12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUATAA Motru, tăiată de pe lista cu ajutoare

UATAA Motru, tăiată de pe lista cu ajutoare

Furnizorul de agent termic către populaţie UATAA Motru se află în situaţia de a nu avea cu ce să achiziţioneze păcură pentru a face verificările necesare în vederea asigurării căldurii în locuinţe şi şcoli.

Conducerea UATAA Motru nu beneficiază de ajutorul de la stat pentru achiziţionarea de combustibil pentru iarnă, fiind omisă dintr-o ordonanţă de urgenţă prin care CET-urile din ţară au primit bani pentru a putea începe furnizarea de agent termic către populaţie. Ilie Schinteie, directorul societăţii, a transmis ieri o adresă Ministerului Administraţiei şi Internelor prin care a solicitat lămuriri, cerând totodată alocarea de fonduri pentru achiziţionarea de cărbune. Conducerea UATAA Motru solicitase anterior guvernului suma de 12 milioane de lei necesară plăţii datoriilor către Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) şi către bugetul de stat, însă fără succes. Numai pentru lignitul livrat de SNLO în ultimii ani, prestatorul de servicii către populaţia din Motru are de achitat opt milioane de lei, diferenţa reprezentând-o debite la bugetul de stat. Deşi nu au nici un fel de fonduri, şefii UATAA şi-au propus ca de la 1 noiembrie să înceapă furnizarea agentului termic în municipiu.

Nu au încasat nimic  

Directorul Ilie Schinteie a declarat că nu îşi explică de ce UATAA nu a beneficiat de ajutor din partea guvernului, din moment ce este responsabilă cu furnizarea căldurii în municipiul Motru, la şcoli şi la blocuri. „Sperăm să fim prinşi într-o hotărâre de guvern, că altă şansă nu avem. Am făcut o adresă către Ministerul Administraţiei şi Internelor, să vedem ce au de gând cu noi. La CET Braşov, de exemplu, au dat o grămadă de bani, sute de miliarde de lei vechi, iar pentru noi nu s-a găsit nici măcar un leu. Cei de la Societatea Lignitului aşteaptă să le plătim cele opt milioane, noi ne uităm la guvern. Este şi normal ca SNLO să ne pună întrebări, din moment ce ne-au dat atâta timp cărbune şi noi nu l-am plătit. Este vorba, până la urmă, de populaţia din Motru şi cineva de la Bucureşti trebuia să ia în calcul acest lucru. Noi suntem blocaţi acum, pentru că din altă parte nu avem de unde să încasăm. Avem de primit de la primărie cinci milioane de lei, subvenţia pentru căldură pe anul 2008-2009, şi de la şcoli alte opt milioane de lei, pentru agentul termic furnizat anul trecut. Banii ăştia tot de la unităţi ale statului îi primim, de aceea trebuia să se ţină cont la guvern şi de cererile noastre. Vrem ca de la 1 noiembrie să dăm căldură la Motru. Am vorbit la SNLO şi cei de acolo sunt supăraţi“, a menţionat Ilie Schinteie.  

SNLO aşteaptă banii

Daniel Burlan, directorul SNLO, s-a declarat nemulţumit de faptul că nu a primit încă banii pentru cărbunele furnizat la UATAA Motru. Şeful SNLO a menţionat că aşteaptă ca până pe 1 noiembrie guvernul să emită o hotărâre privind alocarea de ajutoare financiare, în care să fie inclusă şi societatea de la Motru: „Acum nu mai pot fi emise ordonanţe de urgenţă. Toate problemele astea politice probabil că au influenţat ce se întâmplă la Palatul Victoria. Există varianta unei hotărâri de guvern şi sperăm să apară cât mai repede. Suntem puşi în situaţia de a nu mai furniza lignit. Dacă ar fi vorba de o societate oarecare ne-ar fi mai simplu, dar este vorba de populaţia din Motru. De fapt, este vorba chiar de angajaţii noştri, care lucrează la exploatarea minieră din zonă, şi nu ne prea permitem să îi lăsăm fără căldură. Dar nu este vina noastră pentru ce se întâmplă. Aşteptăm să vedem ce decizie se ia şi o să le mai dăm cât om putea, pe datorie“, a declarat Daniel Burlan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU