17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriÎntreprinzătorii doljeni luptă cu criza

Întreprinzătorii doljeni luptă cu criza

Chiar dacă 2008 a fost un an destul de greu din pricina crizei economice care s-a făcut simţită în a doua jumătate a anului, aproape o mie de societăţi din Dolj au reuşit să găsească cheia transformării unei simple firme într-o afacere de succes. Acestea au avut anul trecut o cifră de afaceri cu 36% mai mare decât în 2007.

Reprezentanţii societăţilor doljene cu rezultate deosebite în afaceri s-au întâlnit ieri, la Craiova, la cea de-a XVI-a ediţie a Galei „Topul firmelor“, un eveniment organizat de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) a judeţului. „Topul de anul acesta vine să confirme că economia doljeană funcţionează, iar competiţia este acerbă. Firmele care se regăsesc anul acesta în top reprezintă exemple viabile pentru celelalte societăţi din judeţ“, a declarat Ioan Vigaru, preşedintele CCI Dolj. De altfel, chiar dacă a doua jumătate a lui 2008 a fost o perioadă nu tocmai prielnică mediului de afaceri, firmele doljene reunite în top au avut o cifră de afaceri de 10,113 milioane de lei, cu 2,7 milioane (adică 36%) mai mare decât în 2007. „Profitul din exploatare a fost însă de trei ori mai mic decât anul trecut din cauza crizei economice“, a precizat Ioan Vigaru.

Numărul firmelor performante creşte de la un an la altul

„Topul firmelor 2008“ a reunit, în cadrul celor şase domenii de activitate (Cercetare, dezvoltare şi high-tech; Industrie; Agricultură, pescuit şi piscicultură; Construcţii; Servicii; Comerţ, export, turism), 981 de firme (cu 171, adică 17,53% mai multe decât în 2007). Dintre acestea, 376 (faţă de 320 în 2007) au reuşit să urce pe podium şi să se claseze pe primele trei locuri, la cele 49 de grupe de activitate ale celor şase domenii. Clasamentul s-a realizat pe fiecare grupă de mărime în parte (microîntreprinderi, întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii, întreprinderi mari şi întreprinderi foarte mari). În plus, organizatorii au evidenţiat şi performanţele deosebite ale firmelor care în ultimii ani au reuşit să se claseze constant pe primele trei locuri la categoria corespunzătoare lor. „Spiritul întreprinzător, perseverenţa, managementul modern şi performant reprezintă meritul celor 43 de firme care în ultimii trei ani s-au clasat pe primele trei locuri în top şi care vor fi premiate cu Distincţia de excelenţă. Pentru un succes de cinci stele, celor 40 de firme care, la ultimele cinci ediţii ale Topului firmelor, s-au clasat pe primele trei locuri li se va acorda Trofeul de excelenţă“, se arată într-un comunicat emis de CCI a judeţului Dolj.

Indicatorii utilizaţi pentru clasificarea firmelor

Anul acesta, clasamentul „Topul firmelor 2008“ a fost realizat de specialiştii Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj împreună cu experţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, Direcţiei Regionale de Statistică şi ai Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Dolj. Pentru stabilirea clasamentelor pe domenii, grupe de activitate şi grupe de mărime a firmelor, a fost urmată o metodologie unică pe ţară, care ia în calcul indicatorii economici ai anului precedent referitori la cifra de afaceri, profitul din exploatare, rata profitului, eficienţa utilizării resurselor umane, efortul de dezvoltare şi eficienţa utilizării capitalului angajat.

Media Sud Management SA, premiată 

Media Sud Management SA a obţinut anul acesta locul I la categoria „Servicii generale“, întreprinderi mijlocii. În 2007, Media Sud Management SA a obţinut locul I la categoria Industrie – „Edituri, tipărirea, reproducerea înregistrărilor pe suporţi şi activităţi conexe“, întreprinderi mijlocii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII