Bani pentru închiderea şi conservarea minelor

Autori


Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri va aloca anul viitor 148,37 milioane de lei pentru închiderea şi conservarea minelor, cu aproape 12 milioane de lei mai mult faţă de suma alocată în acest an, se arată în Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2010.

În 2009, pentru programele de conservare şi de închidere a minelor au fost alocate 132,64 milioane de lei, potrivit Proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2010, postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

În ceea ce priveşte producţia estimată de cărbune a ţării, pentru 2009, aceasta s-ar ridica la 31,6 milioane de tone (din care 29,1 milioane de tone de lignit şi 2,5 milioane de tone de huilă). Pentru 2010, această producţie de cărbune ar putea creşte la 36,3 milioane de tone (respectiv 33,3 milioane de tone de lignit şi trei milioane de tone de huilă), iar în 2013, la 36,7 milioane de tone de cărbune.

În 2009, 45 de mine erau programate să intre în programul de execuţie de lucrări pentru închidere şi ecologizare a suprafeţelor, mine de cărbune, sare, minereuri a căror activitate a încetat deja, potrivit directorului general al Direcţiei Resurse Minerale din cadrul ministerului, Sorin Găman.


Închiderea şi ecologizarea suprafeţelor afectate reprezintă un proces complex, care are ca principal scop punerea în siguranţă a iazurilor de decantare şi a celorlalte depozite de deşeuri miniere purtătoare de substanţe periculoase, securizarea minelor subterane, refacerea factorilor de mediu şi diminuarea riscurilor de producere a unor accidente cu efecte majore pentru comunităţile locale sau cu impact transfrontalier.

În total, în programul de închidere au fost incluse 550 de mine. Dintre acestea, au rămas 267 de obiective miniere la care nu s-au efectuat lucrările, iar la alte 238 au fost finalizate, plus cele 45 pentru 2009.


Comenteaza acum

4 Comentarii

 1. Workclass said:

  O imensa suma de bani pentru INCHIDERE. Dupa ce inainte vreme romanii s-au imprumutat sa deschida majoritatea acestor mine sau sa le modernizeze pe cele vechi, imprumuturi pentru care oamenii au facut sacrificii imense (cozile la alimente se datorau acestor imprumuturi), ca mai apoi generatiile viitoare sa se bucure de aceste realizari, acum Romania se imprumuta sa le desfintese, sa le distruga, fara a mai pune nimic in loc. Cu ce o sa functioneze termocentralele? Raspunsul e simplu: carbune din import platit tot din banii nostri. O sa se spuna ca e mai ieftin. Poate. Dar muncitorii care o sa fie dati afara cu ce o sa traiasca sa poata sa plateasca fie si pentru carbunele acela ieftin si de slaba calitate?

 2. pt nr1 said:

  La un anumit interval de timp fiecare mina se inchide… dupa ecologizare si curatare a spatiului sau alte proceduri care se mai fac si gasirea altor zacaminte se redeschid. Tu citisi in intregime articolu sa vezi ca se asteapta ca productia de carbune sa creasca sau citisi doar titlul ?Mai citeste odata articolul inainte sa dai comentarii prostesti cu epoca ta de aur tampita du-te in cuba. Iti placea asa tare epoca de aur de tot o lauzi? Iti placea sa vezi o gramada de fabrici cum merg doar ca sa aibe omu de unde sa vina de la munca si sa n-ai ce pune pe masa ca nu gaseai nimic in magazin?

 3. iooooo said:

  mare pacat de oamenii din acele zone s-au sacrificat degeaba ,am inchis mine ,uzine si in loc sa folosim banii in infrastructura ,unde producerea de materiale de constructii cerea energie electrica produsa logic din carbune ca nu sunt alternative ,imbecilul de Tariceanu a angajat 400 000 de functionari care plimba hartiile fara nici un efect real ,pacat de oamenii aia localitati intregi distruse ,oare birocratii din Bucuresti au facut vreodata o plimbare pe Valea Jiului sa vada efectele faptelor lor? nu comentam degeaba paciia daca macar in 20 de ani s-ar fi gasit alternativa la carbune tot peste 60% din energia mondiala se face din carbune ,asa ca n-a avut nici un rationament suferinta atator sute de mii de oameni ,s-au dat oameni si infrastructura pe inflatie si datorii .

 4. Workclass (pt nr.2) said:

  Raspunsul este simplu NU. Nu imi place sa vad oameni care nu au ce pune pe masa, desi muncesc cinstit, in timp cei care le fura munca si ii exploateaza se lafaie in lux. Nu imi doresc sa vad magazinele goale dar nici nu imi doresc ca magazinele sa devina muzeu pentru cei mai multi.

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 30 decembrie 2009

Actualitate

» S-a decis soarta Polivalentei
» Gazeta de Sud îţi mobilează casa
» Alte trei decese cauzate de gripă nouă
» Sistemul de pensii pentru agricultori intră în vigoare în 2011
» Revelion cu sarmale la spital
» 15.000 de posturi tăiate în învăţământ
» Introducerea certificatului energetic pentru locuinţe, amânată

Local

» A intrat cu maşina într-un gard
» Omorât de maşină la Curtişoara
» Copil lovit pe trecerea de pietoni
» I-a furat portofelul pe zebră
» Acelaşi loc, două accidente
» Spitalul de Urgenţă are iar RMN
» Studenţii economişti, Moş Crăciun pentru o noapte
» Orăşelul copiilor, pustiit de criză
» Istoria plugului

Dolj

» Mai puţine spargeri de autoturisme

Sport

» Ştiri pentru care nu băgăm mâna-n foc
» Un OSCAR la fiecare
» Sorcova cu performanţe nu te scapă de finanţe
» Pluguşor de la peluză, n-avem fotbal, facem bâză!
» Van der Sar, învoit
» Beckham, la AC Milan
» Ghioane, nemulţumit
» Ionuţ Rada, la Al Nasr
» Gaţu vrea sânge proaspăt la FRH
» Oltchim Vâlcea, fără rivală în Liga Naţională
» Badea: „Cel mai bun an“

Bani & Afaceri

» Maşinile mici sunt „mari“ în India
» Bani pentru închiderea şi conservarea minelor
» CJ Gorj, implicat în nouă proiecte cu finanţare din fonduri structurale
» Pregătiţi de intervenţie

Magazin

» Întreruperi energie electrică de mâine
» Fereşte-te de radar!
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Protest împotriva tocurilor
» Secretele ţinutei pentru o seară specială
» Scurte ştiri

Top