10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

AFER, la ceas aniversar

Asociaţia Facultăţilor de Economie din România (AFER), formată din 59 de facultăţi cu profil economic din întreaga ţară, a aniversat ieri cinci ani de activitate.

Universitatea din Craiova va găzdui, timp de trei zile, manifestările prilejuite de aniversarea a cinci ani de activitate a AFER. La ceas aniversar, AFER va organiza o ceremonie de semnare a protocolului de parteneriat cu mediul social – economic şi profesional cu Camerele de comerţ din întreaga regiune, cu Direcţia Finanţelor Publice şi SIF Oltenia, o masă rotundă având drept temă „Modernizarea şi adaptarea educaţiei universitare economice la cerinţele dezvoltării ţării în context european“, dar şi o şedinţă comună a Consiliului Academic şi a Comitetului Director. Manifestările vor continua cu prezentarea proiectelor naţionale privind modernizarea şi creşterea vizibilităţii învăţământului superior din România, prin intervenţiile prof. dr. Ioan Dumitrache – preşedinte CNCSIS, Pavel Năstase – director al Departamentului de acreditare, ARACIS şi Constantin Boştină – preşedinte ASPES, director general al ziarului Economistul. În final, vor fi prezentate rapoartele de activitate pe anul 2009. În vederea recunoaşterii meritelor deosebite ale personalului didactic şi de cercetare, Asociaţia instituie şi conferă următoarele titluri onorifice: diploma de excelenţă pentru întreaga activitate profesor emerit/ cercetător emerit; profesorul anului/ cercetătorul anului; distincţii pentru debut profesoral (debutantul anului, respectiv cel mai bun debutant în primii cinci ani de activitate); cea mai bună carte de specialitate cu premii pentru literatura ştiinţifică pe domeniile ştiinţelor economice. În vederea stimulării performanţelor de vârf în pregătirea profesional–ştiinţifică a studenţilor, Asociaţia instituie anual Olimpiada Naţională a Studenţilor Economişti.

Scurtă prezentare AFER

Primele consultări colegiale au avut loc pe 9 octombrie 2004 la Căprăreţ, apoi pe 15 noiembrie 2004 la ASE Bucureşti, la Miercurea Ciuc, Cluj-Napoca, Bucureşti, Timişoara. Actul constitutiv al Asociaţiei a fost semnat la Universitatea din Piteşti pe 3 iunie 2005 de către 34 de membri fondatori, dintre care 30 de facultăţi publice şi patru facultăţi private. După cinci ani de la înfiinţare, asociaţia numără 59 de membri fondatori şi asociaţi, cărora li se adaugă în calitate de membri de onoare patru mari personalităţi din mediul ştiinţific şi profesional economic, a căror contribuţie la dezvoltarea ştiinţelor economice şi a învăţământului superior este remarcabilă.
Din aprilie 2007, AFER a devenit membru al AGER şi dispune de un potenţial care trebuie pus în valoare pentru a promova interesele profesionale ale membrilor săi în diferite organe şi organisme naţionale, iar din anul 2009 are sediul la Craiova. „Rezultatele pe care le-am obţinut au avut un impact pozitiv asupra mediului universitar şi cel profesional-ştiinţific din ţara noastră, şi nu numai, ceea ce a făcut ca numărul membrilor AFER să sporească de la 34 în momentul fondării, la 63 de membri în prezent. Prin activitatea desfăşurată în cei cinci ani de existenţă, asociaţia noastră, printr-un proces continuu de consultare colegială, şi-a adus contribuţia la soluţionarea unor probleme profesionale ce interesează sistemul de învăţământ superior din domeniul economic“, a precizat prof. univ. dr. Ion Gh. Roşca, preşedinte AFER, rectorul Academiei de Studii Economice Bucureşti.
În cei cinci ani de existenţă, AFER a contribuit la definirea domeniilor de specializare ale studiilor de licenţă, urmare a aplicării reformei învăţământului universitar în vederea implementării „Procesului Bologna“ din anul universitar 2005-2006, aşezarea curriculei pentru studii universitare de licenţă pe filiera 3-2-3, cu stabilirea unui număr minim de discipline care nu trebuie să lipsească din pregătirea economistului, contribuţii la perfecţionarea sistemului de evaluare academică pentru asigurarea calităţii în învăţământul superior, printr-o definire mai riguroasă a criteriilor, standardelor şi indicatorilor de evaluare. Mai mult decât atât, AFER a contribuit la perfecţionarea criteriilor de promovare a personalului didactic şi de cercetare, dar şi privind organizarea şcolii doctorale, dar şi organizarea şi desfăşurarea examenului de licenţă pentru cele două promoţii de studiu, cu patru şi cu trei ani. „Menţionăm în acest sens colaborarea AFER la organizarea în comun a unor astfel de evenimente ştiinţifice cu facultăţile de profil de la Universităţile din Oradea, Târgu Mureş, Constanţa şi Suceava, dar şi participarea AFER la elaborarea unor proiecte cu finanţare europeană împreună cu facultăţi de la ASE Bucureşti, Universitatea Bucureşti, Oradea, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Suceava, Constanţa, Alba Iulia, Craiova, Timişoara, Braşov, Iaşi, Galaţi, Universitatea Româno-Americană, Universitatea «Agora» din Oradea, Facultatea de Ştiinţe Economice de la Cluj-Napoca din cadrul Universităţii Creştine «Dimitrie Cantemir»“, a adăugat prof. univ. dr. Ion Gh. Roşca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS