17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMii de fermieri riscă să piardă subvenţia pe suprafaţă

Mii de fermieri riscă să piardă subvenţia pe suprafaţă

Fermierii doljeni care nu-şi clarifică situaţia privind datele declarate în cererea de plată pentru subvenţia pe suprafaţă riscă să-şi piardă banii. Până acum, doar 31,69% dintre fermierii doljeni programaţi au răspuns notificărilor în acest sens.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) revine cu apelul către fermierii notificaţi pentru clarificarea datelor declarate în cererea de plată să se prezinte în cel mai scurt timp la centrele APIA de care aparţin, în caz contrar nefiind posibilă autorizarea şi efectuarea plăţilor pe suprafaţă. „Până în prezent, ar fi trebuit să se prezinte la centrele APIA din judeţ 426 de fermieri. S-au prezentat însă doar 135 de fermieri, pentru care s-au şi emis rapoartele de teledetecţie“, a declarat Veronica Cocoşilă, directorul coordonator al APIA Dolj. Aceasta a explicat că numărul fermierilor programaţi pentru teledetecţie până pe 15 ianuarie este de 2.785 şi toţi au primit deja notificările în acest sens. „Ca să nu fie aglomeraţie, este indicat ca fermierii să vină atunci când sunt programaţi. Persoanele care nu pot să vină la momentul programării pot veni însă la o dată ulterioară“, a precizat Veronica Cocoşilă, aceasta explicând că fermierii care nu se vor prezenta până pe 15 ianuarie la centrele APIA de care aparţin vor primi a doua notificare.

Plata se face cu atât mai repede cu cât dosarele sunt clarificate

Persoanele care nu vin să-şi clarifice situaţia riscă să piardă subvenţia. Potrivit legislaţiei europene şi naţionale, acordarea sprijinului pe suprafaţă este condiţionată de finalizarea tuturor tipurilor de controale impuse de regulamentele europene. În ceea ce priveşte controlul prin teledetecţie, principalele erori constatate au fost identificarea greşită a parcelor şi/sau absenţa culturii menţionate în cererea de plată. La controlul prin teledetecţie este important ca parcela să fie amplasată în blocul şi exact în locul în care este în realitate în teren şi să fie cultivată cu acea cultură declarată de fermier. Prin urmare, dacă în urma controalelor prin teledetecţie au fost relevate neconformităţi, fermierii sunt notificaţi să prezinte documente care dovedesc dreptul de folosinţă şi să poată face dovada că utilizează terenul pentru care au depus cererea, după caz: titlul de proprietate sau alte acte doveditoare ale dreptului de proprietate asupra terenului, contractul de arendare, contractul de concesiune, contractul de asociere în participaţiune, contractul de închiriere. „De asemenea, fermierul mai poate aduce acte care certifică tipul de cultură de pe suprafaţa declarată: poliţă de asigurare a culturii, procese-verbale de înfiinţare a culturii, de la firmele de asigurări, în care se specifică blocul fizic, adeverinţă de la primărie că a declarat în Registrul agricol cultura respectivă, procesele-verbale de recepţie a culturilor, orice alte documente care pot atesta cultura declarată (ex. fotografii). De asemenea, în cazul în care mai mulţi fermieri au solicitat sprijinul financiar pentru aceeaşi suprafaţă şi în aceleaşi bloc fizic, fermierii sunt excluşi de la plată până la soluţionarea litigiului“, se arată într-un comunicat emis de APIA, care explică faptul că plata se face cu atât mai repede cu cât dosarele sunt clarificate.

Vâlcenii, campioni la clarificarea erorilor

La nivel naţional, cei mai mulţi fermieri veniţi la centrele APIA pentru clarificarea erorilor detectate au fost în judeţul Vâlcea, din 1.502 prezentându-se 1.104 fermieri. Cei mai puţini fermieri veniţi la centrele APIA sunt tot din Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia. „Din totalul de 7.929 de fermieri din judeţul Mehedinţi, până în prezent, la centrele APIA nu s-a prezentat nici o persoană“, se arată într-un comunicat emis de APIA, potrivit căruia în judeţul Olt, din 6.863 de fermieri s-au prezentat doar 765.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU