12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGata cu norii de cenuşă din Bariera Vâlcii

Gata cu norii de cenuşă din Bariera Vâlcii

Termocentrala Craiova pune în funcţiune în decembrie instalaţia de eliminare a zgurii şi cenuşii în fluid dens, o tehnologie nouă, în care a investit circa 64 de milioane de euro.

Complexul Energetic (CE) Craiova va porni în cel mult o lună prima din cele două instalaţii de eliminare în fluid dens a cenuşii rezultate în urma arderilor, proiecte de mediu în care a investit circa 64 de milioane de euro. Potrivit directorului general al complexului, Constantin Bălăşoiu, firma care a executat instalaţiile face ultimele probe. „Lucrările sunt la final, pentru că termenul de finalizare este 31 decembrie 2009. Prima instalaţie dată în funcţiune va fi cea de la sucursala Craiova II. Ea va fi pornită în luna decembrie, iar cea de la Işalniţa, în ianuarie“, a spus Bălăşoiu. Cele două lucrări au fost executate de consorţiul format din Romelectro SA şi o companie ungurească, iar valoarea lor se ridică la circa 64 de milioane de euro. CE Craiova finalizează astfel una dintre cele mai importante investiţii de mediu, cea privind eliminarea cenuşii. Din cauza depozitelor deschise de zgură şi cenuşă, cartierul craiovean Bariera Vâlcii şi localitatea Işalniţa au fost permanent expuse poluării. Nori de cenuşă acopereau cele două locaţii ori de câte ori bătea vântul mai puternic. Până la realizarea instalaţiilor de mediu, CE Craiova a avut numeroase reclamaţii şi a primit amenzi de la Garda de Mediu. Pentru a reduce poluarea, în această vară, conducerea complexului a luat decizia să acopere depozitele de zgură şi cenuşă cu un strat de pământ gros de zece centimetri. Firma care a câştigat licitaţia a motivat că stratul de zece centimetri este insuficient, în timp ce conducerea susţinea că solul trebuie să rămână permeabil pentru viitoarele soluţii tehnice. În cele din urmă, lucrarea a fost realizată de altă societate. Eliminarea cenuşii în fluid dens este doar una dintre investiţiile de mediu asumate de CE Craiova. Ele sunt eşalonate până în 2012 şi se ridică la 418 milioane de euro.  

Start pentru grupul de la Işalniţa

CE Craiova va demara procedurile pentru selectarea partenerului cu care va construi un nou grup energetic de 500 MW la sucursala sa de la Işalniţa. Până în prezent, trei mari companii din domeniu s-au arătat interesate de acest proiect joint-venture, estimat la peste 600 de milioane de euro. Este vorba despre CEZ (Cehia), Edison (Italia) şi AES (SUA). „Vom publica anunţul prin care invităm firmele interesate să vină cu ofertele. Cele trei companii preselectate au venit la discuţii cu noi şi şi-au prezentat propunerile, pe care le-am inclus în caietul de sarcini. Asocierea rămâne însă deschisă oricărui investitor“, a spus directorul complexului, Constantin Bălăşoiu. Investiţia de la Işalniţa este una de tip „brownfield“ – adică noua companie care va exploata grupul CE Craiova vine cu aport în natură – terenul şi activele pe care le are acolo, iar investitorii vin cu finanţarea. Odată cu grupul nou de la Işalniţa, CE Craiova va deveni a doua mare termocentrală din România, după cea de la Turceni, cu o capacitate instalată de 1.430 MW.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII