13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri280.000 de lei, amenzi pentru muncă la negru în 2009

280.000 de lei, amenzi pentru muncă la negru în 2009

Inspectorii de muncă olteni au depistat în primele 11 luni ale anului sute de cazuri de persoane care lucrau la negru. Totuşi, numărul acestora este mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În urma celor 1.428 de controale pentru identificarea cazurilor de muncă la negru, efectuate de reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt în primele 11 luni ale anului, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 280.000 de lei. Cu aceste amenzi s-au ales 131 de angajatori olteni. „În vederea identificării muncii nedeclarate, ITM Olt a efectuat în primele 11 luni ale anului 2009 1.428 de controale, cu ocazia cărora s-au aplicat 131 de amenzi în valoare de 280.000 de lei, pentru utilizarea de către 131 de angajatori a unui număr de 185 de persoane fără contracte individuale de muncă, dintre care 88 de femei“, a precizat Geanina Bobicu, directoarea coordonatoare a ITM Olt.
Aceasta a ţinut să sublinieze faptul că numărul de controale a crescut în anul 2009 cu 240, activitatea ITM fiind adaptată la specificul economiei judeţului Olt. „Din analiza situaţiilor comparative se constată o creştere semnificativă a numărului de controale, datorată în primul rând măsurilor stabilite la nivel naţional de către Inspecţia Muncii, dar şi de adaptarea activităţii inspectoratului la specificul economiei judeţului nostru prin planificarea şi realizarea acţiunilor specifice. În ceea ce priveşte cuantumul amenzilor, se observă că valoarea amenzilor aplicate pentru muncă nedeclarată reprezintă 49% în anul 2009 şi 58% în 2008 din valoarea totală a sancţiunilor aplicate, ceea ce denotă persistenţa fenomenului, dar şi intensificarea acţiunilor de depistare a acestor cazuri“, a spus ea.

Mai puţine cazuri de muncă nedeclarată în 2009

Potrivit datelor furnizate de ITM Olt, numărul cazurilor de muncă nedeclarată depistate în judeţul Olt a fost mai mic faţă de primele 11 luni ale anului 2008, când au fost înregistrate 236. În primele 11 luni ale lui 2009, s-au înregistrat 185 de cazuri de muncitori la negru. Reprezentanţii ITM Olt spun că această reducere este cauzată de diminuarea activităţii economice din judeţ şi de creşterea şomajului. „Referitor la numărul de persoane depistate fără forme legale, se observă o scădere a acestora în 2009 faţă de anul 2008, având drept cauze reducerea activităţii economice la nivelul judeţului nostru, concomitent cu o creştere considerabilă a numărului persoanelor concediate şi, implicit, a deciziilor de încetare a contractelor individuale de muncă“, a declarat Geanina Bobicu.
În încercarea de a diminua fenomenul muncii la negru, reprezentanţii ITM Olt au luat mai multe măsuri: creşterea numărului de controale tematice şi tip campanie pentru identificarea cu prioritate a angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de angajare; creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă prin mijloacele mass-media; identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca tinerilor şi a copiilor; acordarea de consultanţă în domeniul legislaţiei muncii, îndeosebi cu privire la consecinţele sociale şi economice negative ce derivă din neîncheierea unui contract individual de muncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII