6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriZiua Naţională, sărbătorită în avans la Cărbuneşti

Ziua Naţională, sărbătorită în avans la Cărbuneşti

Locuitorii oraşului Târgu Cărbuneşti au fost printre primii români care au serbat Ziua Naţională a României, edilii localităţii hotărând să împartă de ieri cetăţenilor tradiţionala fasole cu ciolan şi ţuica fiartă.

Ziua Naţională a României a fost serbată în oraşul Târgu Cărbuneşti ieri, deşi în toată ţara este celebrată pe 1 Decembrie. Principalul motiv pentru care şefii Primăriei Târgu Cărbuneşti au luat această hotărâre a fost legat de faptul că fanfara judeţului şi Garda de Onoare nu erau disponibile pe 1 decembrie, fiind convocate la festivităţile programate astăzi în municipiul Târgu Jiu. Edilul-şef Mihai Viorel Mazilu s-a consultat cu membrii consiliului local şi a luat hotărârea să nu lase oraşul fără fanfară şi defilarea Gărzii de Onoare de Ziua Naţională şi a preferat să mute evenimentul cu o zi mai devreme, spre surprinderea cetăţenilor oraşului. În ciuda faptului că nu se aşteptau să sărbătorească Marea Unire pe 30 noiembrie, localnicii au participat totuşi în număr mare la festivităţile care au avut loc la Cimitirul eroilor şi în faţa primăriei oraşului.

Înghesuială la fasolea cu ciolan

La festivităţi au fost prezente aproximativ 500 de persoane, cărora le-au fost puse la dispoziţie peste 600 de porţii de fasole cu ciolan, dar şi 40 de litri de ţuică fiartă. Ansamblul  Artistic „Gilortul“ din Cărbuneşti a încins atmosfera, cetăţenii fiind chemaţi la horă chiar de primarul Viorel Mazilu: „Noi am vrut să fim primii din ţară şi nu aveam cum să serbăm Ziua Naţională fără fanfară. Am vorbit cu toată lumea şi am stabilit că trebuie să aducem fanfara şi Garda de Onoare în oraş. Era şi păcat. Până la urmă, şi 30 noiembrie este o zi sfântă şi nu e nici o problemă că am petrecut mai devreme cu o zi. Am avut fasole cu ciolan, ţuică fiartă. Şi la anul o să sărbătorim Ziua Naţională tot pe 30 noiembrie. Toată lumea este de acord să păstrăm această dată pentru a celebra 1 Decembrie“, a menţionat primarul Viorel Mazilu. Edilul-şef a recompensat cu diplome de excelenţă mai mulţi cetăţeni ai localităţii, între care doi elevi campioni la karate şi maraton, dar şi pe medicul Constantin Târziu, directorul spitalului din localitate. Ca un fapt divers, amintim că, în urmă cu mai mulţi ani, medicul s-a ales cu dosar penal pentru luare de mită, după ce a fost prins în flagrant cu o bancnotă ascunsă în gură.

Fără ciolan la Târgu Jiu
Ziua Naţională va fi sărbătorită astăzi şi la Târgu Jiu, consiliul local alocând pentru manifestări suma de 9.000 de lei. De asemenea, primăria le va oferi participanţilor la eveniment fasole cu cârnaţi şi vin fiert, organizatorii renunţând în ultimii ani la fasolea cu ciolan, din motive de imagine.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS