11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFiscul pierde nouă societăţi cu afaceri uriaşe

Fiscul pierde nouă societăţi cu afaceri uriaşe

Finanţiştii doljeni au anunţat că nouă societăţi comerciale craiovene vor trece în categoria marilor contribuabili la bugetul statului datorită faptului că au avut cifre de afaceri de peste 70 de milioane de lei fiecare pe anul 2008. Oricât le-ar scădea afacerile, firmele rămân patru ani în administrarea ANAF Bucureşti.

Afacerile a nouă firme au urcat excelent anul trecut, pe când criza era departe de România. Societăţile activează în câteva sectoare care, la nivel naţional şi chiar mondial, au înregistrat scăderi semnificative, cum ar fi domeniul auto şi cel al construcţiilor. Firmele au făcut bani frumoşi din spaţii frigorifice şi comerţ cu carne, din construcţii de case şi de drumuri, tâmplărie PVC, foraje, îngrăşăminte pentru animale, distribuţie, reparaţii locomotive, dar şi dealeri auto. Arctica Trading, Casa Noastră, Colas Drumuri, Foraj Sonde, Novartis Impex, Provimi România, Reloc, Rucom şi Simode Impex sunt cele nouă firme locale care vor intra, de la 1 ianuarie 2010, în categoria marilor contribuabili către bugetul de stat, au anunţat şefii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Cele nouă entităţi economice au desfăşurat afaceri în diverse domenii de activitate, care anul acesta au înregistrat scăderi vertiginoase. Singurul lucru pe care îl au în comun firmele amintite este că au înregistrat anul trecut cifre de afaceri ce depăşesc 70 de milioane de lei.
„Condiţia pe care o firmă trebuie să o îndeplinească pentru a intra în categoria marilor contribuabili este aceea de a avea o cifră de afaceri de peste 70 de milioane de lei în anul precedent, adică în 2008. Odată intrată în categoria marilor contribuabili, o firmă stă acolo patru ani, indiferent de nivelul cifrei de afaceri pe care o înregistrează în anii următori. Aşa este legislaţia“, a spus directorul coordonator adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu.
Pentru firmele în cauză intrarea în categoria marilor contribuabili nu le afectează prea mult. Trebuie doar să se raporteze altui for fiscal, în sensul că nu mai raportează şi plătesc impozitele la DGFP Dolj, ci direct la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) – Direcţia Mari Contribuabili, printr-un birou teritorial deschis în Dolj.

Bugetul local, sărăcit de 20 de milioane de lei

Singurul efect negativ al expansiunii afacerilor craiovene se înregistrează pentru DGFP Dolj, care pierde sume importante de la firmele care trec de la contribuabili mici la mari.
„Ne vor scădea încasările la bugetul consolidat al statului aici, pe plan local, cu 10-20 de milioane de lei, pentru că firmele respective sunt buni-platnici şi au un număr mare de angajaţi. În cele 20 de milioane de lei sunt incluse atât impozitele, cât şi contribuţiile pe care le plătesc la noi pentru angajaţi“, a spus directorul coordonator al Fiscului doljean, Eugen Călinoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII