10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStrăinii plătiţi cu drepturi de autor, trimişi acasă

Străinii plătiţi cu drepturi de autor, trimişi acasă

Ministerul Muncii a avertizat ieri că străinii care sunt plătiţi în România doar pe contracte de drepturi de autor sau de prestări servicii nu pot obţine prelungirea „permisului de şedere în scop de muncă“, întrucât nu sunt plătitori de prestaţii medicale şi sociale.
„Un contract de prestări servicii sau un contract de cedare a drepturilor de autor NU vă va permite să prelungiţi o viză/un permis de şedere în scop de muncă, deoarece nu se pot substitui contractului individual de muncă, care vă garantează plata prestaţiilor medicale şi sociale“, se arată într-un ghid de informare al cetăţenilor „care vin din state din afara Europei, străini al căror statut legal este diferit în multe aspecte de cel al cetăţenilor din Uniunea Europeană sau Spaţiul Economic European“, publicat pe pagina de internet a Ministerului Muncii.
Cetăţenii altor state rezidenţi în România pot, potrivit legislaţiei în vigoare, să aibă şi alte activităţi din care să obţină venituri „deşi nu vor fi desfăşurate în cadrul unor raporturi de muncă“, precizează ministerul.
Documentul îi informează pe cetăţenii străini că, „în calitate de persoană fizică, pot încheia convenţii civile numai pentru activităţi: care au un caracter ocazional (de circumstanţă); care exclud subordonarea dumneavoastră faţă de beneficiar sau care se realizează dintr-o dată, printr-o singură acţiune. Existenţa oricărui element din cele menţionate arată că suntem în afara unui raport de muncă, deci că se poate încheia o convenţie civilă“.
Totodată, străinii sunt informaţi că, în cazul în care plătesc doar impozitul de 10% pe veniturile obţinute, au obligaţia să depună la organul fiscal competent declaraţia de înregistrare fiscală, în termen de 30 de zile de la data începerii activităţii, şi să depună până în data de 15 mai a anului următor celui în care a fost realizat venitul formularul 200 „Declaraţie specială privind veniturile realizate“.
„Aceeaşi modalitate de impozitare se poate aplica şi veniturilor rezultate din contractele de drepturi de autor“, se adăugă în document.
În ghidul de informare se specifică faptul că străinii nu mai au obligaţia de înregistrare a convenţiilor civile şi a declaraţiei de venit la administraţiile financiare dacă „plătitorii veniturilor reţin şi virează impozit, prin reţinere la sursă, aplicând cota de 16% la venitul brut“.
Materialul publicat pe pagina de internet a Ministerului Muncii a fost realizat de către ARCA-Forumul Român pentru Refugiaţi şi Migranţi (ARCA-FRRM), împreună cu Asociaţia pentru Dezvoltarea Organizaţiei – SAH ROM (ADO SAH ROM) şi Fundaţia Soros România.
În document se arată că ghidul urmăreşte informarea unui „grup-ţintă format din cei aproximativ 49.000 de resortisanţi ai ţărilor terţe cu drept de şedere temporară în România şi din străinii ce doresc sau urmează să obţină un drept de şedere pe teritoriul României“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS