12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUn miliard de euro, investiţie în Petrom

Un miliard de euro, investiţie în Petrom

Statul român ar putea participa la majorarea capitalului producătorului de ţiţei şi gaze Petrom (SNP), operaţiune estimată la un miliard de euro, au declarat vineri surse guvernamentale.
„Contribuţia Ministerului Economiei şi a Fondului Proprietatea la această operaţiune ar însuma peste 400 de milioane de euro, aferentă participaţiei fiecăruia. Banii vor fi alocaţi pentru investiţii în 2010“, spun sursele citate.
Directorul general al producătorului de ţiţei şi gaze Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat joi că va purta discuţii cu reprezentanţii viitorului guvern pentru a-i convinge să participe la o posibilă majorare a capitalului companiei, în vederea derulării investiţiilor. „Sper ca viitorul guvern va lua în calcul participarea la o majorare a capitalului Petrom. Majorarea capitalului va fi făcută pentru investiţii“, a declarat Mariana Gheorghe.
Pe lângă majorarea de capital, Petrom are în vedere şi alte soluţii pentru atragerea de fonduri, şi anume piaţa financiar-bancară şi alinierea preţului gazelor din producţia internă la cel de import.
„De trei ani şi jumătate purtăm discuţii pe baza liberalizării preţului gazelor. Liberalizarea preţului gazelor naturale trebuie să se întâmple. Este o cerinţă europeană“, a menţionat directorul general al Petrom.
De asemenea, Mariana Gheorghe consideră că, prin participarea la majorarea de capital, guvernul şi-ar creşte profitabilitatea, „pentru că astfel vor apărea noi investiţii în economia românească, iar o investiţie duce şi la creşterea profitabilităţii companiei, astfel că vom plăti mai multe taxe“.
Investiţiile Petrom în 2010 se vor ridica la aproximativ un miliard de euro, din care cea mai mare parte va fi alocată pentru explorare şi producţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII