16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCadastriştii pasează la instanţă delimitarea graniţei de la Rânca

Cadastriştii pasează la instanţă delimitarea graniţei de la Rânca

Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Gorj nu a luat nici o decizie în ceea ce priveşte identificarea şi delimitarea graniţei dintre oraşul Novaci şi comuna Baia de Fier, în zona montană Rânca şi trimite la instanţele de judecată soluţionarea litigiului.  

Edilii din Novaci şi Baia de Fier care îşi dispută graniţa dintre localităţi în zona montană Rânca sunt trimişi în instanţă de OCPI. La solicitarea Prefecturii Gorj, Oficiul de Cadastru trebuia să identifice şi să delimiteze hotarul administrativ la Rânca, împărţită în prezent între Novaci şi Baia de Fier. În baza unei hărţi obţinute de la Institutul Naţional de Geografie şi realizate de Institutul Naţional de Geodezie, precum şi a unei documentaţii întocmite de un inginer cadastrist, Primăria din Baia de Fier a solicitat ca graniţa administrativă să fie trasată în conformitate cu graniţa geografică. Astfel, în administrarea comunei Baia de Fier ar trebui să intre un plus de 656 de hectare din zona montană Rânca. La rândul ei, Primăria Novaci respinge propunerea edililor din Baia de Fier privind noua graniţă administrativă şi invocă Legea numărul 2 din 1968, privind organizarea administrativă a teritoriului. Oficiul de Cadastru nu a rezolvat însă problema, ci prelungeşte litigiul, evitând să dea o soluţie clară.   

Rămâne cum am stabilit

Conducerea Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Gorj a spus că nu are competenţa să identifice şi să delimiteze graniţa administrativă dintre cele două localităţi, invocând o adresă a Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) din 2007: „ANCPI a comunicat faptul că «actualele limite administrative în oraşul Novaci şi comuna Baia de Fier au fost stabilite prin planurile cadastrale întocmite în perioada 1985 – 1990, limite ce au fost comunicate Direcţiei de Statistică şi Direcţiei de Finanţe din Judeţul Gorj şi care sunt utilizate de toate celelalte instituţii publice în activitatea lor», precum şi faptul că, până la obţinerea unui alt act normativ de stabilire a noului hotar administrativ, rămân în vigoare limitele teritoriale stabilite de Legea numărul 2 din 1968 şi planurile cadastrale din 1985 – 1990“, se menţionează în adresa OCPI trimisă celor două primării, la începutul acestei săptămâni.

Aruncă pisica în curtea judecătorilor

În loc să facă lumină în acest caz şi să soluţioneze pe cale administrativă neînţelegerile dintre cele două primării, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Gorj le recomandă celor implicaţi să apeleze la instanţa de judecată. De asemenea, se mai motivează că autorităţile din Baia de Fier nu au depus harta în termen, iar aceasta nu a putut fi analizată: „Reprezentanţii celor două teritorii administrative aveau obligaţia să pună la dispoziţia Comisiei de identificare şi delimitare la prima şedinţă, în 27.07.2009, toate documentele textuale/grafice în conformitate cu prevederile Legii nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului Republicii Socialiste România… Având în vedere că harta judeţului Gorj, scara 1: 100.000, înaintată instituţiei noastre de către Primăria din Baia de Fier, nu a fost analizată de Comisia de identificare şi delimitare a hotarului administrativ-teritorial dintre comuna Baia de Fier şi oraşul Novaci, considerăm că aceasta ar putea fi, eventual, analizată de instituţiile abilitate să soluţioneze legal litigiul de hotar“, se recomandă în adresa OCPI.   

Ameninţă cu instanţa

Primarul din Novaci, Pantelimon Todea, consideră justă decizia Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, menţionând că se aştepta la un astfel de verdict: „Nici nu se putea face altfel, având în vedere că un act administrativ nu poate să fie mai presus decât o lege. A fost respectată Legea nr. 2 din 1968. Eu nu ştiu ce au urmărit cei de la Baia de Fier cu acea hartă. Harta aia au luat-o de la minerit. Au adus-o, aşa, la plesneală!“, a spus edilul din Novaci. Nemulţumit de soluţia dată de Oficiul de Cadastru, primarul din Baia de Fier, Constantin Mihuţescu, a declarat că aşteaptă în continuare lămurirea pe cale administrativă a graniţei dintre Novaci şi Baia de Fier în zona Rânca: „Am primit şi noi punctul de vedere al OCPI şi mi se pare că a fost dat aşa, la mica interpretare, şi pare o bătaie de joc. Ei nu au decis nimic cu acest răspuns. Noi avem harta luată de la o instituţie a statului român şi nu e nimic dacă aici nu o iau în considerare. Va fi luată la instanţă. Ne pregătim un camion, să ducem la instanţă documentele pe care le avem. Cum să spună că nu au analizat harta pentru că am dus-o în termen, că doar nu am jucat la loto?!“, a declarat primarul din Baia de Fier.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS