât preţurile de piaţă la asemenea mijloace noi. „Rapoartele de evaluare nu respectă nici o normă în vigoare. Este ca în filmele SF. Nu se poate ca un mijloc de transport vechi de 24 de ani să fie evaluat la 2,1 milioane de lei. Să-mi arate ei unde se găseşte aşa ceva. Nu se poate ca acel utilaj să facă 500.000 de euro. (…) Mai vin cu terenuri din Craiova, care nici măcar nu sunt în zone centrale, evaluate la 600-700 de euro pe metrul pătrat“, a arătat Călinoiu. El a precizat că terenuri „umflate“ se găsesc spre zona periferică a Craiovei. Preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare, Cristian Clenciu, susţine că este imposibil să fie în Craiova terenuri la preţ de 700 de euro pe metrul pătrat: „Nu cred să existe aşa ceva în Craiova. Nici măcar în perioada în care era boom economic şi imobiliarele erau scumpe nu au existat astfel de preţuri la terenuri. Nici măcar în centrul Craiovei“.

Se aleg cu dosare penale?

Şeful Fiscului a mai spus că va sesiza Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România (ANEVAR) şi, mai grav, dacă evaluatorii care au întocmit respectivele rapoarte de evaluare nu le modifică la valori reale, atunci se pot alege cu dosare penale. „Noi nu putem să luăm în calcul asemenea aberaţii. Vom face demersuri la ANEVAR şi la organele de cercetare penală. Noi nu suntem fraierii nimănui, iar acestea sunt cazuri care tind să se generalizeze. Când statul acordă ceva, vin agenţii economici cu tot felul de bălării“, acuză Eugen Călinoiu. Directorul DGFP Dolj le-a dat alt semnal evaluatorilor, concluzionând: „Să vedem care pe care!“. Până în prezent, Fiscul doljean a aprobat amânarea la plata datoriilor pentru 30 de firme doljene. Până nu demult, societăţile ar fi trebuit să aducă garanţii materiale în proporţie de 100% pentru datoriile pe care vor să le amâne la plată până la şase luni. Şeful Fiscului doljean a spus în conferinţa de presă că rapoartele de evaluare suspecte au fost înapoiate evaluatorilor pentru a le reface.

Preşedintele ANEVAR: „Dacă s-a încălcat legea penală, să fie cercetaţi!“

Contactat telefonic de GdS, preşedintele ANEVAR, Filip Stoica, a precizat că există o comisie de etică şi „dacă anumiţi evaluatori au încălcat codul de etică, atunci li se pot aplica sancţiunile prevăzute de statut, pornind de la avertisment şi până la excluderea din ANEVAR“. Stoica a precizat că, dacă există dubii asupra unei evaluări, atunci „se face un raport de verificare a evaluării întocmit de alt expert, aflat cel puţin la nivelul celui care a făcut şi evaluarea“. Informat despre intenţia Fiscului doljean de a solicita cercetarea penală a evaluatorilor care au umflat enorm valorile activelor firmelor, preşedintele ANEVAR a precizat: „Dacă cineva a constatat că au fost încălcate legile penale, atunci poate cere să fie cercetaţi cei în drept“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII