10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDepozitele bancare ale firmelor au crescut spectaculos

Depozitele bancare ale firmelor au crescut spectaculos

În luna octombrie, în plin blocaj financiar, depozitele la termen ale firmelor doljene au crescut cu 47 de milioane de lei. Analiştii spun că băncile le cer firmelor să-şi constituie depozite dacă vor credite mai mari. În aceeaşi perioadă, doljenii s-au împrumutat mai mult în bănci, în special în euro, dar au crescut şi restanţele la împrumuturile acordate anterior.
 
Banca Naţională a României (BNR) a publicat ultima statistică referitoare la comportamentul bancar al populaţiei şi firmelor în luna octombrie a acestui an. Astfel că, în plină criză financiară şi în blocaje de plăţi între firme societăţile doljene au reuşit să crească suma depusă în bănci sub formă de depozite cu aproape 47 de milioane de lei faţă de luna precedentă. Dacă în septembrie, BNR anunţa că agenţii economici aveau constituite depozite la termen şi depozite rambursabile după notificare de 1,013 miliarde de lei, la sfârşitul lunii octombrie, totalul depozitelor la termen ale firmelor din judeţ ajunsese la 1,060 miliarde de lei. Cifrele sunt surprinzătoare într-o perioadă în care firmele private se plâng de lipsa finanţărilor. Cu alte cuvinte, firmele şi-au crescut depozitele bancare în octombrie cu 47 de milioane de lei. Specialiştii spun că este posibil să fie vorba despre depozitele bancare cerute de bănci de la firme, ca garanţii pentru viitoarele credite pe care le acordă respectivilor agenţi economici.
„Este posibil ca această creştere a depozitelor la termen ale firmelor să fi apărut din cauză că băncile încep să solicite cash colateral pentru acordarea de credite, adică o creştere a ponderii cash-ului (sub formă de depozite) în structura garanţiilor pe care firmele le aduc băncilor. În acest fel, băncile acordă un credit în condiţii maxime de siguranţă“, a spus Gheorghe Lăpădat, director al Fondului Local de Garantare Craiova, Filială a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). Dacă o firmă merge la o bancă pentru un împrumut, respectiva instituţie de credit cere, pe lângă garanţiile materiale obişnuite, şi constituirea unui depozit bancar din partea firmei, în sumă mai mică, dar ca o completare a garanţiilor aduse. Metoda este din ce în ce mai întâlnită în domeniul bancar şi asigură băncii certitudinea că, în cazul în care firma nu-şi mai achită creditul, atunci depozitul trece în proprietatea băncii, deci se recuperează o parte din împrumut. Mărimea acestui depozit colateral depinde de la o bancă la alta şi chiar de la o firmă la alta.
Şi depozitele populaţiei au luat un avans considerabil în octombrie, crescând cu 32,3 milioane de lei faţă de luna precedentă. Această creştere era anticipată, datorită faptului că în această perioadă toţi cei care îşi permit economisesc, iar depozitele bancare reprezintă cea mai uşoară şi avantajoasă formă de a pune bani deoparte.

Creditele în valută, pe val

Potrivit datelor de la BNR, în octombrie, creditele în lei au crescut cu 14 milioane de lei faţă de septembrie la nivelul judeţului Dolj. În cifre absolute, creşterea a fost de la 2,350 miliarde de lei în septembrie, la 2,364 miliarde de lei în luna octombrie. Surpriza crizei a venit de la împrumuturile în valută (exprimate de BNR în echivalent în moneda naţională), care au crescut cu 45 de milioane de lei în intervalul analizat, de la 2,286 miliarde de lei la 2,331 miliarde de lei la finele lui octombrie. Restanţele populaţiei şi ale firmelor au continuat să crească şi în octombrie. Din cifrele prezentate de BNR reiese că restanţele doljenilor (firme şi populaţie) au crescut într-o singură lună cu 5,3 milioane de lei – la creditele în moneda naţională şi cu 3,7 milioane de lei – la creditele în valută. Singura lună din an în care nu s-au înregistrat restanţe la creditele în lei a fost iunie, când populaţia a avut încasări din vânzarea legumelor şi a cerealelor şi şi-a mai achitat din împrumuturile bancare restante, anunţa, la vremea respectivă, filiala doljeană a BNR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU