10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrimăria detonează bomba imobiliară

Primăria detonează bomba imobiliară

Municipalitatea scoate la vânzare apartamentele sechestrate ale datornicilor. Această acţiune, conjugată ulterior cu cea a băncilor, ar putea dinamita piaţa imobiliară, îngheţată la preţurile dinaintea crizei.

Piaţa imobiliară din Bănie stă pe un butoi cu pulbere. De mai bine de un an, preţurile sunt îngheţate, deşi criza a măturat sectorul imobiliar. În ciuda faptului că nu se efectuează tranzacţii, preţurile nu scad. Nimeni nu vrea să lase la preţ. Primăvara lui 2010 debutează însă cu o surpriză. Primăria Craiova a început să scoată la vânzare apartamentele sechestrate la sfârşitul anului trecut, în contul datoriilor către bugetul local. Astfel, un lot de 34 de proprietăţi, în majoritate apartamente, au fost scoase la licitaţie pentru data de 11 februarie. Termenul-limită de înscriere la licitaţie expiră astăzi, miercuri, la ora 13.00. Acţiunea primăriei este mană cerească pentru vânătorii de chilipiruri. În unele cazuri, preţul de începere a licitaţiei este de aproape jumătate din cel de evaluare. Şi asta nu este tot. Conform legislaţiei în vigoare, dacă la prima licitaţie nu se prezintă nimeni, la a doua licitaţie preţul scade la 75% din evaluare, iar la a treia strigare – la 50% din sumă. Ca să ne facem o idee asupra ofertelor primăriei, iată şi câteva exemple: un apartament pe str. Arhitect Duiliu Marcu este evaluat la 158.950 de lei, iar preţul de începere al licitaţiei este de 79.475 de lei; un apartament pe str. Constantin Angelescu este evaluat la 244.400 de lei, iar preţul de începere este acelaşi; un apartament pe str. Victor Gomoiu este evaluat la 187.978 de lei, iar preţul de începere este acelaşi; apartament str. Dimitrie Gerota: evaluare – 117.000 de lei, preţ de începere – 58.500 de lei; apartament Craioviţa Nouă: preţ de evaluare – 198.388 de lei, acelaşi preţ de pornire. Şi exemplele continuă. Unii dintre proprietari, puşi în faţa faptului împlinit, îşi achită integral debitul. Alţii nu o fac. Ieri, spre exemplu, zece cazuri au fost întrerupte de la executare. „Din 34 de persoane fizice executate, zece şi-au achitat integral debitul, 15 – parţial, iar nouă nu au achitat. În consecinţă, în cele 24 de cazuri în care debitul a fost achitat parţial sau deloc se merge mai departe“, a spus Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al primăriei. Aceasta a precizat că până ieri nu se înscrisese nimeni pentru licitaţie. În cazul firmelor, din 16 executaţi doar trei au achitat integral debitul şi doar o societate se înscrisese ieri la licitaţie.

Reduta imobiliară cade în primăvară

Reprezentanţii agenţiilor imobiliare spun că acţiunile primăriei, conjugate cu cele ale băncilor, pot debloca piaţa. Pentru a-şi recupera debitele, creditorii vor scădea preţul proprietăţilor până vor primi oferte concrete. „În această primăvară, probabil că şi băncile vor începe să scoată pe piaţă activele toxice. În aceste condiţii, este de aşteptat ca piaţa să fie influenţată, în sensul scăderii preţurilor. Apartamentele la jumătate de preţ sunt chilipiruri pentru speculatorii imobiliari. Nu este de mirare că nu s-a înscris nimeni la prima licitaţie. De obicei, speculatorii se înscriu în ultimele zece minute“, a declarat Cristian Clenciu, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI).
Analiştii pieţei imobiliare spun că preţul apartamentelor ar putea fi influenţat şi de alt factor. Până pe 15 februarie, se mai pot cumpăra locuinţe prin Programul „Prima Casă“, cu garanţii de stat. Deoarece programul ar putea fi reorientat spre locuinţele noi, este de aşteptat ca după această dată preţul apartamentelor vechi să cadă. În plus, mulţi dintre proprietarii care au probleme cu restanţele la bănci ar putea opta să scoată ei înşişi la vânzare apartamentele, pentru a împiedica executarea de către bănci, la preţuri foarte scăzute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

29 COMENTARII