5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ce vrea Fiscul în 2010

Ministrul finanţelor le-a transmis oamenilor din subordine direcţii clare de urmat: Garda Financiară şi Direcţia Generală a Vămilor să scoată evazioniştii la iveală, iar cei de la Finanţe trebuie să aibă grijă cum cheltuiesc autorităţile locale banul public. Mediul privat şi în mod special firmele corecte trebuie sprijinite de Fisc şi nu anihilate. Zile grele vor avea funcţionarii publici leneşi şi incompetenţi.

Ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu, a avut zilele trecute o întâlnire cu directorii instituţiilor din teritoriu subordonate Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru a le transmite direcţiile de urmat în 2010. Unii dintre cei prezenţi la întâlnire susţin că Vlădescu le-a comunicat faptul că va fi un an mai greu decât 2009 şi a trasat linii clare de urmat în exerciţiul fiscal în care ne aflăm: se pune accent pe descoperirea şi chiar împiedicarea evaziunii fiscale, pe controlul cheltuirii banului public de către administraţiile publice locale, renunţarea la funcţionarii publici care nu îşi fac treaba ca la carte.   

Economia subterană trebuie scoasă la suprafaţă

Lucrătorii de la Garda Financiară, precum şi cei de la Direcţia Regională de Accize şi Operaţiuni Vamale trebuie să fie cu ochii pe evazionişti, mai ales că primii au puteri sporite de anul acesta în ceea ce priveşte actele de control. Potrivit aceloraşi surse, „garda şi Vama au atribuţii de a reduce evaziunea fiscală, prin ridicarea economiei subterane la suprafaţă. Cu cât sunt mai puţini evazionişti, cu atât vor fi mai mulţi bani la bugetul de stat“. Reprezentantul ANAF prezent la întâlnirea cu ministrul spune că anul acesta Finanţele urmăresc întărirea disciplinei financiare pentru „tot ceea ce înseamnă cheltuirea banului public de către administraţiile publice locale. Totul se va face mult mai programat. Instituţiile publice care nu au făcut plăţile solicitate şase luni nu mai dreptul la anumite lucruri“. Atenţia Ministerului Finanţelor Publice către modul cum cheltuiesc primăriile banii publice vine ca urmare a numeroaselor nereguli în disciplina financiară de la nivelul administraţiilor publice locale. În 2008, instituţiile publice au adâncit deficitul bugetar pe respectivul exerciţiu financiar când în luna decembrie au cheltuit toţi banii de care dispuneau de teama ca ei să nu se întoarcă la buget.

Funcţionarii incompetenţi, în colimator

Ministrul finanţelor susţine – prin vocea subordonaţilor din teritoriu – că a găsit metoda prin care se vor rări rândurile funcţionarilor publici din subordinea ANAF: le vor fi atent monitorizate competenţele şi vor fi daţi afară dacă lenevesc sau nu sunt capabili să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu. Ei trebuie să respecte cetăţeanul mai mult decât până acum. „Se pregăteşte şi modificarea Legii funcţionarilor publici. Cel mai probabil vor fi evaluări mai dure ale funcţionarilor din subordinea ANAF, iar cei care nu îşi îndeplinesc sarcinile aşa cum trebuie vor zbura din sistem“, spune reprezentantul ANAF prezent la întâlnirea cu ministrul. Rămâne de văzut dacă va funcţiona sau nu sistemul „pile şi relaţii“ şi atunci când vor trebui daţi afară incompetenţii.

Mediul privat va fi avantajat?

Un semnal pozitiv răzbate dinspre Ministerul de Finanţe către mediul privat de afaceri. Se pare că firmele private nu vor mai fi omorâte cu controale peste controale anul acesta. Ministrul le-a transmis celor din subordine să nu sară la gâtul firmelor corecte, ba chiar să le acorde sprijinul necesar companiilor private bune-platnice. „Dacă o firmă are o neregulă minoră nu trebuie să-i luăm gâtul, mai ales dacă se dovedeşte că îşi plăteşte impozitele către stat. Se va ţine cont de părerile mediului privat în tot ce va întreprinde Ministerul Finanţelor. De altfel, toate actele normative legate de fiscalitate apar în funcţie de părerile mediului de afaceri“, spune o sursă din sistem. Cu alte cuvinte, întreprinzătorii privaţi care respectă legislaţia nu vor avea probleme cu Fiscul, iar micii afacerişti vor fi lăsaţi în pace până la proba contrarie. Rămâne să se şi aplice aceste propuneri aproape ideale ale Fiscului. În schimb, toate forţele vor fi concentrate pe evazionişti.  În scurta întâlnire cu directorii din toată ţara, Vlădescu nu a precizat ce măsuri are în vedere ministerul pentru păstrarea locurilor de muncă în firmele private. Prin menţinerea locurilor de muncă, bugetul de stat ar avea de câştigat din încasarea impozitului pe venit şi a contribuţiilor (atât ale angajatului, cât şi ale angajatorului). În plus, un om dat afară trebuie plătit de la buget, sub forma indemnizaţiei de şomaj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII