10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPensii de magistraţi de peste 10.000 de lei pe lună

Pensii de magistraţi de peste 10.000 de lei pe lună

Cei mai fericiţi dintre pensionari par să fie cei din magistratură, cei de la Curtea de Conturi şi din aviaţia civilă. Numai în judeţul Dolj sunt 25 de astfel de persoane, cu pensii între 10.000 şi 15.500 de lei pe lună.

Legea unitară a pensiilor ar fi actul prin care pensiile de care beneficiază anumite categorii socio-profesionale în urma legilor speciale ar urma să fie reduse la un nivel „decent“, comparabil cu restul pensiilor din sistemul public bugetar. Aceasta este concluzia declaraţiilor directorului Casei Judeţene de Pensii Dolj, Daniel Baciu, prezent sâmbătă la o conferinţă de presă. Potrivit acestuia, din cei aproximativ 5,8 milioane de pensionari din România, 5,6 sunt „prinşi“ în sistemul public de pensii. O diferenţă de circa 180.000 de persoane beneficiază de pensii calculate în baza prevederilor unor legi speciale şi ajung astfel să încaseze lunar pensii, în unele cazuri mai mari decât salariile pe care le aveau ca angajaţi. De exemplu, în judeţul Dolj, 25 de persoane au pensii lunare brute de peste 10.000 de lei. Cinci dintre acestea sunt foşti angajaţi în aviaţia civilă, iar restul, magistraţi sau foşti angajaţi ai Curţii de Conturi. Majoritatea acestor pensii sunt de 15.500 de lei pe lună. „Avem în jur de 25 de pensii care depăşesc 10.000 de lei pe lună şi toate în urma acestor legi speciale. Vă dau un exemplu la aviatori: în ultima lună, înainte de pensionare, li se pun tot felul de sporuri, de ore de zbor, astfel încât, atunci când se aplică acel procent de 80% pentru calcularea pensiei, iese practic o pensie mai mare decât salariul“, a explicat directorul Daniel Baciu.
Procentul de 80% aplicat ultimului venit lunar ca angajat pentru calcularea pensiei este prevăzut, potrivit directorului Casei Judeţene de Pensii, în Legile speciale nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea nr. 567/2004 privind personalul auxiliar al instanţelor şi parchetelor de pe lângă acestea, Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, Legea nr. 223/2007 şi într-o lege privind organizarea Curţii de Conturi, nr. 271/2008. „Vă daţi seama ce diferenţă, câte discrepanţe sunt între modul de recalculare a pensiilor din sistemul public şi modul de calculare din aceste cinci legi speciale? De-asta avem pensii din acelea de apar pe la televizor, de 470 de milioane de lei în bani vechi“, a spus Baciu. Directorul Casei de Pensii a explicat că Legea unitară a pensiilor nu vizează personalul din Armată şi din Poliţie. „Am auzit în ultimul timp şi vreau să menţionez că sunt nişte neadevăruri cele spuse despre personalul din Armată şi din Ministerul Administraţiei şi Internelor. Aceste categorii de salariaţi fac parte din nişte sisteme paralele de pensii la care contribuie, nu din sistemul public de pensii. Nu este cazul lor“, a adăugat Daniel Baciu.
Mai trebuie precizat că, deşi magistraţii, aviatorii sau foştii angajaţi ai Curţii de Conturi au, în prezent, pensii din categoria „peste 100 de milioane de lei vechi pe lună“, iar Legea unitară a pensiilor încearcă să impună principiul contributivităţii la calcularea pensiilor, aceste categorii socio-profesionale vor fi cele care vor avea cele mai mari pensii şi în cazul în care proiectul de lege este adoptat. „Aceste categorii, pe legea nouă, se află tot în vârful piramidei. Ei oricum vor ieşi cu o pensie mai mare decât restul categoriilor sociale, dar nu vor mai încasa 15.000 de lei lună“, a spus Baciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII