24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrima Casă deblochează piaţa imobiliară

Prima Casă deblochează piaţa imobiliară

Faptul că, începând de la 15 februarie, programul „Prima Casă“ va cunoaşte unele modificări i-a determinat pe craioveni să se gândească serios la achiziţionarea unei locuinţe. Mulţi au încheiat deja contracte de cumpărare.

La începutul acestui an, guvernul a decis să prelungească programul „Prima Casă“, în forma actuală, până pe 15 februarie. „Asta înseamnă că toţi cei care au încheiat antecontracte de vânzare-cumpărare până la această dată vor putea să-şi achiziţioneze locuinţe în actuala formulă a programului“, a declarat Emil Boc, la finalul sedinţei de guvern din 6 ianuarie, precizând că, după 15 februarie, „executivul va veni cu o nouă formulă, restructurată, prin care, fără să se renunţe la componenta actuală, care pune accent majoritar pe locuinţele finalizate, va imprima o nouă direcţie, care se axează mai mult pe construirea de locuinţe noi, concepute de la zero, pentru a relansa piaţa construcţiilor“.

Tranzacţiile cu imobile încep să se concretizeze

În aşteptarea noilor reglementări, reacţiile nu au încetat să apară. „Ca o reacţie la informaţiile apărute în presă cu privire la modificările ce ar putea apărea la programul „Prima Casă“, numărul celor interesaţi să cumpere o locuinţă a crescut. De la mijlocul lunii ianuarie, tranzacţiile cu imobile au început să se concretizeze“, a declarat Nicu Răduţ, directorul agenţiei Unic Imobiliare, care a precizat că doar clienţii care îşi pot cumpăra o locuinţă prin acest program sunt dispuşi să încheie tranzacţii. Această tendinţă a fost observată şi de Bogdan Buzatu, managerul agenţiei General Imobiliare. „Au început să se facă tranzacţii, care sunt susţinute de «Prima Cas㻓, a spus acesta, adăugând că locuinţele cu două camere sunt cele mai solicitate.
Chiar dacă a crescut cererea, proprietarii au decis să menţină preţurile. Ba, mai mult, cei care doresc să vândă mai repede au decis chiar să le scadă uşor. „Preţurile imobilelor au înregistrat în ultima perioadă o uşoară scădere, cu 5%“, a precizat Cristian Clenciu, directorul agenţiei CDC Imobiliare. „Există proprietăţi care s-au ieftinit şi cu 10%“, a precizat Bogdan Buzatu.

Cât costă imobilele

Potrivit anunţurilor de mică publicitate din Gazeta de Sud, o garsonieră costă în Dolj 25.000 –
30.000 de euro, un apartament cu două camere, între 25.000 şi 60.000 de euro, iar unul cu trei camere, între 30.000 şi 72.000 de euro. În aceeaşi perioadă a anului trecut, garsonierele erau scoase la vânzare la preţuri între 18.000 şi 50.000 de euro, un apartament cu două camere costa între 32.000 şi 80.000 de euro, iar unul cu trei camere, între 38.000 şi 105.000 de euro.
Acelaşi trend se regăseşte şi la nivel naţional. În Bucureşti, pentru apartamentele cu două, trei şi patru camere, proprietarii au cerut, în ianuarie, în medie, cu 26% mai puţin comparativ cu aceeaşi lună din anul anterior. „Garsonierele s-au ieftinit de la 57.594 de euro la 42.467 de euro, apartamentele cu două camere, de la 90.870 de euro la 68.902 euro, iar cele cu trei camere, de la 132.569 de euro la 95.021 de euro“, transmite NewsIn, care atrage însă atenţia că preţurile sunt în continuare mult mai mari comparativ cu 2006, când o garsonieră costa în medie 32.332 de euro, un apartament cu două camere – 49.000 de euro, iar unul cu trei – 62.647 de euro. „Luna ianuarie din acest an a fost mai agitată decât de obicei, şi asta în primul rând din cauza incertitudinilor legate de programul «Prima Cas㻓, se arată în raportul de monitorizare imobiliară privind luna ianuarie 2010, citat de NewsIn.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII