Previziuni de angajare pe piaţa muncii pentru 2010

Autori


Aproape şase din zece angajatori români nu anticipează nici o schimbare privind forţa de muncă în primul trimestru al anului 2010. Potrivit Studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă lansat în această săptămână, 58% dintre angajatorii români nu prevăd nici o schimbare în primul trimestru al anului 2010, 15% se aşteaptă să crească volumul angajărilor şi 26% anticipează o scădere în activitatea de angajare.

Studiul indică faptul că piaţa forţei de muncă va rămâne oarecum stabilă în următoarele trei luni pentru cei deja angajaţi, dar prezintă puţine oportunităţi pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Previziunea Netă de Angajare (se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul celor care prevăd o scădere) se situează la un nivel pesimist de -11%, neschimbat din trimestrul 4 al anului 2009 şi într-un declin cu 27 de puncte procentuale faţă de trimestrul 1 din 2009. „Cu toate că previziunile din România sunt încă negative, rezultatele pentru acest trimestru rămân stabile în raport cu trimestrul precedent. Un mesaj care poate fi extras din această constanţă în intenţiile de angajare pentru începutul anului 2010 constă în faptul că există semnale că piaţa forţei de muncă începe să se stabilizeze“, a declarat Camelia Stănculescu, general manager al Manpower România.

Angajatorii rămân selectivi

Piaţa forţei de muncă s-ar putea redresa curând, având în vedere că în continuare, aproape 60% din angajatorii români intervievaţi au semnalat că îşi propun să păstreze personalul la actualul nivel pentru primul trimestru al anului viitor. Dar prudenţa domină previziunile angajatorilor şi în următorul trimestru. Având în vedere că solicitarea pentru produsele şi serviciile multor companii continuă să scadă, angajatorii vor rămâne foarte selectivi în procesul lor de recrutare. În acest context economic, dificultatea găsirii unui loc de muncă rămâne ridicată, existând acum mult mai mulţi candidaţi care concurează pentru o poziţie disponibilă. Cu toate acestea, analiza rezultatelor internaţionale din studiul nostru arată semne de ameliorare în multe ţări, ceea ce sugerează că s-ar putea întrevedea o schimbare favorabilă a trendului de reducere a locurilor de muncă din ultimele trimestre şi în regiunea noastră.

Previziuni sumbre în construcţii

Comparativ cu al patrulea trimestru al anului 2009, angajatorii în patru dintre cele zece sectoare de activitate şi-au îmbunătăţit Previziunile Nete de Angajare, în timp ce şase prog-nozează scăderi. Cel mai mare declin faţă de ultimul trimestru este raportat de angajatorii din hoteluri şi restaurante, cu o valoare de 16 puncte procentuale. Angajatorii din sectorul construcţii raportează o previziune sumbră de -29%, reprezentând o scădere moderată de 6 puncte procentuale faţă de trimestrul anterior şi un declin abrupt de 35 de puncte procentuale comparativ cu anul trecut. Rezultatele sunt cele mai slabe raportate în acest sector, de când studiul a început în trimestrul 2 din 2008, pe teritoriul României. Cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă în sectorul finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri (+3%) se pot aştepta la cel mai puternic ritm de angajare în următoarele trei luni. Faţă de trimestrul anterior, intenţiile de angajare s-au îmbunătăţit considerabil cu 13 puncte procentuale, dar au înregistrat o scădere semnificativă cu 33 de puncte procentuale faţă de primul trimestru 2009.


Angajatorii din Sud-Est (-21%), mai puţin încrezători

Angajatorii din şase regiuni din România prognozează perspective negative de angajare pentru trimestrul următor. Intenţiile de recrutare în rândul angajatorilor din Vest (+2%) sunt cele mai optimiste din toată ţară. Previziunea se îmbunătăţeşte cu 15 şi cu 2 puncte procentuale comparativ cu trimestrul 4 şi respectiv cu trimestrul 1 al anului 2009. Angajatorii din Sud-Est (-21%) sunt cei mai puţin încrezători, având în vedere şi faptul că previziunea scade faţă de trimestrul trecut şi faţă de anul trecut cu 2, respectiv 36 de puncte procentuale. În restul Europei, angajatorii din Norvegia şi Suedia raportează cele mai puternice intenţii de angajare, ambele cu perspective pozitive de +6%, urmaţi de angajatorii din Germania şi Polonia, cu perspective de +5%, respectiv +4%. Faţă de trimestrul anterior, angajatorii în nouă dintre cele 18 ţări analizate din regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) prevăd intenţii de angajare crescute, opt previziuni sunt în scădere şi una rămâne stabilă. Cea mai puternică îmbunătăţire este raportată de angajatorii din Austria şi Germania, ambele cu o creştere de şase puncte procentuale. În schimb, cea mai abruptă scădere este raportată de angajatorii din Belgia, cu un declin de patru puncte procentuale.

Preşedinte al Manpower Inc, Jeffrey A. Joerres, extrage câteva concluzii importante din acest barometru. „În ultimul trimestru, angajatori din doar trei ţări europene au raportat o activitate pozitivă de angajare şi, cu toate că încă nu am ajuns la un punct de inflexiune, astăzi sunt opt ţări care indică o tendinţă pozitivă. Europa, cel mai probabil, va beneficia de îmbunătăţiri progresive până când cererile consumatorilor vor deveni mai solide“. Activitatea de recrutare este de aşteptat să fie în cea mai mare parte pozitivă pe tot teritoriul Asiei-Pacific şi America, numai previziunile angajatorilor din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) sunt mixte (pozitive şi negative). Angajatorii a 25 din 35 de ţări şi teritorii analizate raportează Previziuni Nete de Angajare pozitive pentru primul trimestru al anului 2010. Perspectivele privind angajările sunt, de asemenea, mai puternice în 19 din 33 de ţări şi teritorii, acolo unde se pot face comparaţii de la an la an. Angajatorii din India (+39%), Brazilia (+31%), Singapore (+26%), Taiwan (+25%) şi Costa Rica (+20%) anticipează cele mai puternice planuri de recrutare.

Camelia Stănculescu este convinsă că vor fi companii din toate sectoarele de activitate care vor recurge din ce în ce mai des la munca temporară într-o fază a redresării actuale şi viitoare: „Modelul Manpower oferă angajatorilor flexibilitatea de care au nevoie. În timp ce recesiunea se îndepărtează, angajatorii se vor baza tot mai mult pe talente externe, pe angajaţi pe perioadă determinată – indiferent dacă aceştia sunt angajaţi temporari, contractori, personal externalizat sau consultanţi – pentru a-şi atinge obiectivele de business într-o manieră strategică mai flexibilă. Mai mult, forţa de muncă pe perioadă determinată, numită şi forţă de muncă de contingenţă, oferă companiilor posibilitatea de a avea acces rapid la un personal calificat, care este deficitar în multe domenii“.

Următorul Studiu Man-power va fi disponibil pe 9 martie 2010 şi va raporta perspectivele angajării de forţă de muncă pentru trimestrul 2 al anului 2010.

Material realizat în colaborare cu Camelia STĂNCULESCU, general manager al Manpower RomâniaComenteaza acum

11 Comentarii

 1. DX said:

  Corect spus pt ca trebuie curatenie facuta in toate firmele romane ,fie stat ori particulare in care trebuie trimisi acasa pensionarii si taranii si atunci cei din orase mai au o sansa de a obtine un venit din care sa-si creasca copii si sa numai existe blocaj financiar din cauza datoriilor acumulate.Cel ce are pensie de 150-500 lei pate sa aibe datoriile la zi achitate si supravietuieste iar cel cu1000-5000 lei s-au mai mult se plange ca e sarac si nu ajunge!!Mentalitatea prostiei si lacomiei inconstientei ori a oamenilor bonlavi pt ca nu lasa pe acel tanar sa-si formeze o familie si in special a obtine cat de cat o experienta a unui domeniu de activitate.E foarte bine pt romania cu asemenea mentalitate……… ….

 2. TEPES VODA said:

  Nu aveti unde sa munciti?..Mergeti in Spania la capsuni, spalat veceuri in Franta si Anglia, spalat poponet batrani in italia etc etc

 3. sudistu' said:

  In Craiova era destul de greu sa-ti gasesti un loc de munca si in 2007-2008, dupa ce Romania parcursese cam 7 ani de crestere economica…Craiova a fost si ramane un oras lipsit de perspectiva…Fordul si furnizorii sai stabiliti pe langa Craiova ar putea aduce ceva sparanta, in urmatorii ani…

 4. tepes said:

  BASE si cu ai lui se cearta nu vad ca tara se duce de rapa ….. promit ca fac sinu fac nimic indiferent cine vine la putere.nuci dumnezeu nu mai descurca ce au incurcat in 20 ani politicienii

 5. .. said:

  romanii ar trebui sa se specializeze in limpait puterea,desi nu e loc pt toti.chiar si gds ne da exemplu.

 6. to`arashul Matrics said:

  to`arashul Matrics zice: 1.Germania este colonia sionistilor care isi bat joc de ea! , 2.Poporul german e indobitocit., 3.Romania ii urmeaza! DE CE trebuie sa-l credeti? 1. Fost Ministru la Interne, acualmente la Finante are deja pentru 2010 in program inca 100 mlrd de “imprumutat”. http://preview.tinyu rl.com/yfscpb6 sau inca 500 mlrd pina in 2013 ajungind astfel la 2000 miliarde! http://preview.tinyu rl.com/mkvnkd 2. Nou show la televiziunea “civilizata” jermana: din 50 femei care aduce la pat cel mai repede un barbat http://preview.tinyu rl.com/yf7soh6 3. Sa va amintesc realitatea romaneasca sau sa va o desenez?

 7. to`arashul Matrics said:

  Jermania “civilizata” nu numai ca are ca sef de partid parlamentar un homosexual (corect politic, da` io gindesc “poponar”) dar acesta mai reprezinta si Germania in lume: ca Ministru al Afacerilor Externe! Intrebari? 🙂

 8. .. said:

  nu conteaza ca e poponar,daca nu promoveaza asta ,poate sa fie in viata lui privata.emisiunea e foarte buna,decat sa ne minta femeile mai bine sa se arate din prima.iar banii aia imprumutati cred ca de la noi ii recupereaza,fiindca o duc foarte bine nemtii.

 9. to`arashul Matrics said:

  “promoveaza”: e public recunoscut… chiar acum vorbii cu un nemtalau…. adica il intrebai: “Ma! Esti neamt neamt? din mosi stramosi?”! Deja incepuse sa se indoaie…. probabil credea ca o sa-l bizii cu WWII ! “Ma! Cum accepti tu sa fii reprezentat in lume de un poponar?” Pleca ochii in pamint! Si lucreaza pentru primarie!….. “Ma! Daca-ti spun ca e aceeasi gluma ca Obama ce zici?”! Se uita “verde” la mine! “Pai da ma: AIA sint atit de jmekeri incit au pus un presedinte negru intr-o tara care s-a nascut din crima si furtul indienilor si a crescut in 200 ani din sclavia negrilor! Voi, ca inca mai aveti rabufniri de personalitate (asta era un apropos la WWII 🙂 ) au pus un poponar sa va reprezinte in lume! :))))) Ceva ceva il indemna sa ma creada! :))))))

 10. to`arashul Matrics said:

  si acu vorbii cu o nemtoaica mai babutza: “E adevarat ca o se ne intoarcem la marca (germana)”? – de ani buni se tot lamenteaza nemtii “Era mai bine cu marca. de cind cu euro asta s-a dus naibii tot!” (asa e ba mamucika? nu le spui ca rumanii sint de vina?): si i-o taiai scurt “Nici-o sansa”! “cum adica?!!” “Cu euro o sa murim cu totii!” Se uita saraca batrinica la mine ca ii spulberasem un vis…. Deh, d`ale vietii “civilizate”!

 11. to`arashul Matrics said:

  v-am dat 3 linkuri mai sus! continuati sa nu acceptati decit tembelizorul! alea 3 linkuri sint situri “oficiale”: yahoo.de, tagesschau.de (ARD- postul national de televiziune” ! “conspiratii”, ha? adica nu trebuie sa gindesc singur: Adevarul mi-l dau Ei ! heeheee! 🙂

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 10 decembrie 2009

Actualitate

» Cosmin Popescu, fost secretar de stat, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere
» Slugi la Mititelu
» Americanii lucrează şi ei la dosarul “carderii olteni”
» Târgul obiectelor lucrate manual
» Primele citostatice, un chin
» Trecerea Registrului la Camerele de Comerţ, neconstituţională
» SUA ne promit ajutor financiar, pentru detectarea surselor radioactive
» Taxă de poluare şi pentru Logan nou
» Kilograme de haşiş, puse în vânzare pe piaţă de un hunedorean
» Deva: În carantină din cauza virusului AH1N1

Local

» Alegerile din Spania nu au fost fraudate
» Băsescu: Să privim cu calm la zbaterea politicienilor
» Un nou târg de haine la Craiova
» Prins de taximetrişti după ce a lovit un pieton
» S-a împuşcat cu o armă de vânătoare
» Scandal cu poliţişti la Lipovu

Dolj

» Dascălii preuniversitari puşi să aleagă: catedra sau pensia
» Programul „Cornul şi laptele“, plimbat prin instanţe
» Cum era să rămână un doljean fără pensie
» Dosarul pesedist, repus pe rol
» Judecătorul Diaconu, din nou preşedinte la Tribunalul Dolj

Gorj

» Zeci de mii de petarde, confiscate de poliţişti
» Brazii, la control

Sport

» Chelsea, egală cu ciprioţii de la Apoel Nicosia
» Michael Owen a înviat
» Gripă nouă, la City
» Real şi Milan, în optimi
» Bayern a umilit „Bătrâna Doamnă“
» Ghervan a renunţat
» SCM vrea trei victorii în turneul de acasă
» Voleibalistele, pe val
» Am pierdut cu Serbia la polo
» Energia, reîncărcată din retur
» Doborâţi Norvegia!
» CSO Filiaşi vrea din nou pe podium
» Gorjenii, vulnerabili în prima repriză
» Florin Costea scapă de operaţie
» Marius Stan: Ştiinţa joacă fotbal, asta mă îngrijorează

Bani & Afaceri

» Craiovenii renunţă la petrecerile în apartamente
» Fiscul vinde butoaie de vin de 500 de litri la 8 lei/bucata
» Criza îngroaşă numărul colindătorilor
» Burse pentru cercetătorii români
» Stagii de practică pentru studenţi în companii locale
» Previziuni de angajare pe piaţa muncii pentru 2010

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Top