15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPensie de lux în Dolj: 15.511 lei pe lună

Pensie de lux în Dolj: 15.511 lei pe lună

Primii în topul celor mai bine plătiţi pensionari din judeţ sunt foşti lucrători la stat: magistraţi, controlori la Curtea de Conturi şi aviatori. În Dolj trăiesc 22 de pensionari care primesc lunar de la stat pensii de peste 10.000 de lei, comparabile cu salariile managerilor unor firme de top din Craiova.

În timp ce 16.196 de pensionari doljeni trăiesc la limita subzistenţei, cu pensii de 300 de lei pe lună (de la 1 octombrie, crescute la 350 de lei), reprezentând pensia minimă garantată de stat, există 22 de locuitori ai judeţului care au ieşit la pensie cu sume fabuloase, de peste 10.000 de lei lunar, potrivit datelor furnizate de Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj. Pensionarii de lux primesc pensii speciale şi au beneficiat de condiţii diferite de muncă faţă de marea majoritate a pensionarilor din sistemul public de pensii. Ei fie au lucrat mai puţini ani decât alţi contribuabili, fie sunt protejaţi de legile speciale în baza cărora s-au pensionat. În proiectul noii legi a pensiilor, una dintre modificările propuse este dispariţia pensiilor speciale ca entităţi şi integrarea lor în sistemul naţional, aspect care implică scăderea treptată a veniturilor din astfel de pensii.

Fost magistrat, pensionarul nr. 1 al judeţului

Ajutaţi de legi speciale în funcţie de domeniile în care au lucrat, pensionarii de lux au venituri din pensii comparabile cu salariile managerilor unor firme de top din Craiova şi din ţară. Potrivit datelor de la CJP Dolj, beneficiarul celei mai mari pensii plătite în judeţ încasează lunar 15.511 lei pe lună (155 de milioane de lei vechi sau 3.624 de euro pe lună), el provenind din rândul magistraţilor doljeni. Din pensia acestuia ar putea fi achitate 44 de pensii minime a câte 350 de lei fiecare. Cât câştigă magistratul în cauză într-o lună ar putea încasa 25 de angajaţi din mediul privat plătiţi cu salariul minim pe economie. Potrivit unor surse din CJP, magistratul ar fi putut ajunge la pensia de 15.511 lei în două moduri: fie pensia reprezintă 80% din ultimele sale venituri salariale, ceea ce înseamnă că ar fi avut un venit de 19.388 de lei pe lună, fie pe lângă venituri mari din salariu a primit un punct de pensie în plus pentru fiecare an lucrat peste cei 25 de ani de vechime obligatorii pentru a ieşi la pensie. Al doilea pensionar de lux al Doljului a lucrat la Curtea de Conturi. El se poate mândri cu o pensie lunară de 15.081 de lei. Al treilea este un aviator, care încasează lunar o pensie de 14.987 de lei. Locul patru în topul pensionarilor de lux este deţinut tot de un magistrat, care se poate lăuda la nepoţi cu o pensie de 14.678 de lei pe lună. Pe locul cinci se situează alt aviator, care primeşte lunar 14.539 de lei. CJP Dolj arată că în judeţ trăiesc 219.722 de pensionari, dintre care 172.424 – din sectorul de pensii de stat, iar 47.298 – din sectorul agricol. În acelaşi timp, la Casa de Pensii sunt înregistraţi ca şi plătitori de contribuţii către fondul public de pensii doar 158.000 de salariaţi.

Ce poate face pensionarul de lux cu banii

Cu peste 15.000 de lei lunar, un pensionar de lux îşi poate permite câte o maşină second hand din fiecare pensie. Sau poate merge în fiecare lună în concediu într-o staţiune exotică, la un hotel cu multe stele. Pensionarul nostru ar putea, de asemenea, să-şi dea pensia pentru a deveni acţionar majoritar la fabrici aflate în dificultate şi ale căror acţiuni valorează un „mizilic“ pe piaţa bursieră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

27 COMENTARII