13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriChioşcuri uitate pe domeniul public

Chioşcuri uitate pe domeniul public

Fie că sunt abandonate sau încă funcţionale, chioşcurile destinate comerţului atrag nemulţumirea multor craioveni. În acelaşi timp, autorităţile locale, care ar trebui să se ocupe cu demolarea lor, ridică nepăsătoare din umeri.

Unele dintre chioşcurile care nu demult tronau pe peroanele din Piaţa Gării din Craiova zac acum pe domeniul public, în spatele blocurilor din apropiere. Lumea pestriţă care se învârte pe aici nu este deloc pe placul locuitorilor din blocurile 1-6 de la gară. Două magherniţe din aluminiu şi sticlă au fost depozitate la colţul blocului 6 de peste un an, de când s-a modernizat esplanada de la gară. De atunci, aici îşi fac veacul consumatorii de bere la PET, cafegiii şi chiar „aurolacii“. Cu toţii lasă în urmă semnele trecerii lor pe acolo: sticle şi cutii de bere, pahare de cafea şi bălţi de urină. Locatarii celor şase blocuri trec zilnic în drumul lor spre casă prin acest loc. Oamenii spun că acest colţ a devenit un adevărat focar de infecţie şi că mirosul de urină este greu de suportat. „Nu vedeţi ce este acolo? Lângă acele chioşcuri care nu mai sunt utilizate aruncă toţi cartoane, hârtii, pahare de cafea. Este atâta mizerie, iar noi trecem zilnic prin acest loc“, a spus o locatară de la blocul 4. Nemulţumiţi, oamenii s-au plâns primarului. „Domnule primar, în numele locatarilor de la blocurile 1-6 din Piaţa Gării, vă rog insistent să ridicaţi acele chioşcuri sau să-l somaţi pe proprietar să facă asta. Şi să-i amendaţi pe proprietarii magazinului de acolo dacă nu păstrează curăţenia“, a spus Daniela Florescu, care s-a erijat în avocatul vecinilor săi. Dar autorităţile locale nu au luat nici o măsură, iar chioşcurile zac în continuare lângă blocul 6 din Piaţa Gării.

Afaceri noi, chioşcuri vechi

Preşedintele Asociaţiei de locatari nr. 3, Ion Nuţă, spune că toţi cei din administraţia locală au cunoştinţă despre chioşcurile abandonate pe domeniul public. Proprietarul unuia dintre acestea este chiar un locatar din blocul 1. „Este un dezastru aici cu chioşcurile astea! Numai mizerii. Au transformat locul în WC public. Oamenii se plâng, dar nu ne ajută nimeni. Cei de la primărie au venit şi au lipit nişte afişe pe el, nişte somaţii. În rest… Unul ştiu că este al lui Brânduş, din blocul 1. Se ocupa înainte cu casete audio. Acum face comerţ cu maşini aduse din străinătate. Pe la asociaţie nu prea trece, este mai greu de găsit. Ar fi bine dacă ne-ar ajuta cineva să le ia de aici“, a spus Ion Nuţă. Cel de-al doilea chioşc aparţine unui comerciant, care acum şi-ar fi extins activitatea şi ar avea un club cu maşinuţe tot în zona Piaţa Gării. Cel puţin, aşa susţine administratoarea asociaţiei, Camelia Ene.

Cu magherniţa în drum

Probleme cu chioşcurile au şi locatarii din blocurile situate în apropierea Complexului comercial Pelendava, din cartierul 1 Mai, mai ales cei din blocurile I 61 şi I 62. Societăţile care comercializează aici diverse produse aruncă gunoiul la tomberoanele asociaţiilor de locatari. Activitatea comercianţilor de aici se desfăşoară în chioşcuri de doar câţiva metri pătraţi, fără a avea contracte cu salubritatea sau cu furnizorii de servicii. „Nu au la chioşcurile astea nici curent, nici apă, nici WC. Folosesc generatoare pe benzină, care fac un zgomot infernal. De mizerie nici nu mai spun, ne-au băgat şobolani în bloc. Trebuie să-i «mulţumim» viceprimarului Sas, că a lui a fost decizia“, a spus V.S., locatar în blocul I 61, din cartierul 1 Mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII