12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCele mai ieftine locuinţe costă cât o maşină

Cele mai ieftine locuinţe costă cât o maşină

Sunt mici, fără îmbunătăţiri şi au confort scăzut, dar costă cât o maşină. La mai bine de doi ani de la blocarea pieţei imobiliare, craiovenii care visează la propria locuinţă îşi pot cumpăra una la preţuri pornind de la 21.000 – 22.000 de euro.

Dacă în anii trecuţi achiziţionarea unei locuinţe părea doar un vis frumos, preţurile ajungând la niveluri extrem de ridicate, de multe ori mult peste valoarea caselor, anul acesta, lucrurile s-au schimbat. Unele garsoniere au preţuri care concurează cu succes o maşină. „Cele mai ieftine garsoniere au preţuri pornind de la 21.000-22.000 de euro“, a declarat Nicu Răduţ, directorul unei agenţii imobiliare din Craiova. Garsonierele nu sunt singurele locuinţe accesibile. „Apartamentele cu două camere pornesc de la 29.000 de euro (în general în Valea Roşie, Craioviţa, confort 2 şi 3), iar cele cu trei, de la 40.000 de euro (în Valea Roşie, Craioviţa, confort 2 şi 3)“, a adăugat Răduţ. În general, aceste locuinţe sunt fără îmbunătăţiri. Asta înseamnă că nu au gresie şi faianţă nouă, termopane, centrală termică proprie şi nici nu sunt izolate termic. La acestea se adaugă lipsa mobilei de bucătărie, care, potrivit reprezentanţilor agenţiilor imobiliare, este considerată în prezent îmbunătăţire.
Este puţin probabil ca prelungirea Programului „Prima Casă“ să mai atragă după sine o creştere a preţurilor faţă de nivelul actual. „Tentaţia este ca în primă fază, proprietarii să-şi ajusteze preţurile la limita superioară impusă prin program. Ulterior însă, preţurile se vor autoregla şi vor reveni la normal“, a declarat Cristian Clenciu, directorul altei agenţii din Craiova. Ideea a fost susţinută şi de alţi specialişti din domeniu. „Nu ar trebui să crească preţurile pentru că este cerere, în acest moment, la 30% din ofertă, ceea ce înseamnă că locuinţele ar trebui să se ieftinească. Asta deoarece preţurile din piaţă nu se calculează la metrul pătrat, ci în funcţie de cerere şi ofertă“, a spus Nicu Răduţ.

Reguli noi în „Prima Casă“

Potrivit noilor norme ale Programului Prima Casă, aprobate în şedinţa de guvern de ieri, statul instituie o garanţie care are o valoare de 60.000 de euro, 70.000 de euro sau 75.000 de euro. „Concret, pentru toţi cei care doresc să-şi achiziţioneze o locuinţă gata terminată sau una la roşu, garanţia guvernamentală este în continuare de 60.000 de euro. Cei care, de la data publicării în Monitorul Oficial a hotărârii de guvern, îşi construiesc o locuinţă nouă – deci obţin o autorizaţie de construcţie după data intrării în vigoare a hotărârii de guvern – vor primi o garanţie de 70.000 de euro. Dacă mai multe persoane, cel puţin şapte, se asociază pentru a-şi construi împreună locuinţe, atunci garanţia guvernamentală este de 75.000 de euro“, a declarat premierul Emil Boc. Acesta a explicat că avantajul major este că aceia care în prezent plătesc 200 – 300 de euro chirie cu banii respectivi pot să achite rata la bancă. „Avansul minim pe care îl cerem este de 5 la sută, nu 20 – 30%, ca în cazul creditelor ipotecare, şi nu există garanţii suplimentare“, a precizat Emil Boc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII