22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBrazi la preţ de criză

Brazi la preţ de criză

Împodobirea bradului este una dintre cele mai frumoase tradiţii legate de Sărbătoarea Crăciunului. Cu o săptămână înainte de Naşterea Domnului, oferta comercianţilor pentru brazi şi molizi este extrem de variată, iar preţurile sunt asemănătoare cu cele de anul trecut.

Anul acesta, în Craiova, brazii pot fi achiziţionaţi atât din pieţe, cât şi din marile magazine şi din parcările hipermarketurilor şi magazinelor de tip cash&carry. Preţul lor variază în funcţie de înălţime, aspect, ţara de provenienţă, dar şi de calităţile de negociator ale fiecărei persoane. Dacă în magazinele de bricolaj costul unui brad tăiat variază între 69-169 de lei (în bauMax) şi între 43-89 de lei (în Praktiker), craiovenii care decid să-şi achiziţioneze un brad din parcările marilor magazine o pot face la preţuri ce variază între 40 şi 250 de lei, negociabil.
„Ca şi înălţime, brazii scoşi la vânzare variază între 60 cm şi 3,5-4 metri, iar ca şi preţ, între 40 şi 250 de lei, adică la fel ca anul trecut. Craiovenii au început deja să cumpere, însă cei mai mulţi clienţi îi vom avea după 15 decembrie“, a declarat Beko Lazlo Jozsef, reprezentantul firmei care comercializează brazi în parcarea hipermaketului real,- şi a magazinului Metro Cash&Carry, care a explicat că brazii comercializaţi sunt de import.

Pomii de iarnă româneşti sunt mai ieftini

În Piaţa Centrală, brazii de import, mult mai bogaţi decât cei autohtoni, pot fi cumpăraţi la preţuri cuprinse între aproximativ 100 şi 300 de lei.
„Preţurile sunt negociabile şi sunt asemănătoare cu cele de anul trecut, chiar dacă, din cauza devalorizării leului, am plătit mai mult pe ei“, a declarat Untilă-Iordaşcu Fărcaş, unul dintre comercianţi. Cei care optează pentru un brad românesc trebuie să scoată din buzunar mult mai puţin (între 50 şi 100 de lei). Molizii sunt chiar mai ieftini.
„Între 30 şi 50 de lei negociabil costă un molid. Tot atât a costat şi anul trecut. Am început să avem clienţi, dar cei mai mulţi cumpără după 15 decembrie. Văd însă că, chiar dacă se spune că nu are lumea bani, oamenii se uită mai mult la brazii de import“, a spus alt comerciant din Piaţa Centrală din Craiova.

Brazii în ghiveci au preţuri de la 40 la 600 de lei

Persoanele care preferă un brad în ghiveci au, la rândul lor, o ofertă destul de diversificată. Astfel, la bauMax, preţul celui mai mic brad în ghiveci (de 60 cm) este de 40 de lei. Cei care vor brazi mai mari trebuie însă să aibă la dispoziţie o sumă ceva mai mare.
„Preţul brazilor în ghiveci variază între 150 de lei (1,70-1,80 m) şi 600 de lei. Avantajul lor este că, după ce trece perioada Sărbătorilor de iarnă, brăduţii respectivi pot fi plantaţi în grădină, iar anul viitor vor fi iarăşi împodobiţi. În plus, sunt un sprijin pentru natură. Dacă oamenii nu ar mai cumpăra brazi tăiaţi, nu ar mai fi pierderi în natură“, a declarat Bogdan Buzatu, unul dintre asociaţii Oltenia Garden, firma din Craiova care a decis să comercializeze numai pomi de iarnă cu rădăcină. Acesta a explicat că destul de multe persoane au cumpărat deja astfel de brazi, mai ales că se asigură şi transportul pentru ei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII