14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrimăria execută firmele lui Mititelu

Primăria execută firmele lui Mititelu

Municipalitatea a cerut în instanţă falimentul a două dintre societăţile controlate de Adrian Mititelu, pentru datoriile de circa 140.000 de euro către bugetul local. Fiscul are şi el de recuperat 650.000 de euro de la cele două societăţi. Western Gate Residence şi Cetatea Banilor City au preluat zeci de hectare de teren intravilan şi datoriile aferente, pentru ca Universitatea Craiova să poată fi înscrisă în sezonul competiţional 2009-2010.

Primăria a cerut recent falimentul a două dintre societăţile imobiliare desprinse din SC Fotbal Club „U“ Craiova SA, în contul datoriilor pe care aceste firme le au către bugetul local. În primăvara acestui an, finanţatorul echipei de fotbal, Adrian Mititelu, a transferat majoritatea activelor firmei către alte două societăţi, rezultate prin divizarea Fotbal Club „U“ Craiova SA. Cele mai multe terenuri au fost trecute în proprietatea SC Cetatea Banilor City SA, la care erau acţionari Adrian Mititelu (11%), Gigel Preoteasa (13,99%) – vărul lui Mititelu, Gigi-Adrian Mititelu (35%) – băiatul finanţatorului, Liana-Gabriela Mititelu (16,99%) – fata patronului, precum şi Hotel New York SRL (17,46%), AS Ştiinţa Craiova (2,67%), Asociaţia FPP Oltenia (1,46%) – controlată de Dinel Staicu, dar şi Consiliul Local (CL) Craiova – cu 0,89%. Societatea despre care vorbim a primit, conform actului de divizare, trei terenuri intravilane cu o suprafaţă totală de 15,7 hectare la Balta Craioviţei, precum şi alte terenuri în zonă, totalizând 32,2 hectare – pe acestea existând titlu executoriu. Cetatea Banilor City a primit şi un teren de 3,4 hectare în cartierul Craioviţa Nouă – pe care exista, de asemenea, un titlu executoriu. Western Gate Residence SA a primit teren de 18 hectare în Calea Severinului şi două creanţe de câte 2,1 milioane de lei. Cele două societăţi cărora li s-a cerut falimentul cumulează datorii către bugetul local în valoare de 590.000 de lei. Pentru a acoperi suma, primăria a pus sechestru pe terenurile din Calea Severinului. „Am pus sechestru pe cele două terenuri pentru a acoperi paguba. În plus, am cerut falimentul celor două societăţi cu datorii“, a precizat Ioan Văcariu, directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova.

CL Craiova, implicat în speculaţii cu terenuri

Interesant este că în firmele executate de primărie este acţionar şi CL Craiova, ajuns speculant imobiliar fără voie. Ce s-a întâmplat? În 2002, când primar era Vasile Bulucea şi patron la echipă – Dinel Staicu, consilierii au votat cumpărarea unor acţiuni la club, în valoare de 400.000 de lei. Ulterior, societatea a trecut din proprietatea lui Staicu în cea a lui Mititelu – care a jonglat cum a vrut cu societăţile, dar a fost nevoit să păstreze acţionariatul (eventual, să reducă din cotele unor acţionari prin majorări de capital). Când a apelat la trucul divizării societăţii pentru a scăpa de datorii şi a înscrie echipa în campionat, Adrian Mititelu a implicat şi CL Craiova în speculaţiile imobiliare. Aşa cum relata GdS la vremea respectivă, CL a avut la dispoziţie o singură zi să conteste divizarea şi nu 15 – aşa cum cere legea. Cert este că, ulterior, consilierii au votat o hotărâre pentru ieşirea din acţionariatul celor două firme. Ar fi interesant de văzut ce s-a întâmplat, pentru că legea societăţilor comerciale prevede că prima ofertă trebuie făcută coacţionarilor: în cazul nostru, unul dintre oamenii lui Mititelu sau FPP-ul lui Staicu.
De asemenea, rămâne de văzut ce se va întâmpla cu solicitările făcute de primăria craioveană. În mod normal, creditorii ar trebui să valorifice activele societăţii pentru a recupera datoriile. Unul dintre cei mai importanţi este fiscul, care are şi el de recuperat de la cele două societăţi datorii de peste 650.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

26 COMENTARII