12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBir pe prăjituri şi băuturi răcoritoare

Bir pe prăjituri şi băuturi răcoritoare

Noua taxă pe produsele fast-food propusă de Ministerul Sănătăţii va fi percepută începând cu luna martie 2010 şi impusă companiilor care produc, importă sau prepară produse tip fast-food, de patiserie-cofetărie, snacks-uri, chipsuri, precum şi băuturi răcoritoare. Cuantumul contribuţiei va fi stabilit prin negocieri cu firmele respective.

Taxa va fi plătită de persoanele juridice care produc, importă sau prepară alimente nerecomandate cu conţinut crescut de sare, grăsimi, zahăr şi cu aditivi alimentari. În această categorie vor fi incluse: produsele tip fast-food, produsele de patiserie-cofetărie, snacksurile şi chipsurile, băuturile răcoritoare, cu excepţia apei plate îmbuteliate sau a apei minerale îmbuteliate şi a sucurilor naturale proaspete din fructe şi legume.
Ministrul sănătăţii, Attila Cseke, a anunţat marţi că intenţionează să introducă taxa pe fast-food pentru susţinerea programelor naţionale de sănătate. Lista completă a produselor alimentare considerate nerecomandate din cauza conţinutului crescut de sare, grăsimi, zahăr, precum şi a celor cu aditivi alimentari va fi aprobată prin hotărâre de guvern, conform proiectului de lege care introduce taxa fast-food. Cuantumul contribuţiei va fi stabilit prin negocieri între Ministerul Sănătăţii şi companii. Ministrul sănătăţii a anunţat că toţi producătorii şi distribuitorii de produse fast-food vor plăti această taxă, dar nu este foarte clar – din cauza lipsei legislaţiei – dacă produse precum pizza, shaorma sau mititeii vor intra în această categorie. Până acum, potrivit precizărilor făcute de autorităţi, e clar că următoarele tipuri de afaceri vor fi impozitate: marile lanţuri de restaurante de tip fast-food (printre care se numără KFC, McDonalds, Snack Attack, Burger King etc.), producătorii de băuturi carbogazoase (printre care se numără Coca Cola, Pepsi, European Drinks etc.), lanţurile de patiserii (Fornetti).

Ce mult le pasă de sănătatea noastră…

Sumele colectate din această sursă vor fi utilizate pentru finanţarea cheltuielilor de sănătate şi vor reprezenta venituri proprii ale ministerului de resort. Contribuţiile se constituie ca venituri proprii ale Ministerului Sănătăţii începând cu 1 martie 2010. Taxa va trebui virată lunar până pe 25 a lunii următoare celei în care produsele au fost livrate sau comercializate pe piaţa internă, într-un cont special deschis la Trezoreria Statului pe numele Ministerului Sănătăţii. Argumentaţia prezentată în documentele Ministerului Sănătăţii este că, în Europa, din ce în ce mai multă lume este afectată de excesul de greutate şi de obezitate, care sunt factori de risc pentru diabetul zaharat, tensiunea arterială crescută şi moartea prematură, alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică reprezentând arii prioritare, esenţiale în cadrul politicilor UE în materie de sănătate publică. „Alimentaţia nesănătoasă duce la creşterea îmbolnăvirilor şi implicit la creşterea cheltuielilor de sănătate, reducerea productivităţii, scăderea capacităţii de muncă, scăderea calităţii vieţii, scăderea speranţei de viaţă“, se arată în act.

Hotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII