13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRomânia - locul trei în UE în fraude informatice penalizate

România – locul trei în UE în fraude informatice penalizate

România s-a situat pe poziţia a treia în rândul ţărilor Uniunii Europene care au ajuns în justiţie pentru cazuri de spam, programe-spion şi programe dăunătoare, cu 20 de asemenea situaţii, însă amenzile acordate au fost foarte mici, potrivit unui studiu publicat de Comisia Europeană, citat de NewsIn.

Din analiza a mai mult de 140 de cazuri aduse în faţa justiţiei din 22 de state, cele mai multe au fost raportate în Spania (39), Slovacia (39) şi România (20). În schimb, cele mai mari amenzi au fost aplicate în Olanda (un milion de euro), Italia (570.000 de euro) şi Spania (30.000 de euro).
În România, în 2008, supraveghetorul pieţei de telecomunicaţii a aplicat amenzi în 20 de cazuri, între 250 şi 500 de euro. Comisia Europeană a repetat apelul către ţările UE de a-şi intensifica acţiunile de combatere a ameninţărilor la adresa publicului privind confidenţialitatea on line, după ce un studiu finanţat de CE a arătat că amenzile impuse şi cazurile aduse la tribunal variază de la ţară la ţară.
Studiul confirmă necesitatea introducerii îmbunătăţirilor legislative propuse în cadrul reformei normelor comunitare în materie de telecomunicaţii, în sensul unor norme de aplicare mai clare şi mai coerente şi a unor sancţiuni proporţionale, cooperare transfrontalieră mai strânsă şi resurse adecvate puse la dispoziţia autorităţilor naţionale responsabile cu protecţia confidenţialităţii on line a cetăţenilor.
„Deşi legislaţia europeană a interzis spamul şi programele-spion încă din 2002, în medie, 65% din cetăţenii UE sunt încă afectaţi de spam în mod regulat. Trebuie să intensificăm acţiunile de combatere a autorilor de spam şi să ne asigurăm că UE adoptă legi care prevăd sancţiuni civile şi penale severe împotriva acestora. Fac apel la ţările UE să-şi multiplice eforturile la nivel naţional pentru combaterea ameninţărilor privind confidenţialitatea on line, cum sunt spamul, programele-spion şi programele dăunătoare“, a declarat comisarul UE pentru societate informaţională şi mass-media, Viviane Reding.

România trece la televiziune digitală în 2012

Guvernul a aprobat strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional.
Într-un comunicat al Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informatice (MCSI), iniţiatorul acestei strategii, se arată că „documentul de strategie are ca obiectiv prioritar realizarea tranziţiei complete şi efective de la serviciile de televiziune analogice din banda de frecvenţe UHF la serviciile de televiziune în format digital de tip DVB-T şi încetarea completă a emisiilor analogice până la 1 ianuarie 2012“. Pentru realizarea acestei tranziţii, a fost întocmit un plan de acţiuni conexe, care prevede, în primă fază, acordarea a două dintre cele şase multiplexuri până la 31 decembrie 2009.
Până cel târziu la finele anului viitor, cel puţin 60% din populaţie şi 50% din teritoriu trebuie să fie acoperite de cele două multiplexuri, iar până la 31 iunie 2011 procentele trebuie să crească până la acoperirea a cel puţin de 80% din populaţie şi 70% din teritoriu. La 31 decembrie 2011, acoperirea va trebui să fie de minimum 90% din populaţie şi de 80% din teritoriu, deoarece la 1 ianuarie 2012 va înceta orice emisiune analogică de televiziune terestră în banda de frecvenţe UHF alocate emisiei digitale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU