10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBăncile ucid afacerile mici

Băncile ucid afacerile mici

IMM-urile se plâng că se sufocă în piaţă şi din cauza crizei, dar şi cu „ajutorul“ băncilor, care nu le mai acordă nici măcar linii de credit. În acelaşi timp, băncile susţin că nu vor să finanţeze afacerile în plin declin, pe motiv că riscurile sunt foarte mari. Bancherii spun că nu dau bani pentru a acoperi deficitele unor manageri nepricepuţi.  

Reprezentanţii mediului local de afaceri susţin că întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-urile) suferă cumplit, pe de o parte, din cauza crizei care a redus clienţii şi a adâncit blocajele, iar pe de altă parte, din cauza băncilor care nu acordă credite firmelor aflate în dificultate. „Băncile nu au reluat creditarea pentru IMM-uri şi nu o vor relua în curând. Banii băncilor nu merg în economie, ci se împrumută statul. Firmele au nevoie de credite la dobânzi mici, de linii de credite, pentru că altfel nu pot să supravieţuiască“, declara recent vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Valentin Cristea. El mai spunea că multor IMM-uri le-au fost tăiate liniile de credit şi că se află în imposibilitatea de a se mai redresa fără împrumuturi.

Băncile nu finanţează falimentarii

Bancherii consideră „periculos“ să acorde linii de credit pentru societăţile muribunde şi spun că astfel de finanţări bancare sunt direct proporţionale cu cifra de afaceri. „IMM-urile s-au obişnuit cu liniile de credit, dar linia de credit nu trebuie să depăşească 30% din cifra de afaceri, pentru că riscă să se blocheze firma respectivă. Dacă firma nu mai are indicatorii financiari de acum un an şi, în special, cifra de afaceri a scăzut vertiginos, atunci linia de credit nu se mai prelungeşte, pentru că este riscul foarte mare şi pentru bancă, şi pentru client. Adică pui jarul din mâna ta, ca firmă, în mâna băncii“, susţin surse din cadrul Raiffeisen Bank. Aceleaşi surse spun că firmele craiovene sunt deja înglodate în datorii când solicită linii de credit şi că banca face propria analiză a indicatorilor financiari ai IMM-urilor care solicită linii de credit. Dacă scăderile afacerilor sunt de proporţii, firma nu mai primeşte o astfel de linie de credit, dar poate opta pentru un împrumut sau combinaţii între cele două (şi linie de credit, şi împrumut). Liniile de credit sunt preferatele firmelor, spun specialiştii, pentru că prezintă multiple avantaje pentru afacere: se pot trage oricând banii, pot fi puşi la loc în aproape orice condiţii, iar debitorul are capital de lucru la dispoziţie fără eforturi prea mari. Linia de credit poate fi asimilată cu o descoperire de card (overdraft) pentru persoane fizice. Pe când un credit necesită mult mai multă stricteţe din partea firmei împrumutate, cele mai dificile condiţii fiind acelea că respectiva persoană juridică trebuie să restituie la timp ratele lunare, dar şi să aducă garanţii materiale imense. Dacă pentru garanţii se găsesc soluţii, cum ar fi Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, firmele fac faţă cu greu unor plăţi lunare stricte către bănci. „Unele IMM-uri şi-au redus cifrele de afaceri şi cu 60-70% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar liniile de credit merg în strânsă legătură cu cifra de afaceri, adică se raportează la acest indicator. În astfel de cazuri trebuie să găsim formule de recalculare a finanţărilor noastre“, susţine un bancher din cadrul BRD.

Managerii trebuie să-şi gestioneze pierderea pe cont propriu

Bancherii sunt de părere că managerii de firme trebuie să-şi gestioneze pierderile şi nu băncile. „Este foarte greu să susţii o afacere care merge în jos. Oferi capital de lucru pentru ca managerul respectiv să-şi plătească datoriile. Deci linia de credit nu ajută la redresarea afacerii şi nu produce plus-valoare. Problemele companiei trebuie rezolvate de firmă, nu trebuia ca banca să finanţeze deficitele firmelor. Un manager bun nu se împrumută acum, pe timpul crizei, ci încearcă să-şi restructrureze creditele anterioare“, susţine bancherul de la Raiffeisen Bank.

Eşti în picaj? Nu primeşti finanţare!

Problema finanţărilor bancare pentru capitalul de lucru al firmelor este una cu două tăişuri. Pe de o parte, firmele cer banii băncilor tocmai pentru a ieşi din impas, pe de altă parte, banca nu mai dă bani pe „ochi frumoşi“, acordând împrumuturi de acest gen numai firmelor viabile. La rândul lor, reprezentanţii mediului de afaceri susţin că tocmai pentru a-şi finanţa deficitul apelează firmele la finanţări bancare. „Tot sistemul bancar este pretenţios la finanţări. Sunt de acord cu faptul că toată lumea îşi ia cele mai serioase măsuri de siguranţă în această perioadă de criză, dar firma tocmai de aceea merge la bancă: să îşi acopere deficitul. De aceea are nevoie de credit, pentru a se redresa“, a spus şi Ioan Vigaru, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj. Liniile de credit oprite de bănci pot fi reluate dacă firma dovedeşte că are comenzi, că are un plan de afaceri bine pus la punct, în sensul că va avea beneficii dacă foloseşte împrumutul pentru capital de lucru din partea băncii, spun bancherii craioveni de la băncile citate.

IMM-urile s-au obişnuit cu liniile de credit, dar linia de credit nu trebuie să depăşească 30% din cifra de afaceri pentru că riscă să se blocheze firma respectivă. Dacă firma nu mai are indicatorii financiari de acum un an şi, în special, cifra de afaceri a scăzut vertiginos, atunci linia de credit nu se mai prelungeşte, pentru că este riscul foarte mare şi pentru bancă, şi pentru client“.

Bancher din cadrul Raiffeisen Bank

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII