8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBursele Erasmus, o şansă ignorată de studenţi

Bursele Erasmus, o şansă ignorată de studenţi

Entuziasmul pentru bursele Erasmus este în scădere. Obiectivul de trei milioane de studenţi mobili fixat pentru anul 2012 va fi dificil de atins. După aproape 22 de ani de când a fost lansat Erasmus, două milioane de studenţi europeni au beneficiat de acest program.

Numai în anul academic 2007-2008, aproximativ 160.000 de studenţi europeni şi 27.000 de cadre didactice din învăţământul superior au mers la o universitate străină pentru a studia sau preda. Cursurile urmate în stăinătate sunt recunoscute de universitatea pe care o frecventează studentul în ţara de origine. În anul universitar 2006-2007, creşterea efectivelor de studenţi nu a fost decât de 3,2 la sută, faţă de 7,2 la sută cu un an înainte. Nici statisticile pentru anul 2007-2008 nu au fost încurajatoare. În consecinţă, obiectivul de trei milioane de studenţi mobili fixat pentru anul 2012 va fi dificil de atins. În urmă cu doi-trei ani, două treimi din studenţi plecau în Europa şi o treime – în alte ţări. Astăzi, tendinţa s-a inversat. La capătul a două decenii, tinerii sunt cei mai mobili şi au nevoie permanentă de lărgirea orizontului. Dar slăbirea interesului pentru programul Erasmus are şi cauze cât se poate de concrete. Participanţii beneficiază de o bursă de studiu în valoare de aproximativ 250 de euro pe lună, în funcţie de ţara din care provin. Unele ţări au înţeles acest lucru şi încearcă să amelioreze condiţiile de studiu în străinătate. Guvernul norvegian, de exemplu, acordă un ajutor suplimentar tinerilor în această situaţie, în Franţa, consiliile generale ale regiunilor sunt chemate să facă un efort, iar Germania pune la contribuţie diferitele întreprinderi de stat sau private existente. Altă dificultate evocată de tineri este aceea de a echivala în ţările de origine semestrul sau semestrele de studii efectuate în străinătate.

Câteva sfaturi

Câteva dintre întrebările posibile la interviul pentru acordarea bursei sunt: „Ce cursuri vreţi să urmaţi acolo?“, „Cu ce v-ar ajuta acest stagiu?“, „De ce v-aţi gândit la universitatea aleasă?“, „Cunoaşteţi limba ţării unde doriţi să plecaţi?“, „Aveţi alte surse de finanţare?“. Impresia pe care o veţi lăsa la acest interviu este, de asemenea, foarte importantă.
Dacă sunteţi printre norocoşii câştigători, va urma o perioadă destul de agitată, în care veţi avea de făcut o mulţime de lucruri. Chiar dacă, înainte de interviu, v-aţi interesat de facultatea unde veţi pleca, acum e momentul să citiţi cu atenţie care sunt formalităţile ce trebuie îndeplinite. Contactaţi departamentul special dedicat studenţilor internaţionali. Facultăţile au un astfel de departament şi acolo aflaţi dacă trebuie să completaţi formulare pentru înscriere în anul universitar sau pentru cazare, dacă aveţi nevoie de permis de şedere şi de asigurare medicală. Apoi, alegeţi-vă cursurile şi vedeţi câte credite ECTS are fiecare. Dacă plecaţi pentru trei luni, trebuie ca, la întoarcere, să aveţi 20 ECTS, dacă veţi sta un semestru – 30 ECTS, iar pentru un an – 60 ECTS. Completaţi cu atenţie formularul „Learning Agreement“, în trei exemplare. Acesta este actul de studii pe baza căruia puteţi pleca şi pe baza căruia veţi încheia şi acordul financiar (veţi primi finanţare exact pe numărul de luni pe care îl treceţi în acest contract). Solicitaţi şi declaraţia de recunoaştere a cursurilor, pe care trebuie să v-o semneze decanul facultăţii. La întoarcere, prezentaţi la Biroul Erasmus următoarele acte: Learning Agreement, semnat la universitatea gazdă; Transcript of Records – situaţia şcolară (note şi credite obţinute); dovada înmatriculării; biletele de călătorie; chitanţele de cazare; raport asupra activităţii desfăşurate; declaraţie cu privire la cofinanţare.
E important de ştiut, de asemenea, că, dacă sunteţi bursier al facultăţii, pe perioada în care sunteţi plecat, veţi primi în continuare bursa care vi se cuvenea în România.
Granturile Erasmus nu sunt create pentru a acoperi întreaga sumă de care aveţi nevoie. Studenţii occidentali primesc cam 50-100 de euro pe lună. Grantul mediu pentru România a fost, în 2005-2006, de 128 de euro pe lună şi poate scădea în continuare din cauza cererii foarte mari. Grantul minim, decis de Comisia Europeană, este de 50 de euro pe lună, iar cel maxim, de 500. Ţările alese de tineri sunt Franţa, Germania, Italia, Spania, Grecia şi Portugalia. Până acum au venit în România aproape 3.100 de studenţi străini, cei mai mulţi provenind din Franţa, Italia, Germania şi Spania.

Criteriile de eligibilitate
Condiţii ca să obţineţi bursa Erasmus: să fiţi cetăţean român; să fiţi student la o universitate participantă în programul Erasmus; să fiţi cel puţin în anul doi de studii; să aveţi rezultate bune; să cunoaşteţi o limbă străină. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII