5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAvioane Craiova, parc industrial

Avioane Craiova, parc industrial

Ultimul scenariu prevede preluarea societăţii în Parcul Industrial Craiova şi lichidarea afacerii cu avioane dacă nu se găsesc investitori.  

Fabrica de Avioane de la Craiova a devenit în ultima perioadă subiectul unor scenarii al căror efect pe termen lung nu poate fi cuantificat, deocamdată. În prezent, Avioane Craiova se află la limiwta insolvenţei, cu toate că aceasta nu a fost cerută formal de creditori, care fac tot mai multe presiuni asupra societăţii. Statul român a eşuat în privatizarea Avioane Craiova SA atât cu cehii de la Aero Vodochody, cât şi cu italienii de la Alenia Aeronautica. Peţitorii au reclamat atât organigrama încărcată a societăţii (peste 600 de persoane), cât şi datoriile la stat ale acesteia (8-9 milioane de euro), care nu puteau fi şterse în condiţiile legislaţiei UE, privind ajutoarele de stat. În această toamnă, ca măsuri de eficientizare, statul a disponibilizat circa 300 de salariaţi. A mai rămas problema datoriilor. Soluţia este dată de Marin Nicoli, fost şef al Autorităţii pentru Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului (APAPS) pentru regiunea Oltenia. Nicoli propune ca terenul pe care este situată fabrica (circa zece hectare) să fie inclus în Parcul Industrial Craiova, pe care îl administrează. Actualul parc este creat în 2006 prin preluarea a circa 8 ha din activele Avioane Craiova – transfer în baza căruia societatea a scăpat de datoriile la stat. „Când am creat actualul parc industrial, am reuşit să anulăm datoriile Fabricii de Avioane. Legea spune că oricărei companii din domeniul armamentului care externalizează active inactive statul îi reduce datoriile. Prin hotărâre de guvern, noi am transferat activele respective de la Avioane Craiova SA cu diminuarea capitalului la judeţul Dolj pentru înfiinţarea parcului industrial. În felul acesta, societatea avea datorii zero la momentul respectiv“, spune Marin Nicoli.

Salariaţii vor compensatorii

Administratorul parcului spune că în acest fel societatea ar deveni foarte atractivă pentru investitori: „Noul investitor care ar veni ar avea posibilitatea să preia societatea fără datorii. Avioane SA rămâne proprietara activelor productive, dar i se şterg datoriile ca urmare a transferului terenului. Noi avem un preţ de 0,05 euro/mp. Din acest punct de vedere, societatea are şansa să fie foarte atractivă la privatizare pentru că investitorii îşi doresc capacităţile de producţie. Terenul va rămâne proprietate privată a judeţului Dolj. Oricând ar dori să cumpere terenul, investitorul ar avea posibilitatea să o facă“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII