22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri2009, un an atipic pentru piaţa imobiliară

2009, un an atipic pentru piaţa imobiliară

După ce ani buni preţurile din piaţa imobiliară au crescut constant, 2008 şi 2009 au adus scăderea acestora şi blocarea pieţei. Principala cauză a acestei situaţii a fost reprezentată de criza economică, la care s-au adăugat nivelul exagerat la care ajunseseră costurile din piaţă şi înăsprirea condiţiilor de creditare.

Piaţa imobiliară din Craiova a cunoscut ani de-a rândul o oarecare evoluţie stabilă. În perioada 2005-2008, preţurile au crescut semnificativ de la un an la altul, existând perioade de stagnări doar în timpul concediilor. Începând cu 2008, lucrurile s-au schimbat încă din mai-iunie, când, pentru că au depăşit cu mult puterea de cumpărare a craiovenilor, preţurile au îngheţat la un anumit nivel, iar tranzacţiile au început să se încheie doar în măsura în care proprietarii erau dispuşi să lase din preţ procente considerabile. Ulterior, situaţia s-a accentuat, în principal din cauza noilor condiţii de creditare impuse de Banca Naţională a României (BNR), care au devenit extrem de aspre. Puterea de garanţie a imobilelor a scăzut cu 25%, astfel că populaţia trebuia să strângă peste 25% din valoarea lor, ceea ce a dus la blocarea pieţei. „Piaţa imobiliară s-a blocat din 2008. 2009 a început prost şi a evoluat în aceeaşi direcţie“, a declarat Nicu Răduţ, directorul agenţiei Unic Imobiliare. Acesta a explicat că, chiar dacă pentru a se asigura că-şi vând imobilele, o parte din proprietari au fost de acord cu o scădere a preţurilor, oamenii s-au speriat de noile condiţii de creditare şi de o eventuală accentuare a crizei economice şi au renunţat să mai ia credite.  

„2009 nu a făcut notă discordantă de întreaga economie“

Ceea ce a dus la o uşoară dezmorţire a pieţei a fost chiar programul „Prima Casă“. „Se observă o creştere clară a interesului pentru locuinţe. Nu se ajunge în faza de negociere, cei mai mulţi craioveni fiind îngrijoraţi din cauza siguranţei locului de muncă şi de puterea de rambursare a împrumuturilor realizate. Singurii care trec la negocieri sunt cei care au bani cash“, a declarat, la sfârşitul lunii aprilie 2009, Cristian Clenciu, directorul agenţiei CDC Imobiliare. De altfel, aşteptările craiovenilor (legate pentru mult timp de o potenţială scădere a preţurilor şi o modificare a produselor de creditare şi a condiţiilor bancare) s-au transferat către programul „Prima Casă“. „Cerere există, dar tranzacţiile nu se finalizează. Deocamdată, toată lumea aşteaptă noutăţile despre programul «Prima Casă», pentru că există o serie de elemente care nu sunt cunoscute“, a adăugat Clenciu. În aşteptarea noutăţilor, unii proprietari au încercat chiar să majoreze uşor preţurile imobilelor, însă nu s-a putut vorbi de o tendinţă crescută, cu toate că, până la apariţia programului „Prima Casă“, mulţi craioveni au fost interesaţi să cumpere apartamente, dar odată cu lansarea acestuia, oamenii şi-au mai pierdut din entuziasm. Asta, deoarece majoritatea potenţialilor clienţi s-au speriat de situaţia economică actuală şi de nesiguranţa locului de muncă. La acestea se adaugă şi faptul că sute de clienţi ai băncilor s-au trezit de la o lună la alta că au de plătit o rată de două sau trei ori mai mare decât avuseseră iniţial. În plus, oamenii se temeau de faptul că, în timp, preţurile ar mai putea scădea şi, dacă îşi cumpără o locuinţă acum, vor pierde. În ultima parte a anului trecut, situaţia s-a schimbat. „În lunile noiembrie şi decembrie am avut foarte multe cereri pe programul «Prima Cas㻓, a precizat Nicu Răduţ. Acesta a explicat că, „2009 a fost un an deosebit faţă de ceilalţi ani. Ne-a mai dat puţină logică. Începuserăm să estimăm doar creşteri şi ne-a făcut mai atenţi la astfel de lucruri“. Totuşi, a urmat trendul general din economie. „2009 este un an care nu a făcut notă discordantă de întreaga economie, aşa cum a fost în ansamblu“, a fost caracterizarea dată de Cristian Clenciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII