13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOamenii Fiscului prestează la program redus

Oamenii Fiscului prestează la program redus

Angajaţii Finanţelor doljene au găsit o modalitate inedită de a sta acasă în concediu fără plată: unii nu vin la serviciu patru zile luna aceasta, iar alţii pleacă acasă mai devreme cu două ore decât de obicei. Cu toţii pierd la salariu între 100 şi 300 de lei.

Bugetarii de la Fisc au intrat, de luni, în concedii fără plată, de la directori şi până la funcţionarele de la ghişee. Conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a trimis o circulară în teritoriu prin care sunt informaţi că trebuie să stea acasă patru zile fără plată luna aceasta şi, cel mai probabil, alte patru zile în decembrie. Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj a găsit o modalitate prin care să nu fie afectat programul cu publicul, astfel că unii stau acasă patru zile în cursul lunii octombrie, dar alţi angajaţi de la Fisc merg la serviciu doar şase ore pe zi.
„Trebuie să stăm acasă patru zile, conform Legii nr. 329/2009 care a fost publicată în Monitorul Oficial din 9 noiembrie şi a intrat în vigoare la trei zile după publicare, dar pentru că unii nu pot fi trimişi acasă s-a luat decizia să plece mai devreme cu două ore de la serviciu, până fac 32 de ore. Noi am prezentat deja tabelele la ANAF cu planificarea angajaţilor pentru acest concediu neplătit. Şi noi, directorii, suntem în aceeaşi situaţie ca şi restul angajaţilor. Conform legii, scăderea de salariu este de 15,5% pe lună“, a spus directorul coordonator adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu.
În cifre reale, salariile lucrătorilor la Finanţe scad pe lună cu sume cuprinse între 100 şi circa 300 de lei, spune Antonescu. Liderul sindical de la Finanţe, Tudor Mitiţă, a spus că funcţionarii Fiscului s-au resemnat, într-un fel, cu gândul că va trebui să li se diminueze salariile cu 15,5% pe lună.
„Ce putem să mai facem din moment ce legea a fost declarată constituţională? S-au resemnat angajaţii la această măsură, pentru că ea se aplică obligatoriu tuturor bugetarilor. Bugetarii pot doar să îşi aleagă modul de aplicare a legii, dar… atât“, a spus Mitiţă.

Recesiunea la Fisc: doar un salariu în plus

Salariile de bază ale finanţiştilor pornesc de la 700 de lei şi ajung la 2.100 de lei – salariul directorului coordonator al DGFP Dolj, Eugen Călinoiu. La cei mai mulţi dintre ei se adaugă stimulente, care anul trecut au ajuns şi la două-trei salarii în plus pentru controlorii fiscali. Anul acesta, stimulentele „au fost diminuate considerabil, chiar şi până la un salariu în plus pe lună“, susţin oamenii de la Finanţe, adică, pe lângă salariul de bază, ei mai primesc aproximativ un salariu. Conform acestor calcule, un angajat mai de soi de la Fisc ia în jur de 2.500-3.500 de lei pe lună. Recesiunea i-a „atins“ şi pe directori, cărora, de când nu mai sunt funcţionari publici, ci doar angajaţi cu contract de management, li s-a diminuat şi leafa, astfel că unii subalterni primesc salarii mai mari decât şefii Fiscului.
„Este normal să aibă subalternii salarii mai mari decât noi pentru că ei sunt funcţionari publici cu toate gradele. Noi, directorii, suntem angajaţi cu contract de management. Cât despre stimulente, anul acesta sunt foarte mici, pentru că noi, în Dolj, avem multe arierate de încasat, astfel că stimulentele au fost şi mai puţin de un salariu. Este bine ca inspectorii fiscali să ia salarii mari, pentru că astfel să nu mai poată fi cumpăraţi de mediul privat, aşa cum s-a mai întâmplat în această instituţie“, a spus Eugen Călinoiu, referindu-se, cel mai probabil, la cazurile rambursărilor ilegale de TVA. El a explicat că anul trecut se încasau sume mari de către angajaţii Fiscului (de trei-patru salarii de bază) „pentru că economia duduia. Acum…“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII