10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGutău şi Dică, încarceraţi la Colibaşi

Gutău şi Dică, încarceraţi la Colibaşi

Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, şi fostul viceprimar Nicolae Dicu au părăsit ieri, în jurul orei 13.00, arestul Inspectoratului de Poliţie (IPJ) al Judeţului Vâlcea, fiind transferaţi la Penitenciarul Colibaşi.

Înalta Curte de  Casaţie şi Justiţie i-a condamnat miercuri pe Gutău şi Dicu, la câte trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, pentru luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită. Potrivit avocatului lui Gutău, decizia este definitivă şi irevocabilă, dar poate fi atacată prin recurs în anulare sau pentru vicii de procedură. Octavian Fieroiu, avocatul lui Mircia Gutău, a declarat că a formulat deja recurs în anulare, dar s-a arătat sceptic în privinţa şanselor de reuşită a demersului său.
După ce vor ajunge la Penitenciarul Colibaşi, cei doi se vor afla într-o perioadă de carantină, în care vor fi monitorizaţi din punct de vedere medical, urmând ca, după de 21 de zile, să fie repartizaţi în una din secţiile de detenţie ale închisorii din oraşul Mioveni-Argeş.
„În cursul zilei de joi, cei doi o să fie depuşi la Penitenciarul Colibaşi şi vor avea parte de activităţi legate de primirea în penitenciar, care presupun verificarea legalităţii hârtiilor şi primirea cazarmamentului. Ulterior, vor fi repartizaţi în camera de carantină, unde vor sta o perioadă de 21 de zile. Aici vor fi monitorizaţi din punct de vedere medical şi li se vor aduce la cunoştinţă drepturile şi obligaţiile ce le revin în conformitate cu prevederile legale în vigoare“, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Colibaşi, agent şef principal Puiu Nicolescu. „După perioada de carantină, cei doi vor fi repartizaţi pe una din secţiile de detenţie în funcţie de regimul de executare al pedepsei la care se vor încadra“, a adăugat agentul-şef principal Puiu Nicolescu.

Nicolae Dicu, luat de acasă de poliţişti

Primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, s-a predat în noaptea de miercuri spre joi la IPJ Vâlcea, iar fostul viceprimar Nicolae Dicu a fost luat de acasă de poliţişti şi condus în arestul IPJ.
Mircia Gutău s-a predat la IPJ Vâlcea în jurul orei 23.40, după ce, miercuri seară, a afirmat că pleacă la înmormântarea fratelui său, într-o localitate din judeţul Suceava, şi că intenţionează să ceară o amânare a executării pedepsei cu o lună, pentru a-şi preda mandatul de la Primăria Râmnicu Vâlcea. „O să cer suspendarea executării două luni, nu ştiu cât. Normal ar fi să predau şi eu mandatul, sunt proiecte în execuţie deja la primărie, sunt fondurile europene care se pierd, să vedem dacă mi-o aproba o lună, dacă nu, mă supun“, a afirmat Gutău, la Realitatea TV. Gutău a mai spus că se consideră nevinovat. „Sunt nevinovat, n-am pus mâna pe un leu“, a susţinut edilul.

Mircea Gutău, exclus din PD-L

La rândul său, fostul viceprimar Nicolae Dicu, în prezent director al Acvarim, instituţie aflată în subordinea Consiliului Local Râmnicu Vâlcea, a fost luat de poliţiştii IPJ Vâlcea de la domiciliul său în jurul orei 22.30 şi condus în arestul IPJ.
Gutău este la al doilea mandat de primar şi, la ultimele alegeri, a obţinut 70% din voturi. Potrivit legii, urmează să se întrunească o şedinţă a consiliului local şi, până la organizarea de noi alegeri, va fi desemnat să conducă interimar primăria unul dintre cei doi viceprimari ai municipiului, Eusebiu Veseleanu sau Romeo Rădulescu, ambii de la PD-L.
Preşedintele PD-L, Emil Boc, a declarat miercuri seară că primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău va fi exclus din PD-L. Boc spus că Gutău este un primar performant, care a câştigat de două ori alegerile locale, şi spune că a primit cu tristeţe vestea. „Nu-ţi face plăcere să auzi că un coleg are probleme cu legea penală“, a declarat Boc la B1Tv. El a precizat că, potrivit statutului PD-L, orice membru condamnat în instanţă este exclus din partid.
În 2006, fostul viceprimar fusese surprins de procurorii DNA primind, într-o toaletă, 20.000 de euro de la omul de afaceri Constantin Popescu, care solicitase municipalităţii o autorizaţie de construcţie.
Potrivit rechizitorului, cei doi îi ceruseră lui Popescu 50.000 de euro, o parte din bani urmând să ajungă la primar, singurul îndreptăţit, prin lege, să semneze astfel de autorizaţii.
Procesul a durat mai bine de trei ani, debutând în septembrie 2006, cu Gutău şi Dicu în arest. A urmat strămutarea la Tribunalul Alba, apoi a intrat pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia, care a decis judecarea celor doi în libertate. Cauza s-a reîntors la Tribunalul Alba, care i-a declarat pe Gutău şi Dicu nevinovaţi. După ce DNA a declarat apel la această sentinţă, procesul a fost strămutat la Curtea de Apel Constanţa, unde, din decembrie 2008 până pe 9 aprilie 2009, a suferit mai multe amânări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII