Acasă Bani & Afaceri Scurte ştiri

Scurte ştiri

Terenurile SIF Oltenia, prea scumpe pentru investitori
Terenurile vândute de SIF Oltenia pe platforma industrială a fabricii Electroputere sunt prea scumpe pentru investitori. Societatea de investiţii financiare a scos la licitaţie la sfârşitul săptămânii trecute activele a două societăţi comerciale (Decora SIF şi Lemncor), constând într-un teren de trei hectare şi clădiri, pe care cerea cel puţin 7,5 milioane de euro. Preţul mediu cerut de SIF pe terenul din zonă era de 250 euro/mp. Pentru că nu a primit nici o ofertă, societatea va relansa licitaţia. „Suma era prea mare şi cei interesaţi nu au făcut oferte. Au spus că le trebuie aprobări. Interesate erau o companie nemţească şi una italiană, care doreau să construiască aici ceva. Vom relansa licitaţia“, a precizat Teodor Buzatu, membru în CA al SIF Oltenia.  Activele scoase la vânzare cuprind 30.000 de metri pătraţi de teren – din care aproximativ 13.000 de metri pătraţi sunt suprafeţe construite (sedii administrative, hale industriale, magazii, spaţii de depozitare, platforme betonate şi drumuri de acces). Mai mulţi oameni de afaceri locali şi furnizorii Ford au fost ofertaţi cu acest teren în ultima lună.

Bogdan GROŞEREANU

 

BCR scade dobânzile doar la creditele noi
BCR a redus de ieri dobânzile la creditele noi contractate de persoanele fizice în moneda naţională, anunţă oficialii băncii. Reducerile de dobândă pot fi de până la 2,5 procente. Cu toate acestea, nivelurile de dobândă ale băncii rămân totuşi ridicate. Persoanele fizice care au mai avut credite la BCR şi au un istoric bun de plată au reduceri mai mari de dobândă la creditele de nevoi personale cu dobândă fixă. De exemplu, clienţii care şi-au plătit la timp creditele sau au carduri de salarii la BCR pot să ia împrumuturi noi cu dobândă fixă de la 9,9% pe an, pe când clienţii noi vor lua credite cu o dobândă care porneşte de la 13,25% pe an. Persoanele care au deja credite la BCR nu beneficiezaă de reducerile de dobândă anunţate acum de către bancă.

Ramona OLARU

Primăriile din Gorj, date în judecată de propriii angajaţi
Unii dintre angajaţii primăriilor din judeţul Gorj au ales să dea în judecată instituţiile în cadrul cărora sunt salariaţi pentru a-şi primi sporurile de care ar fi trebuit să beneficieze. De exemplu, la Primăria Turburea, angajaţii aşteaptă să primească, pe baza unei acţiuni în instanţă, 30 de milioane de lei, sumă care reprezintă contravaloarea anumitor drepturi salariale care nu le-au fost acordate de mai bine de şase ani. Toţi cei 20 de funcţionari ar trebui să primească 15.000 de lei de fiecare. La Primăria Târgu-Cărbuneşti, peste 60% dintre salariaţi au dat în judecată autoritatea publică locală pentru a primi, pe lângă alte drepturi, şi sporul de dispozitiv. În acest caz, situaţia trenează de mai bine de un an, deoarece suma care trebuie achitată se ridică la peste 1,2 milioane de lei. Pentru a evita punerea de popriri pe conturile instituţiei, edilul local a luat măsura plăţii în rate a sporurilor. „Vorbim de foarte mulţi bani pe care trebuie să-i dăm de la bugetul local. Anul trecut am achitat 24% din suma totală, iar în acest an vom mai plăti 10%. Avem dispensă să achităm suma până în 2012“, a spus Mihai Mazilu, primarul din Târgu-Cărbuneşti.

Mihaela FLOROIU

3.000 de lei o garsonieră
Primăria Mătăsari, cea mai săracă localitate din judeţul Gorj, a decis să scoată la vânzare 420 de locuinţe, apartamente şi garsoniere situate la etajele superioare ale blocurilor din localitate. În cursul anului trecut, primăria a reparat acoperişurile tuturor blocurilor. Imediat după reparaţii, locuinţele au fost scoase la vânzare: o garsonieră costă 3.000 de lei, iar un apartament – 8.000 de lei. Chiar şi aşa, numai 20 de persoane au achiziţionat un astfel de apartament sau o garsonieră. Motivul: lumea este foarte săracă în Mătăsari, mulţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, iar primăria nu poate vinde locuinţele în rate.

Mihaela FLOROIU
Exit mobile version