7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCriza afectează turismul de shopping

Criza afectează turismul de shopping

Dacă în anii trecuţi craiovenii prinseseră gustul excursiilor pentru shopping, în 2010, reducerile practicate în marile oraşe europene nu i-au mai tentat. Numărul celor care au contractat excursii de shopping a fost scăzut, chiar dacă preţurile sunt extrem de mici.

La mai bine de un an de la instalarea crizei economice, craiovenii se arată extrem de prudenţi în ceea ce priveşte cheltuielile. Chiar dacă soldurile din marile magazine din străinătate sunt tentante, numărul celor care au apelat anul acesta la programele turistice special create pentru amatorii de cumpărături este extrem de scăzut.
„Anul acesta, nu am avut cereri pentru programele speciale pentru shopping. Turiştii au preferat în perioada aceasta să opteze pentru destinaţii exotice (Republica Dominicană, Dubai) şi  pentru cele de schi (Austria, Italia), unde pot să îmbine utilul cu plăcutul“, a spus Nuţi Nicola, sales manager la agenţia de turism Mapamond. Aceasta a precizat că, deşi nu şi-au luat pachete speciale pentru shopping, cel mai probabil, cei care merg în Austria, de exemplu, vor trece şi prin Parndorf, în timp ce turiştii care au ajuns în Dubai în această perioadă nu vor rata Festivalul de Cumpărături (Dubai Shopping Festival), care anul acesta se desfăşoară în perioada 28 ianuarie – 28 februarie. Această tendinţă a fost observată şi de reprezentanţii altor agenţii din Craiova.
„Anul acesta, nu prea am avut cereri pentru pachetele speciale pentru shopping“, a precizat Carmen Ciurea, directorul agenţiei de turism Sky Limit.

Oferte de la 99 de euro/persoană

Craiovenii nu sunt interesaţi de excursii, chiar dacă ofertele prezentate de agenţii sunt mai mult decât tentante – de exemplu, trei nopţi la Istanbul cu mic dejun şi transport cu autocarul costă de la 99 de euro/persoană, trei nopţi la Viena şi două la Budapesta cu mic dejun şi transport cu autocarul – de la 139 de euro/persoană, trei nopţi la Londra cu mic dejun şi bilet de avion, de la 318 euro/persoană, trei nopţi la Paris cu mic dejun şi transport cu avionul – de la 250 de euro/persoană. La acestea se adaugă ofertele de tip „last minute“ (de ultimă oră). Potrivit infoturism.ro, turiştii care au bagajele pregătite şi sunt dispuşi să meargă în această săptămână la Praga (trei nopţi cu mic dejun, transport cu avionul şi taxe incluse) trebuie să scoată din buzunar doar 205 euro, iar cei care vor să meargă la Milano (trei nopţi cu mic dejun, transport cu avionul şi taxe incluse) sau la Roma (trei nopţi de cazare cu mic dejun şi bilet avion cu taxe incluse) trebuie să plătească 159, respectiv 200 de euro.

Craiovenii aşteaptă reducerile pentru „înscrieri timpurii“

Chiar dacă nu sunt foarte interesaţi de excursiile de shopping, craiovenii se interesează încă de pe acum de ofertele agenţiilor pentru vară.
„Anul acesta, pentru pachetele speciale pentru shopping nu prea am avut solicitări. Craiovenii au fost însă interesaţi de pachetele individuale de weekend, pentru că au preţuri foarte bune. O noutate faţă de anul trecut este că oamenii aşteaptă reducerile de «early booking» (înscrieri timpurii), ceea ce este foarte bine, pentru că aceste reduceri sunt sigure, în timp ce cele de tip «last minute» nu prea“, a declarat Sorela Gîlcă, directorul agenţiei Marshal Turism din Craiova, care a explicat că anul acesta agenţiile au fost mai prudente şi nu au mai contractat la fel de multe locuri ca în 2009.
Această idee este susţinută şi de alţi jucători din piaţă.
„Datorită ofertelor «early booking», clienţii au început deja să se intereseze de ofertele de la vară, în special pentru destinaţii precum Turcia şi Grecia. De altfel, pentru a beneficia de reduceri de preţ la pachete, trebuie să le cumpere din timp deoarece ţările din vest şi-au revenit şi nu vor mai fi oferte de ultimă oră la fel de multe ca anul trecut“, a precizat Carmen Ciurea.

Early booking şi pentru România
Şi persoanele care vor să-şi petreacă vacanţa în România pot beneficia de avantajele ofertelor de înscrieri timpurii, care constau în achiziţionarea din vreme a unui pachet turistic, metoda prin care clientul beneficiază de reduceri substanţiale de preţ. „Luna aceasta, au apărut ofertele de early booking şi pentru România“, a precizat Sorela Gîlcă. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII