12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBugetul municipiului Târgu Jiu, dezbătut public

Bugetul municipiului Târgu Jiu, dezbătut public

Primăria Târgu Jiu va avea anul acesta un buget de 200 de mi-lioane de lei, cu zece milioane de lei mai mare faţă de cel din anul 2009.

Reprezentanţii Primăriei Târgu Jiu s-au întâlnit ieri cu peste 200 de cetăţeni pentru a dezbate public bugetul de anul acesta al municipalităţii. Mai mulţi directori şi şefi de servicii din primărie au înfăţişat contribuabililor prezenţi în sala Teatrului „Elvira Godeanu“ veniturile pe care se bazează bugetul şi cheltuielile, precum şi cele mai importante investiţii care se vor derula la nivelul oraşului în 2010. Faţă de anul trecut, când la dezbaterea publică au participat foarte puţini cetăţeni, anul acesta, sala teatrului a devenit neîncăpătoare. La dezbatere au luat parte pensionari, membri ai cluburilor vârstei a treia din municipiu, tineri, angajaţi ai primăriei şi şefii unor instituţii publice. Fiecare cetăţean prezent la dezbatere a primit un chestionar despre felul în care ar putea fi repartizaţi banii bugetului local. De asemenea, cetăţenii au fost invitaţi să îşi spună părerea despre modul în care edilii locali ar putea face economii. „Am venit la dezbatere pentru că vreau să ştiu dacă anul acesta se vor apuca de canalizare pe strada Mehedinţi. Nu sunt mulţumit de gropile care au apărut pe unele străzi din oraş. Ni se strică maşinile. În rest, avem un oraş curat“, a spus unul dintre cei prezenţi la dezbaterea bugetului local.

Bugetul va fi aprobat pe 26 februarie

Peste 36 de milioane de lei vor avea ca destinaţie realizarea de investiţii, alte 30 de milioane de lei se vor duce la Serviciul de Gospodărire Comunală al primăriei, iar restul vor acoperi cheltuielile de funcţionare ale aparatului administrativ, însemnând salarii şi cheltuieli curente. Directoarea economică a Primăriei Târgu Jiu, Narcisa Cristea, susţine că la multe dintre investiţii s-a renunţat din cauza fondurilor insuficiente. „Pentru achitarea salariilor cadrelor didactice din municipiu au fost alocate 68 de milioane de lei. Bugetul de anul acesta este totuşi de criză şi abia ajunge pentru investiţiile deja demarate. Valoarea împrumuturilor pe care le are de achitat Primăria Târgu Jiu este de 242 de milioane de lei, asta înseamnă că 500.000 de lei lunar merg spre băncile de unde am contractat creditele“, a spus Narcisa Cristea. Împrumuturile au fost făcute pentru realizarea unor investiţii: amenajarea zonei centrale, modernizarea şi extinderea canalizării în zona centrală şi instalarea nocturnei pe stadionul municipal. Creditele luate numai pentru centrul municipiului au însă o perioadă de rambursare mai mare, ratele urmând să fie plătite pentru una dintre finanţări până în 2017, iar pentru cealaltă până în 2025.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS