22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSprijinul pe suprafaţă intră în conturile fermierilor

Sprijinul pe suprafaţă intră în conturile fermierilor

Veşti bune pentru fermierii doljeni. Până la sfârşitul lunii februarie, aceştia ar putea intra în posesia întregului sprijin pe suprafaţă aferent anului 2009.

Dacă, în trecut, fermierii au aşteptat mai bine de un an pentru a intra în posesia sprijinului pe suprafaţă, anul acesta, sprijinul aferent anului 2009 va intra integral în posesia lor mult mai repede. Potrivit informaţiilor primite de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj, cel mai probabil, fermierii doljeni îşi vor primi banii până la sfârşitul lunii februarie. Plata acestui sprijin a început încă de anul trecut, când majoritatea producătorilor agricoli au intrat în posesia unui avans de 70% din suma aprobată (71,12 euro/hectar) a se acorda beneficiarilor schemei de plată unică pe suprafaţă. „Până pe 7 decembrie 2009, 51.150 de fermieri din Dolj (adică 83,77% din numărul total al solicitanţilor) au primit avansul din plăţile pe suprafaţă destinate producătorilor agricoli, cuvenite pe anul 2009, în limita a 209,98 lei/ha“, a declarat Mircea Calafeteanu, directorul coordonator adjunct al APIA Dolj, care a precizat că suma totală plătită până în acest moment fermierilor doljeni a depăşit 69,416 milioane de lei.

Plata se face cu atât mai repede cu cât dosarele sunt clarificate

Plata integrală a fermierilor depinde şi de clarificare într-un timp cât mai scurt a tuturor dosarelor. Potrivit informaţiilor primite de la APIA Dolj, până la această dată, aproximativ toţi fermierii doljeni au reuşit să-şi clarifice situaţia privind datele declarate în cererea de plată pentru subvenţia pe suprafaţă. „Dintre cei 2.785 de fermieri notificaţi să-şi clarifice situaţia, până la această dată s-au prezentat la centrele APIA din judeţ 2.770 (adică 99,46%)“, a menţionat Mircea Calafeteanu. Restul de 15 persoane (cinci din Orodel, câte două din Pleniţa, Vela, Seaca de Pădure şi Craiova, şi câte una din Gogoşu şi Argetoaia) care nu au venit să-şi clarifice situaţia şi care nu şi-au poziţionat corect terenul pe hărţi, la momentul depunerii cererii, riscă să piardă subvenţia. Asta, deoarece, dacă nu se prezintă în urma notificărilor, reprezentanţii APIA consideră că fermierii îşi menţin declaraţia iniţială, care este posbil să fie eronată (au fost notificaţi doar fermierii la care, în urma controalelor prin teledetecţie, au fost relevate neconformităţi).

Doar 56,73% dintre fermierii mehedinţeni s-au prezentat să-şi clarifice dosarele

La nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, cei mai puţini fermieri care s-au prezentat la centrele APIA, în urma notificărilor primite, pentru clarificarea erorilor detectate, au fost în Mehedinţi (56,73% din numărul total de fermieri selectaţi la controlul prin teledetecţie), iar cei mai mulţi sunt din Vâlcea (100%). În Gorj, s-au prezentat 96,44% din fermierii selectaţi, iar în Olt, 91,53%.
La nivel naţional, cei mai puţini fermieri veniţi la centrele APIA au fost din Bucureşti (44,83%) şi Braşov (50%), iar cei mai mulţi din Ilfov (100%), Ialomiţa (100%), Suceava (100%) şi Vâlcea (100%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS