17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCioloş: Vom avea un buget la înălţimea ambiţiilor noastre

Cioloş: Vom avea un buget la înălţimea ambiţiilor noastre

Noul comisar european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a declarat ieri, la Madrid, că preferă să lanseze o dezbatere despre viitorul PAC-ului după 2013 „mai degrabă decât să fie formulate propuneri precipitat“ pe tema acestei reforme, relatează AFP.
„Obiectivul meu este lansarea în primăvară a unei dezbateri publice, care va include actorii din sectorul agriculturii, dar şi din societate“, pentru a se prezenta „întrebările potrivite“, a spus el la o conferinţă de presă cu omologul său spaniol Elena Espinosa, a cărei ţară deţine preşedinţia UE.
Cioloş pledează pentru un „PAC refondat, reformat, adaptat, dar solid şi gata să înfrunte provocările“ importante, cum ar fi „creşterea verde“ (creştere economică bazată pe respectarea mediului) sau „formarea şi menţinerea de locuri de muncă“.
Negocierile la nivel european pe tema PAC pentru perioada 2013-2020 ar trebui să înceapă anul acesta. Aceste discuţii ar putea genera „conflicte dure şi lupte pe tema repartizării“ mijloacelor financiare, a avertizat în ianuarie ministrul german al agriculturii, Ilse Aigner.
Susţinerea pentru agricultură reprezintă aproape 50% din bugetul UE. Mai multe state membre sunt favorabile unei reduceri drastice a ajutoarelor.
„Trebuie văzut ce gen de mecanisme sunt necesare şi apoi vom analiza chestiunea bugetului“, a spus Cioloş, înainte de a asigura: „Dacă vom fi în măsură să arătăm că această politică este în continuare de actualitate, vom avea un buget la înălţimea ambiţiilor noastre“.
„Trebuie să găsim noi mecanisme adaptate situaţiei actuale, în care piaţa comună s-a deschis lumii. Trebuie să luptăm pentru a avea un PAC dincolo de 2013 şi pentru a menţine un sector agroalimentar puternic“, a declarat ministrul spaniol al agriculturii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS