17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCurtea Constituţională acceptă tacit moţiunea de cenzură

Curtea Constituţională acceptă tacit moţiunea de cenzură

Curtea Constituţională a respins ieri ca inadmisibilă sesizarea PD-L privind moţiunea de cenzură a PNL şi UDMR, precizând că nu intră în atribuţiile CCR controlul constituţionalităţii moţiunilor de cenzură.
Potrivit unui comunicat al CCR, competenţa Curţii Constituţionale este reglementată limitativ, Curtea nefiind abilitată să îndeplinească alte atribuţii decât cele stabilite prin Constituţie şi prin legea sa de organizare şi funcţionare. Controlul constituţionalităţii moţiunilor de cenzură nu intră în atribuţiile Curţii Constituţionale, se arată în comunicat. Potrivit CCR, prevederile din Constituţie şi din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, invocate de autorii sesizării de neconstituţionalitate în susţinerea sesizării, nu justifică exercitarea de către Curtea Constituţională a controlului constituţionalităţii moţiunilor de cenzură, deoarece textele menţionate se referă explicit la controlul asupra  regulamentelor parlamentului şi nu asupra actelor juridice de aplicare a acestora. Pentru aceste considerente, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a respins ca inadmisibilă sesizarea. Decizia se comunică preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Două moţiuni în aceeaşi sesiune parlamentară

Parlamentarii democrat-liberali au afirmat, în textul sesizării referitoare la neconstituţionalitatea moţiunii de cenzură a PNL, că aceasta reia aspectele moţiunii precedente, asupra cărora parlamentul s-a pronunţat deja şi invocă faptul că semnatarii au admis două moţiuni de cenzură în aceeaşi sesiune. În documentul remis Curţii Constituţionale a României, parlamentarii PD-L invocă prevederile articolului 113, alineatul 4 al Constituţiei: „Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII