14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSute de afaceri, scoase la vânzare pe internet

Sute de afaceri, scoase la vânzare pe internet

Persoanele care nu vor să înceapă un business de la zero în această perioadă, pe lângă varianta francizei, pot cumpăra una dintre miile de afaceri scoase la vânzare pe internet. Acestea vizează domenii dintre cele mai variate, de la imobiliare la servicii şi construcţii.

La un an de la apariţia primelor semne ale crizei în România, vânzarea afacerilor pe internet a devenit un adevărat fenomen. „În perioada septembrie 2008 – septembrie 2009, doar pe portalul okazii.ro postările s-au dublat“, informează banknews.ro. Ieri, de exemplu, la categoria „Afaceri de vânzare“, pe site erau postate 325 de produse. Întreprinzătorii vând aproape orice tip de afacere – de la cafenele, afaceri cu lumânări, service auto la cheie, salină, afacere videochat, saloane de înfrumuseţare şi până la gelaterii, restaurante, pensiuni, magazine de mobilă şi chiar firme offshore în Seychelles. Cumpărătorii ştiu încă de la început dacă firma are sau nu datorii la stat – „vând firmă cu mici datorii la stat 9 milioane vechi; cu actele la zi; cu activitate; unic asociat; un an vechime; aştept oferte“, este anunţul unui întreprinzător care a postat un preţ curent de 2.500 de lei. De altfel, preţurile solicitate de întreprinzători variază între câteva sute de lei şi câteva sute de mii de euro.
„Dacă, în anii trecuţi, banii şi un spirit antreprenorial, nu neapărat foarte dezvoltat, erau singurele condiţii pentru a te lansa în afaceri pe o piaţă de consum foarte atrăgătoare, fenomenul economic din ultimul an i-a afectat puternic pe micii întreprinzători. Este adevărat că şi afaceri mari, de succes sunt în situaţii foarte dificile în aceste vremuri. Totuşi, vânzările de afaceri la cheie anunţate trimit către afaceri mici, de familie, ai căror iniţiatori se tem să nu piardă totul fără posibilitatea de a recupera ceva din investiţie“, notează banknews.ro.

Românii încearcă să-şi vândă afacerile şi pe site-urile străine

Pentru a se asigura că reuşesc să-şi recupereze o parte din bani, unii întreprinzători şi-au postat anunţurile de vânzare a afacerilor chiar şi pe site-urile străine. Pe businessesforsale.com, dintre cele 52.143 de afaceri scoase la vânzare 68 sunt din România. Preţul solicitat de întreprinzătorii români variază între câteva mii de dolari şi câteva sute de milioane de dolari. Şi pe buybusiness.com, românii încearcă să-şi vândă afacerile la preţuri între câteva zeci de mii de euro (centru de înfrumuseţare) şi câteva milioane de euro (companie cu activitate în domeniul construcţiilor).

Craiovenii sunt sceptici

Chiar dacă mulţi întreprinzători încearcă să-şi vândă afacerile cu orice chip, craiovenii sunt destul de sceptici la preluarea unei afaceri.
„Dacă ei o vând, înseamnă că nu este prea profitabilă? Oricum, cred că dacă aş avea nişte bani, aş încerca să mă interesez care este adevăratul motiv pentru care fostul proprietar încearcă să o vândă“, a spus un craiovean de 35 de ani. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţii.
„Pentru afacerile mari trebuie să ai bani să le susţii. Pentru o afacere mică, cred că ar fi avantajos dacă ar fi la un preţ bun. În caz contrar, nu văd de ce aş cumpăra una care are probleme“, a explicat alt craiovean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS