6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriImpozitul pe casă, cât o avere

Impozitul pe casă, cât o avere

Impozitele pe locuinţe ar putea ajunge la câteva mii de euro. Cei care ar scăpa de plată ar fi membrii familiilor cu venituri reduse.

Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a cerut membrilor guvernului să îşi stabilească necesarul de fonduri aferente investiţiilor din primul trimestru al anului pe baza recomandărilor Finanţelor, avertizând că nu va aproba transferul ulterior de cheltuieli de capital spre alt capitol bugetar.
„Ştiu că există şi a existat o problemă cu etapizarea acestor cheltuieli, cu trimestrializarea lor. Legea ne permite să cheltuim începând cu trimestrul unu şi vreau să îi rog pe colegii mei, chiar dacă etapizarea pe care au primit-o oficial în acest moment de la minister este alta decât cea pe care şi-o doresc, să vină să discutăm, în aşa fel încât să vedem ce trebuie să cheltuim în trimestrul I ca să avem şansa să implementăm investiţiile. Dacă mutăm banii în trimestrul trei sau patru, degeaba îi mutăm“, a spus Vlădescu miniştrilor, în şedinţa de guvern.
El a atenţionat că nu va accepta modificări ulterioare prin transferul fondurilor de investiţii în interiorul bugetului. „Vreau să informez că Ministerul Finanţelor nu va aproba, chiar fără Legea responsabilităţii fiscale, transferul de la cheltuieli de capital către alte tipuri de cheltuieli. Deci, din acest punct de vedere, uşa biroului meu este închisă, dar pentru orice alt subiect sunteţi bineveniţi“, a spus Vlădescu celorlalţi miniştri.

Vlădescu, supărat foc că nu are bani de investiţii

Pe de altă parte, ministrul finanţelor deplânge soarta României în ceea ce priveşte banii destinaţi pentru investiţii. Vlădescu apreciază „grija“ cu care fiecare parlamentar îşi susţine amendamentele pentru investiţii, însă, deşi fiecare propunere are sens, există îngrijorarea că fondurile vor fi limitate pentru multă vreme. „Există aproximativ 6.000 de amendamente. Ne bucurăm de grija cu care fiecare parlamentar se uită la colegiul său, însă, pe mine, ca ministru de finanţe, mă îngrijorează, pentru că fiecare amendament are sens. Fiecare şcoală, drum, biserică ar trebui făcute, însă, dacă facem suma acestor amendamente, constantăm că este vorba de miliarde de euro, ca să ne mai cârpim pe ici, pe colo, fără să facem lucruri mari“, a spus joi, în parlament, Vlădescu. El a arătat că limitarea fondurilor este şi un rezultat al cheltuielilor mari cu pensiile şi salariile pe care le suportă bugetul.
„Îngrijorarea mea este că multă vreme de-acum încolo vom fi limitaţi în ceea ce priveşte investiţiile“, a continuat Vlădescu.
Totodată, ministrul finanţelor a informat vineri membrii Cabinetului că va participa marţi la reuniunea miniştrilor de finanţe şi economie din statele Uniunii Europene (ECOFIN), după care va reveni la Bucureşti cu misiunea FMI.

Taxarea proprietăţilor ar duce la impozite „de mii de euro“

Sebastian Vlădescu a declarat că doreşte taxarea proprietăţilor la valoarea lor reală, ceea ce ar conduce la creşterea nivelului impozitelor „în zona miilor de euro“, şi că toţi cetăţenii cu venituri reduse trebuie să fie protejaţi de o astfel de taxare. „Discutăm despre taxarea proprietăţilor. Şi aici avem două obiective. Unul este taxarea proprietăţilor la valoarea lor reală. Astăzi nu se întâmplă acest lucru. Taxarea proprietăţilor ar presupune ca fiecare proprietate să fie declarată la valoarea ei reală. Zona în care acest lucru nu se întâmplă este cea a locuinţelor, a caselor, a terenurilor“, a declarat Vlădescu. Ministrul consideră că este necesară o reevaluare a proprietăţilor, care ar putea urca valoarea impozitelor „la mii de euro“. Acesta a arătat că majoritatea apartamentelor au, în prezent, o valoare de impozitare de ordinul miilor de euro şi, de aceea, taxa pe apartament este de zeci sau sute de euro. Ministrul a adăugat că analiza trebuie să înceapă cu stabilirea unei taxe care să nu afecteze oamenii cu posibilităţi financiare reduse.

FMI vrea să ne dea banii

O misiune a FMI condusă de Jeffrey Franks va veni în perioada 20-27 ianuarie la Bucureşti, împreună cu delegaţii ale CE şi Băncii Mondiale, pentru a discuta despre eliberarea tranşelor III şi IV, în valoare totală de 2,3 miliarde de euro, din împrumutul extern al României, a anunţat vineri FMI.
„Între 20 şi 27 ianuarie, o misiune a FMI, condusă de Jeffrey Franks, va veni la Bucureşti pentru a discuta cea de-a doua şi cea de-a treia evaluare a acordului extern al României, susţinut de FMI, CE, Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale. Delegaţia se va întâlni cu reprezentanţi ai BNR şi ai MFP şi va lucra îndeaproape cu misiuni ale CE şi ale Băncii Mondiale. Delegaţia FMI va anunţa concluziile la finalul vizitei“, a spus reprezentantul FMI în România, Tonny Lybek. Dacă România a îndeplinit condiţiile acordului extern, atât cea de-a treia tranşă, de aproximativ 1,5 miliarde de euro, cât şi cea de-a patra tranşă, de circa 800 de milioane de euro, vor fi eliberate de FMI, a mai anunţat instituţia. Şi CE a amânat acordarea celei de-a doua tranşe, de un miliard de euro, în valoare totală de aproximativ cinci miliarde de euro, pe o perioadă de doi ani, aşteptând clarificarea situaţiei de la Bucureşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

38 COMENTARII