5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljul, patria firmelor active

Doljul, patria firmelor active

Cu toate că este an de criză, numărul comercianţilor înregistraţi la Registrul Comerţului în 2009 este aproximativ egal cu cel de anul trecut. În prezent, în Dolj sunt active 18.143 de persoane juridice şi 8.529 de persoane fizice autorizate. În plus, Doljul este judeţ fruntaş ca număr de contribuabili – peste 33.000.

Numărul comercianţilor din Dolj a sporit de la o lună la alta, în ciuda climatului economic actual. Potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în 2008 au fost înmatriculaţi 3.200 de comercianţi în judeţul Dolj. În acelaşi sens, pe primele 11 luni ale anului 2009 au fost înmatriculate 3.025 de firme în Dolj. Doar distribuţia pe categorii de comercianţi s-a schimbat în acest an de criză. Surse abilitate din piaţă au declarat, pentru GdS, că numărul mare de firme nou-înfiinţate ar fi generat de faptul că „unii patroni îşi închid anumite firme sau le bagă în insolvenţă, dar îşi deschid altele pe care mută activele şi pe care desfăşoară, fără probleme, aceleaşi activităţi ca pe societăţile principale. Aşa se poate explica numărul mare de comercianţi apăruţi anul acesta. Activitatea economică nu s-a intensificat în 2009 ca să se justifice firme noi cu adevărat, dar a crescut numărul de persoane fizice autorizate, pentru că mulţi s-au transformat din salariaţi în această categorie de persoane care prestează activităţi economice sau asimilate lor“. Dacă anul trecut, din numărul total de firme nou-înfiinţate, 2.275 erau societăţi cu răspundere limitată (SRL), în 2009, au mai apărut doar 1.533 de SRL-uri. În schimb, a crescut numărul persoanelor fizice autorizate (PFA), de la 451 – anul trecut, la 1.100 de PFA-uri înfiinţate anul acesta.

26.672 de firme active juridic

ONRC a dat publicităţii şi o statistică la zi cu firmele active din punct de vedere juridic. „Sunt considerate active, din punct de vedere juridic, firmele înregistrate în Registrul Comerţului care nu şi-au declarat suspendarea activităţii şi nu se află în nici una din stările ce pot duce la pierderea personalităţii juridice. Din numărul total de firme înregistrate în Registrul Comerţului în perioada 1990-30 noiembrie 2009, au fost excluse societăţile cu suspendare temporară a activităţii, sucursalele fără personalitate juridică, firmele radiate, firmele aflate în dizolvare, lichidare, reorganizare judiciară, faliment, insolvenţă etc.“, au anunţat reprezentanţii ONRC. După toate aceste excluderi, în Dolj au rămas 26.672 de comercianţi activi din punct de vedere juridic. Dintre aceştia, 18.143 de firme sunt persoane juridice, iar 8.529 sunt persoane fizice autorizate. De asemenea, anul acesta, în jur de 3.000 de firme şi-au suspendat temporar activitatea pe o perioadă de trei ani, din cauza impozitului forfetar (legislaţia fiscală obligă societăţile la plata unui impozit, chiar dacă au avut activitate „zero“).

33.556 de contribuabili

Dacă la statisticile ONRC-ului se adaugă şi punctele de lucru ale unor firme din alte judeţe, instituţiile publice, organizaţiile obşteşti, firmele în insolvenţă, cele cu activitatea suspendată temporar şi altele, numărul contribuabililor doljeni este de 33.556, anunţă reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. „Suntem un judeţ mare, cu un număr mare de contribuabili. În Dolj sunt printre cei mai mulţi contribuabili din ţară, comparativ cu alte judeţe“, a precizat directorul coordonator adjunct al DGFP, Mihai Antonescu. El a mai spus că în judeţ există aproximativ 7.000 de firme care nu au activitate (nu depun bilanţ contabil) şi 2.732 de agenţi economici inactivi din punct de vedere fiscal. Firmele declarate de Fisc drept inactive fiscal fie nu şi-au depus declaraţiile obligatorii la două termene consecutive, fie nu mai activau la sediul social declarat. DGFP Dolj anunţă că din ultimele societăţi declarate inactive fiscal în această toamnă, doar 14 au fost reactivate. Chiar dacă Doljul are printre cei mai mulţi contribuabili, din punct de vedere al activităţii economice, judeţul nu poate fi considerat printre cele fruntaşe. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII