13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPreţuri mai mici la locuinţe

Preţuri mai mici la locuinţe

Pentru că mai multe luni piaţa imobiliară a fost blocată, iar numărul tranzacţiilor a tins către zero, proprietarii de apartamente care vor într-adevăr să vândă au mai lăsat din preţuri. Totuşi, nu se poate încă vorbi de o revigorare a pieţei.

La mijlocul acestui an, în plină criză economică, fără a ţine cont de faptul că salariul mediu continuă să scadă, că leul s-a devalorizat semnificativ în raport cu moneda europeană şi că preţurile avuseseră până atunci o tendinţă de scădere tocmai pentru că puţini craioveni fuseseră dispuşi să-şi cumpere un imobil, proprietarii de locuinţe au decis că este momentul unei scumpiri. „Se observă o creştere uşoară (5-10%) a preţurilor în piaţă (proprietarii care cereau înainte 50.000 de euro vor acum 55.000, iar cei care cereau 55.000 vor 58.000 – 60.000 de euro). Nu este o creştere sustenabilă“, declara, la momentul respectiv, Cristian Clenciu, directorul agenţiei CDC Imobiliare, care a explicat că motivul principal a fost reprezentat de mediatizatul program „Prima Casă“.

Preţuri cu 40% mai mici

Între timp însă, proprietarii care au vrut să-şi vândă locuinţele au revenit asupra deciziei. „Proprietarii au început să lase şi cu 35-40% faţă de cât cereau iniţial. În plus, au răbdare până la obţinerea creditului de către cumpărători“, a declarat Nicu Răduţ, directorul agenţiei Unic Imobiliare. Acesta a explicat că, având în vedere că vânzătorii sunt dispuşi să mai lase din preţ, în ultimele luni s-a lucrat pe programul „Prima Casă“, pentru că avansul şi dobânda sunt mai mici. „La un credit standard, în general, evaluatorul scade din preţul pieţei cam 25%, iar banca mai scade aproximativ 15%, astfel că avansul real pe care trebuie să-l plătească împrumutatul ajunge la 35-45%. La «Prima Casă» însă, din preţul de piaţă se scade doar 5% la evaluare, astfel că toţi cei interesaţi achită un avans mai mic, ceea e tentant, mai ales că şi dobânda e mai mică“, a adăugat Nicu Răduţ. Acesta a explicat însă că, deşi în ultimele luni s-au mai făcut tranzacţii prin „Prima Casă“, nu se poate încă vorbi de o revigorare a pieţei imobiliare, ci doar de „un început de dezgheţ“.

Căpşunarii nu vor influenţa semnificativ piaţa

„În piaţă este linişte. Nu se observă mari schimbări“, a spus Cristian Clenciu, care a precizat că în ultima perioadă s-au mai vândut locuinţe, dar foarte puţine comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În plus, nici pentru următoarea perioadă nu se întrezăresc schimbări majore, reprezentanţii agenţiilor imobiliare fiind de părere că revenirea în ţară a celor care muncesc în străinătate nu va modifica piaţa imobiliară. „Probabil vor mai fi câteva achiziţii de apartamente şi terenuri, dar în nici un caz la acelaşi nivel ca anul trecut. Cei ce lucrează în afară preferă să facă economii, nu investiţii“, a adăugat Clenciu.

Preţuri de vânzare

Garsoniere – preţurile pornesc de la aproximativ 80.000 de lei;
Apartamente cu 2 camere – pornesc de la aproximativ 100.000 de lei;
Apartamente cu trei camere – pornesc de la 170.000 – 180.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII