22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFermierii vor credite pentru zootehnie

Fermierii vor credite pentru zootehnie

Peste o mie de fermieri doljeni care aşteaptă sprijinul financiar pe suprafaţă doresc să facă un împrumut bancar pentru a investi din timp. Cele mai solicitate au fost împrumuturile care urmează să fie investite în zootehnie.

82,14% dintre fermierii doljeni au primit până în prezent avansul din sprijinul financiar pe suprafaţă aferent acestui an. „Din 61.051 de fermieri care au solicitat sprijinul, 50.150 au primit banii. Suma plătită lor se ridică la peste 69,416 milioane de lei“, a declarat Mircea Calafeteanu, directorul coordonator adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj, care a explicat că judeţul nostru este pe locul I la nivel naţional ca număr de fermieri autorizaţi la plată. Aceste persoane au primit un avans de 70% din suma aferentă Schemei de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS), adică din cei aproximativ 70 euro/ha aferenţi acestui an. „Restul de aproximativ 9.000 de fermieri care nu şi-au primit încă banii au fost selectaţi pentru teledetecţie sau au terenul în acelaşi bloc fizic în care există fermieri selectaţi pentru teledetecţie“, a precizat Mircea Calafeteanu. Potrivit informaţiilor primite de la APIA, cei mai mulţi fermieri selectaţi pentru teledetecţie sunt din Carpen (874), Orodel (540) şi Verbiţa (390). Restul până la 3.235 de fermieri au teren în Pleniţa, Seaca de Pădure, Botoşeşti-Paia, Secu, Vela, Argetoaia, Gogoşu, Greceşti, Craiova şi Vârtop. „Săptămâna aceasta a demarat procesul de teledetecţie în Carpen, Pleniţa, Orodel şi Secu. Fermierii sunt rugaţi să răspundă notificărilor făcute şi să se prezinte la verificări deoarece continuarea plăţilor depinde de finalizarea acestui proces“, a spus directorul coordonator al APIA.

Modul de accesare a creditelor

Până la sosirea restului de bani aferenţi plăţii pe suprafaţă, fermierii pot să acceseze credite de la băncile cu care APIA a încheiat convenţii pentru finanţarea capitalului de lucru în scopul desfăşurării activităţilor curente. Ca să acceseze aceste credite, fermierii trebuie să obţină de la APIA o adeverinţă prin care confirmă că beneficiarul a depus cererea de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă pentru anul 2009 şi că s-au efectuat controalele administrative asupra solicitării de plată a beneficiarului, conform reglementărilor în vigoare. „Totodată, în adeverinţă se va confirma dacă beneficiarul a primit sau nu avansul de 70% din SAPS. De asemenea, se va menţiona suprafaţa determinată pentru plată la data emiterii acesteia pentru schema SAPS, respectiv pentru schema PNDC1, faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii acesteia, precum şi că îndeplineşte condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislaţia în vigoare“, a adăugat Mircea Calafeteanu.

Şi crescătorii de animale vor credite

Proprietarii de pământ nu sunt singurii interesaţi să investească banii aferenţi subvenţiei încă de acum şi să facă împrumuturi bancare în acest sens. „Până în prezent, pentru fermierii care beneficiază de sprijinul în sectorul zootehnic pentru bovine, ovine şi caprine am eliberat 1.100 de adeverinţe. Dintre acestea, 594 pentru 2.079 de bovine, 242 pentru 23.958 de ovine şi 264 pentru 14.520 de caprine“, a mai spus Mircea Calafeteanu. Aceste adeverinţe în baza cărora fermierii pot obţine creditele dorite confirmă faptul că beneficiarul a depus cererea pentru Plăţile Naţionale Directe Complementare (CNDP) în sectorul zootehnic pentru anul 2009 şi că au fost efectuate controalele şi verificările administrative. De asemenea, adeverinţa confirmă numărul de animale eligibile pentru acordarea plăţilor, precum şi faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată. În acelaşi timp, adeverinţa va preciza şi suma pe care o mai are beneficiarul de primit, reprezentând a doua tranşă a Plăţilor Naţionale Directe Complementare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII