20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStaţia de epurare de la Făcăi, în chinurile facerii

Staţia de epurare de la Făcăi, în chinurile facerii

Constructorii turci şi italieni au ridicat în doi ani jumătate din construcţiile de la staţia de epurare de la Făcăi. Pentru cealaltă jumătate, mai au la dispoziţie doar şase luni.

Echipa mixtă de constructori turci şi italieni care lucrează la staţia de epurare de la Făcăi promite să lucreze în şase luni cât în doi ani. La sfârşitul anului trecut, stadiul fizic al lucrărilor era la jumătate, deşi acestea demaraseră pe la jumătatea anului 2008. În plus, constructorii au deja două luni întârziere în graficul lucrărilor. În schimb, turcii de la JV Sistem Yapi şi italienii de la EMIT le dau speranţe beneficiarilor – Compania de Apă Oltenia SA şi Primăria Craiova – că „se dau peste cap“, recuperează timpul pierdut, finalizează lucrarea de peste 25 de milioane de euro din foduri ISPA şi îi scapă de stresul poluării râului Jiu prin deversarea apelor menajere preluate de la populaţia oraşului.

Şantier pustiu

Luni, însoţiţi de inginerul Constantin Puşcu, şef unitate implementare proiect ISPA, şi reprezentantul Companiei de Apă Oltenia, Mihaela Chiriţescu, am „inspectat“ şantierul de la Făcăi. Am crezut că îi vom găsi pe muncitori la treabă pentru că Doru Buruiană, directorul Companiei de Apă, ne-a garantat că vor fi aici peste o sută de muncitori. Dar pe cele 20 de hectare, suprafaţa de teren pe care se întinde staţia de epurare, nu am întâlnit decât un buldozerist şi un alt muncitor, care şi-a pierdut repede urma în una dintre clădiri. În rest, pustiu. De vină era, probabil, ninsoarea, care gonise muncitori, coordonatori şi chiar supervizori prin birouri. „Constructorul are două luni întârziere, dar cu siguranţă va recupera timpul pierdut. Lucrările trebuie încheiate pe 1 august 2010 şi termenul rămâne bătut în cuie. Nu se ia în calcul o altă dată a finalizării construcţiei. Nu s-a discutat de prelungirea contractului. În plus, aici este vorba de bani europeni şi nu putem să ne jucăm cu fondurile accesate“, a precizat Constantin Puşcu.

Partea bună

Finalizarea staţiei de epurare de la Făcăi va avea o serie de efecte benefice. Râul Jiu, în care se deversează în prezent canalizarea oraşului, nu va mai fi poluat prin descărcările de apă uzată. Se va reduce şi poluarea transfrontalieră prin descărcările indirecte în Fluviul Dunărea. Epurarea apelor uzate va feri beneficiarul de amenzile cu care este ameninţat de Garda de Mediu. Epurarea se va face conform cerinţelor autorităţilor române de gospodărire a apelor, dar şi la standarde acceptate de normele europene. „Măsurile de investiţie propuse pentru sistemul de canalizare şi staţie de epurare au fost îndreptate spre eliminarea poluării şi a riscurilor de sănătate“, a precizat Mihaela Chiriţescu, şef Birou relaţii cu publicul din cadrul Companiei de Apă Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS