17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBăncile se dau lovite de criză

Băncile se dau lovite de criză

Primele două mari bănci de pe piaţa românească au înregistrat pe nouă luni ale anului profituri mai mici chiar şi cu 43,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2009, respectiv cu 19%. Totuşi, profiturile în cifre absolute sunt uriaşe: BCR – 166 de milioane de euro şi BRD – 156 de milioane de euro.

Marile bănci au anunţat rezultate financiare în scădere considerabilă pe primele trei trimestre din 2009, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în ciuda faptului că afacerile bancare sunt în continuă creştere, informează băncile. În plină criză, unităţile bancare susţin că indicatorii de performanţă le-au scăzut şi pentru că populaţia şi firmele nu-şi mai achită la termen multe dintre credite, doar că băncile exprimă acest aspect cu alte cuvinte. Cu mici excepţii, aproape toată lumea are legături cu băncile, pornind de la banalul card de debit (de salariu sau de pensie) sau cont curent, până la împrumuturi, linii de credite sau instrumente financiare complexe. Cu alte cuvinte, mai toţi plătim servicii băncilor. Primele două bănci din România au anunţat zilele trecute cum s-au descurcat în criză, pe primele nouă luni ale anului. Deşi recunosc faptul că au profituri în scădere şi credite neperformante în creştere, băncile se laudă cu creşteri pe diverse nişe.

BCR – mai multe credite neperformante

Potrivit informaţiilor date publicităţii, până la finalul lunii septembrie, grupul BCR are o scădere considerabilă a profitului, însă tot a rămas la un nivel ridicat. Oficialii recunosc faptul că banca a încasat mai puţin din comisioane pentru că s-a redus consumul populaţiei: „Profitul net al BCR după impozitare şi plata intereselor minoritare este de 699,5 milioane de lei (166,1 milioane de euro), în scădere cu 43,9% faţă de sfârşitul lunii septembrie 2008, în principal din cauza cheltuielii mai mari cu provizioanele şi a scăderii veniturilor din comisioane, generată de reducerea consumului“. În acelaşi timp, banca susţine că a crescut pe sectorul destinat companiilor. „BCR (doar banca) a înregistrat o creştere a cotei de piaţă la creditare până la peste 22%, faţă de sfârşitul lunii septembrie 2008, principalul contribuitor fiind creşterea creditării corporate“, susţin oficialii băncii. De altfel, banca încearcă să contracareze creditele neperformante şi să facă faţă mediului economic neprielnic în această perioadă de criză. „Rezultatul operaţional continuă să aibă o evoluţie pozitivă, dar acest lucru nu este suficient pentru a contracara creşterea costului riscurilor, faţă de care avem o abordare prudentă în contextul în care condiţiile economice rămân dificile“, a declarat Dominic Bruynseels, preşedinte executiv al BCR. Deşi este cea mai mare bancă din ţară, BCR are credite acordate populaţiei şi firmelor neplătite la termen mult mai mari decât anul trecut. „Evoluţia creditelor neperformante a determinat o creştere a costurilor legate de risc până la valoarea de 1.486 de milioane de lei (aproape de patru ori valoarea din primele trei trimestre ale anului 2008, în timp ce în bilanţ provizioanele pentru credite au crescut cu 37,6% faţă de valoarea de la sfârşitul anului 2008, reflectând pierderi efective aşteptate)“, comunică oficialii BCR.

BRD, profit în scădere cu 19%

Şi BRD – Groupe Société Générale susţine că manifestă prudenţă faţă de creditele neperformante şi anunţă un profit în scădere cu 19%, fără a preciza explicit motivele scăderii. „Costul net al riscului, chiar dacă a crescut în mod semnificativ, rămâne în limite acceptabile în actualul context datorită unui bun control al riscului. În ceea ce priveşte situaţia creditelor neperformante, BRD îşi menţine poziţia mai bună faţă de media sistemului bancar. Profitul net aferent primelor nouă luni ale anului este de 660 de milioane de lei (156 de milioane de euro), în scădere cu 19% faţă de perioada similară a anului 2008“, susţin reprezentanţii BRD. Cu toate acestea, banca a acordat împrumuturi totale de 33 de miliarde de lei. Creditele pentru persoane fizice au ajuns la 15,8 miliarde de lei, în creştere cu 4%, în timp ce creditele acordate clientelei de persoane juridice au crescut cu 12%, până la 17,2 miliarde de lei. Totuşi, se observă în continuare o scădere sensibilă a cererii de credite şi în trimestrul trei al anului 2009, informează banca. „Activitatea bancară a suferit şi în trimestrul al treilea efectele crizei. Acest lucru s-a întâmplat pe de o parte din cauza lipsei cererii de produse şi servicii bancare, mai ales pe piaţa persoanelor fizice, şi pe de altă parte din cauza continuării creşterii creditelor neperformante“, a spus Patrick Gelin, preşedintele – director general al BRD – Groupe Société Générale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII