9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCarieră în slujba sportului

Carieră în slujba sportului

Puşa Dina este antrenoare secundă la echipa de volei CSM Universitatea Craiova. De 26 de ani şi-a dedicat viaţa şi cariera sportului, iar satisfacţiile nu au încetat să apară.

Oltenii care obişnuiesc să meargă la meciurile de volei ale echipei CSM Universitatea Craiova o ştiu cu siguranţă pe Puşa Dina. Au observat-o fără să vrea alături de fetele din echipă, antrenându-se împreună cu ele înainte de meciuri, susţinându-le şi transmiţându-le forţă în momentele grele. Lucrează cu fiecare fată din echipă înainte de meci, intră pe teren şi le pune în dificultate prin pasele pe care le dă, încercând să îmbine perfect elementele esenţiale ale voleiului – atacurile sau blocajele. O auzi apoi, plină de emoţie, strigând pe tot parcursul meciului „hai fetelor“, plânge alături de ele atât în clipele de bucurie, cât şi când sunt înfrânte. Nu cedează însă niciodată. Meciurile echipei de volei au început să se bucure de un public spectator numeros, oameni care trăiesc fiecare secundă, fiecare pasă, transformându-i în suporteri adevăraţi.

Olteancă de 20 de ani

Dina Puşa este moldoveancă, de loc din Bacău. A urmat Liceul Economic din oraşul natal, în a cărui echipă a început să joace prima dată volei. În scurt timp a fost remarcată de profesorii liceului, care au sfătuit-o să înceapă sportul de performanţă. În numai doi ani a fost cooptată în Divizia A de juniori Ştiinţa Bacău. „Am încercat întotdeauna să îmbin şcoala cu sportul, sfat pe care îl dau tuturor sportivilor. Viaţa este grea şi imprevizibilă şi nu e nevoie decât de o clipă de neatenţie, de un accident pentru a-ţi marca tot cursul vieţii. Tot timpul trebuie să ai alternativă, să te poţi ghida, să o iei de la capăt şi să nu te laşi doborât. Mi-a plăcut şi iubesc atât de mult sportul, încât mi-am închinat viaţa competiţiilor, antrenamentelor, trăiesc cu rigoare“, a spus Puşa Dina. A jucat ca atacant, iar pentru că-şi dorea foarte mult, a părăsit echipa în care a debutat şi a ales-o pe cea din Topliţa. Acum 20 de ani a venit în Bănie, jucând mai întâi la Oltcit Craiova, iar apoi la Clubul Sportiv Universitatea Craiova. A mers împreună cu echipa în majoritatea oraşelor ţării, dar şi în afara graniţelor. A avut satisfacţia ca alături de colege să învingă detaşat în 1999 echipa din Dealul Copoului, Penicilina Iaşi, cu 3-0. Cu această victorie, oltencele au urcat pe podium, ocupând locul al treilea şi obţinând paşapoartele pentru Cupele Europene care au avut loc în Grecia, la Atena. A urmat Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Craiova, pe care a absolvit-o în urmă cu şapte ani. Timp de doi ani a fost profesoară de educaţie fizică şi sport la Colegiul „Nicolae Titulescu“ din Craiova, dar şi antrenoarea echipei.

De la viaţa de sportiv, la antrenorat

În urmă cu trei ani însă, Puşa Dina a hotărât că este timpul să se retragă din activitatea de sportiv, urmând cariera de antrenoare. A făcut cursuri de perfecţionare la Bucureşti, iar în scurt timp va obţine şi categoria I de antrenor. Ca antrenoare secundă a CSM Universitatea Craiova urmează un program strict de antrenamente, cel puţin două ore pe zi, dar şi un mod de viaţă sănătos, programe de recuperare. „Două, maximum trei zile ne permitem în timpul unui an să avem liber, în special de sărbători. În rest, ne antrenăm uneori şi de două ori pe zi pentru a recupera. Înainte de fiecare meci gândesc strategiile de joc şi urmăresc împreună cu jucătoarele casetele cu meciurile anterioare pentru a observa punctele slabe. Cel mai important însă este să reuşeşti să determini fiecare jucătoare, care individual este o valoare, să joace în echipă, să ajungi să le faci să se cunoască, să lase orgoliile la o parte şi să urmărească acelaşi ţel. Este greu în momentul în care pierzi un meci, dar extraordinar când plângi de bucurie. La meciul din deplasare cu Târgu Mureş, unde am reuşit victoria, am plâns alături de fetele mele din echipă!“, a explicat antrenoarea echipei CSM Universitatea Craiova.
Crina Hosu, Denisa Drâmboi, Ana Mozgon, Ioana Vasinca, Boiana Radulovic, Georgiana Popovici, Raluca Bucur, Bianca Moldovan, Corina Sturzu, Tatiana Boskovic, Irina Alexandru, Antonia Kaleb sunt cele 12 jucătoare ale echipei de volei CSM Universitatea Craiova pe care antrenoarea Puşa Dina îşi doreşte să le califice în cupele europene. Fiecare pas însă este important, iar obiectivul cel mai apropiat pe care şi l-a propus este clasarea echipei pe locul cinci.
Dincolo de antrenamente şi viaţă sportivă, Puşa Dina este o femeie sensibilă, extrem de modestă şi o mamă care trece în acest an prin emoţii alături de fiica sa, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Carol I“, care va susţine bacalaureatul şi admiterea la facultate.

Cel mai important însă este să reuşeşti să determini fiecare jucătoare, care individual este o valoare, să joace în echipă, să ajungi să le faci să se cunoască, să lase orgoliile la o parte şi să urmărească acelaşi ţel“.

Puşa Dina, antrenoarea secundă a echipei CSM Universitatea Craiova

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS